Magyar Szexológiai Szemle

Tartalomjegyzékek Cikkek Ajánlott könyvek Pályázat Főoldal

14. Szexológiai Világkongresszus

Mint már előző számainkban jeleztük, a Szexológiai Világszervezet 1999. augusztus 23. és 27. között, Hong Kongban tartja 14. Kongresszusát -- sajnos, előreláthatólag magyar résztvevők nélkül. Így annak tartalmáról jó, ha utólag értesülhetünk.

Kezünkben van azonban a Kongresszus szervező bizottságának kiadványa, egy 25 oldalas füzet, amelynek bevezető "elnöki üzenetét" Eli Coleman professzor, a Szexológiai Világszervezet jelenlegi elnöke írta, s amely sok mindenről tájékoztat. Coleman szerint ez az első szexológiai világkongresszus, amit Kínában tartanak, és az utolsó ebben az évszázadban. (Két év mulva Párizsban lesz a következő.)

Az ezredforduló kapcsán a kongresszus fő témája: "Szexualitás az új évezredben". Minthogy az előttünk álló, új évszázad is rendkívüli szociális és kultúrális változásokkal terhes, újszerűen kell előmozdítani a szexuális egészséget, ami alapvető emberi jog! Ezt a komoly feladatot csak a kutatási, oktatási és gyógykezelési módszerekről szóló információk cseréjével lehet megoldani amit ez a Világkongresszus is nagyban elősegíthet.

A közel 7 millió lakosú Hong Kong Coleman szerint a világ egyik legérdekesebb városa, amely sok meglepetést tartogat és fontos szerepet játszik az interkultúrális cserében. A Szexológiai Világszervezet a legutóbbi Világkongresszus (Valencia, 1997) óta kidolgozta a "Szexuális Jogok Deklarációját", amit a tervek szerint a Hong Kong-i kongresszuson szavaznak meg, ill. fogadnak el. (Erről majd igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat.)

A füzet ezután fölsorolja a Szexológiai Világszervezet 91 tagszervezetét -- amelyek között, sajnos, nem szerepel magyar szervezet! , tudományos bizottságának és a kongresszus szervező bizottságának tagjait, majd néhány soros, fényképes ismertetőt közöl a legfőbb, meghívott előadókról (köztük Erwin Haeberleről, a Szexológia Európai Szövetségének főtitkáráról, Szemlénk egyik állandó szerzőjéről). Ismerteti a kongresszus helyszínét és programjainak idő- beosztását, valamint az alábbi workshopokat:

 1. A szexuális nevelés fejlesztése világszerte.
 2. A szexológia nőgyógyászati aspektusai.
 3. Az információs technológia alkalmazása a szexológiában.
 4. A szexuális zavarok gyógyszeres kezelése.
 5. A HIV-fertőzés megelőzése szexuális neveléssel.
 6. Meleg és leszbikus pszichoterápia.
 7. A szexuális bűnözők gyógykezelése.
 8. A szexológiai kutatás kérdőíves és laboratóriumi módszerei.
 9. Szexualitás és depresszió.
 10. Integrált szexuálterápia.
 11. Szexológia az Interneten; élő demonstráció.
 12. Szexuális nevelés az általános és középiskolákban.
 13. A nemi identitás-zavarok pszichológiai és hormonális kezelése.
 14. A női szexuális zavarok kezelése.

Mint látjuk, számunkra is nagyon aktuális és fontos kérdések szerepelnek a workshopok napirendjén. Kiderül, hogy a kongresszus arra is lehetőséget nyujt, hogy a résztevők találkozzanak és beszélhessenek különböző helyi szervezetekkel és csoportokkal (pl. diákokkal, pedagógusokkal, orvosokkal stb.) E háromórás találkozókon 12 kínai és 12 külföldi vesz részt, tolmács segítségével. Természetesen társas kirándulásokat is szerveznek a kongresszus előtt és után, s így egyrészt az ősi, kínai szexuális kultúrával, másrészt a modern szexológia kínai alkalmazásával ismertetik meg a résztvevőket. (Ezekre persze külön be kell fizetni, a kb. 500 USD-os részvételi díjon, nomeg az utazás és szállás díjain felül.)

Szokás szerint kiállítás is csatlakozik a kongresszushoz, amelyen szakkönyveket és a szexuális neveléshez, kutatáshoz és gyógykezelés- hez szükséges eszközöket lehet megvásárolni. A kongresszus hivatalos nyelve az angol. Meghívó levelet szívesen küldenek, de támogatásról nem tudnak gondoskodni. Bővebb információt a kongresszusról az Interneten lehet szerezni: http://www.glink.net.hk/~hksea/was/.


Vissza a Főoldalra | Vissza a Cikkekhez