Magnus Hirschfeld  Szexológiai  Archivum 

Szexuális  úton terjedő betegségek (STD-k)

   (Prof. E. J. Haeberle  4.  e-learning kurzusa  alapján)

 

 

 

 Bevezetés

 

Gyógyítható  fajtái

 

Gyógyíthatatlan  fajtái

 

Megelőzésük:  viselkedés-változtatás

 

 

 

 További  olvasmányok

 

Ellenőrző  kérdések

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bevezetés

Szexuális úton  terjedő  betegségek (STD-k)

AIDS pántlika.
Ezt a ruhára tűzve viselt kis, piros szalagot sokan arra használják, hogy kifejezzék vele szolidaritásukat a  HIV / AIDS szenvedő alanyai iránt.

A közösülés  az élet legegészségesebb és legélvezetesebb élményei közé tartozik. Azonban  sajnos, néha a nyomorúság, a szenvedés, sőt a halál  kiváltója is lehet. Ennek drámai példája  a nemi érintkezés révén bekövetkező, veszélyes fertőzések  állandó terjedése. Ez különösen azóta tűrhető nehezen, amióta  az ilyen fertőzések megfelelő védekezéssel könnyen  elkerülhetők. Közülük legalább egy  (a hepatitis B)  oltással is megelőzhető, a többi pedig a „biztonságos”  szexuális viselkedéssel. Egyesek úgy kerülik el a veszélyeket, hogy  szexuálisan absztinensek maradnak. Mások kizárólag egyetlen partnerrel élnek  nemi életet,  bár a partnernek titokban más kapcsolatai is lehetnek. Valójában a legtöbb nő és férfi nem absztinens  vagy  kizárólagos kapcsolatú szexuálisan. Ilyen esetekben  a „biztonságos szex” gyakorlása,

vagy legalább a kondom állandó használata  nyújthat biztonságot.

Azonban különböző okok folytán  sokan semmilyen védekezési lehetőséget nem használnak. Részben egyéni gátlásaik miatt, de objektiv akadályok is felmerülhetnek. Sok nő és férfi tájékozatlan vagy rosszul informált a nemi úton terjedő betegségekről és azok megelőzéséről;  másoknak nincs lehetőségük  az orvosi diagnózisra és kezelésre. Vannak, akik számára a kondomok túl drágák, vagy nehezen illetve sehogy sem hozzáférhetők. Végül, egyes társadalmakban a nők képtelenek megvédeni magukat, mert a férfiak nem hajlandóak velük együttműködni. Ezért  a nemi úton terjedő betegségek  nemcsak orvosi, hanem szociális és kulturális, sőt, politikai problémát is jelentenek.  .

 

Szakkifejezések

 

Vénusz
 Sandro Botticelli (1445-1510)

„Vénusz születése” c. képe

alapján

A nemi úton terjedő fertőzésekből  létrejött betegségeket ma általában  nemi úton terjedő betegségeknek  (angol  rövidítéssel: STD) nevezik.

Egy másik, gyakran használt kifejezés a  nemi betegségek. Ez kizárja az olyan elváltozásokat, mint a rüh  és a  lapostetű, de vonatkozik a tünet nélküli, vagy a tünet megjelenése előtti fertőzésekre.  Minthogy a jelen kurzus főleg a fertőzések, vagyis a betegségek tüneteivel  és lehetséges következményeivel foglalkozik, itt az  STD-kről beszélünk.

A múltban  „társas betegségekről” vagy költőibb kifejezéssel  „venereás  betegségekről”  is szoktak beszélni  ( ez szó szerint  az ókori rómaiak szerelem-istennőjével, Vénusszal  kapcsolatos).

E kifejezések egyike sem elég pontos. A két utóbbi  nyilvánvaló eufémizmus, amit azért használnak, hogy elkerüljék a nyilt beszédet a szexről. Másrészt  „nemi úton terjedőnek” nevezni e betegségeket nem pontos, mert minden fertőző betegség szoros testi kapcsolat, vagy éppen közösülés útján.  (15. Lajos  francia király  szexuális úton terjedő himlő  miatt halt meg.)  Ezért kissé mesterkélt annak eldöntése, hogy  mely fertőzéseket és elváltozásokat soroljunk az  STD-k  közé.  Mindazonáltal az orvosi gyakorlatban ma  általában egyetértenek a nemi úton terjedő betegségek standard listájában, s ez képezi a következő fejtegetések alapját is.

 

 

Általános leírás

A különböző nemi betegségek igen eltérő tünetekkel járnak, de ugyanúgy terjednek:  A parazitákkal történő fertőzéseket kivéve, virusok, baktériumok vagy más mikro-organizmusok váltják ki azokat,  a test meleg, többnyire belső felületeibe (különösen a nemiszervek, a száj és  a végbél nyálkás membránjaiba)  hatolva. Az ilyen, számukra kedvező körülmények  nélkül gyorsan elpusztulnak. Igy például a WC-ülések, a kilincsek vagy hasonló tárgyak nem terjesztik azokat  (bár néhány ritka esetben bizonyos  STD-k ránk ragadhatnak pl. használt törülközőkről, bugyikról és más ruhaneműről).  Másrészt viszont a közösülés ideális feltételeket teremt arra, hogy ezek a mikro-organizmusok  egyik emberről a másikra kerüljenek. Nagyon is lehetséges  egyszerre több  STD-vel  fertőződni. Bár legtöbbjük gyógyítható, újra és újra fertőződhet bárki. A nyugati, ipari országokban a régóta leggyakoribb nemi betegségek  a  chlamidia, a gonorrhea és a szifilisz. Az 1980-as évek kezdete óta  a  HIV-fertőzés  (AIDS) mint új, halálos betegség, gyorsan elterjedt az USA-ból és Nyugateurópából a világ más részeire, s ma különösen gyakori  Afrika, Ázsia és Keleteurópa  szegény országaiban.


..

                  Gyógyítható nemi betegségben szenvedő felnőttek milliói

 

A térkép a világ különböző régióit mutatja  a gyógyítható STD- ben (szifilisz, gonorrhea, chlamydia, trichomoniasis és sankroid) szenvedő férfiak becsült millióival. A teljes szám világviszonylatban. kb. 120 millió.
Forrás: World Health Organization (WHO), 1999

 

 

Történelmi jegyzetek

Szifiliszes páciensek
és orvosaik.
Fametszet, 16. század.

A nemi úton terjedő betegségeknek hosszú története van, az ókorig visszamenőleg,  s évezredekig nem tudtak mit kezdeni velük. Nemcsak gyógyíthatatlanok maradtak, hanem  a megújuló szexuális tabuk gyakran a róluk való beszédet is megtiltották. Különösen a  16. században gyorsan terjedő szifilisz túlságosan negativan változtatta a szexuális attitűdöket. A tabuk  csak a 20. század közepe táján, amikor az antibiotikumok széles körben hatékony kezelést tettek lehetővé,  szűntek meg fokozatosan, s ma már a legtöbb országban  nyiltan lehet beszélni a nemi úton terjedő betegségekről.

. A következő  al-szekciók  röviden összegzik az  STD-k történetét és a rájuk adott orvosi és társadalmi reagálásokat.


 

A  szifilisz első nagy kitörése

Charles VIII (1470-1498)
francia király

A nemi úton terjedő betegségeket a legrégibb korok óta ismerték., bár az nem világos, hogy e betegségek közül mikor, hol és melyik jelent meg először.  A szifilisz például igen drámai módon jelent meg Európában  a modern kor kezdetén. Amikor  8. Károly, francia király megtámadta Itáliát, s 1495-ben meghódította Nápolyt, zsoldosai a helyi lakossággal  történt szexuális kapcsolataik révén megfertőződtek, s aztán hazatérve a fertőzés gyorsan terjedt egész Európában.  Ráadásul ebben az időben  a betegség tünetei igen gyorsan jelentkeztek és súlyosak voltak. Sokan azt hitték, hogy  a fertőzést azok a hajósok hozták a mediterrán kikötővárosokba, akik Kolumbusz társaiként az akkor fölfedezett Új Világban  fertőződtek meg.  Ám azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a szifilisz már a középkori, sőt, a prehistórikus Európában is létezett.

                                                   

 

Napoly a 15. században. Korabeli festmény.

Reakciók a kitörésre

Girolamo Fracastoro
(1478-1553)

A középkor végén és az újkor elején a szifilisz  Itáliából és Franciaországból meglepő gyorsasággal  terjedt szét minden európai országba.

„Syphilis” eredetileg  Girolamo  Fracastoro (1530) olasz  tudós latin nyelvű versének címe volt. Ez a hosszú, mitologikus költemény  említ egy Syphilus  nevű  pásztort, aki megsértette a napistent, ezért ezzel a betegséggel bünhődött. Ezt a szerző is  „francia betegségnek” (morbus gallicus) nevezi, amely kifejezést aztán a következő évszázadokban széleskörűen alkalmazták.  A franciák persze ugyanezt  olasz betegségnek hívták  (a hollandok spanyol, az oroszok lengyel, a törökök  keresztény, a japánok pedig portugál betegségnek).

Mindenesetre a szifilisz ijesztő terjedése hamar véget vetett a középkori szexuális hanyagságnak. A korábban népszerű nyilvános fürdőket bezárták, a nép pedig egyre prűdebbé vált.

 

 

 Epidemiológiai lecke 1

Voltaire (1694-1778)
 Francois Marie Arouet (írói neve: Voltaire) fáradhatatlanul harcolt a felvilágosodásért, a babonák és a türelmetlenség ellen.

Voltaire szatirikus regénye, a „Candide” (1759)  egy naív német nemesifjú történetét meséli el, aki filozófus mesterével, Panglosszal együtt azt hiszi, hogy „a lehető legjobb világban  élünk”. Ám kiderül, hogy egyre másra szerencsétlenül jár, s miután jó ideig nem látta Panglosst, véletlenül újra találkozik vele egy igen szánalmas állapotban. Pangloss azt mondja:

„Ó kedves Candide-om, emlékszel Pacquette-re, arra a csinos lányra, aki  várta nemes bárónőnket. Az ő karjaiban megízleltem a paradicsomi örömöket, s azok hozták e pokoli kínokat, amelyek most tönkretesznek. Őt egy olyan betegség fertőzte meg, amelybe talán már bele is halt. Ezt az ajándékot ő egy tudós franciától kapta, aki meg valamilyen más forrásból. Őt ezzel egy idős grófnő kötelezte le, aki egy lovassági kapitánytól szerezte be, az meg egy márkinőtől, aki egy apródtól. Az apród egy jezsuitától, aki pedig noviciátusa során egyenesen Kolumbusz Kristóf egyik hajósától. Ami engem illet, senkinek sem fogom továbbadni, mert meghalok.”

 

 

 Epidemiológiai lecke, 2

Szatirikus vonásai ellenére  Voltaire leckéje mélyebb történelmi igazságot mond a szifilisz terjedéséről.  A nemi úton terjedő betegség sohasem korlátozódik egy sajátos szexuális kisebbségre  vagy a népesség bármely alcsoportjára. A tényleges szexuális viselkedés mindig olyan volt, hogy a nemi betegségek sem a nemzeti határokat, sem az osztálykorlátokat nem vették figyelembe. Sőt, egyre több férfi és női áldozatuk volt, egyre több országban. Ezt a tényt Voltaire olvasói is jól ismerték.  Sajnos, ezeket az epidemiológiai alap-tényeket a prüdéria és a hiányos történelmi ismeretek miatt  igen sokan már elfelejtették, amikor az AIDS az 1980-as években megjelent. Sokan  tévesen azt hitték, hogy  ez egyszerűen a „melegek betegsége”, amely csak a homoszexuálisokat fogja pusztítani, másokat nem ér el..

 

        

Szifilisztől meghalt  híres emberek

Franz Schubert
(1797-1828),
osztrák zeneszerző

Gaetano Donizetti
(1797-1848),
olasz zeneszerző

Guy de Maupassant
(1850-1893),
francia író

Friedrich Nietzsche
(1844-1900),
német filozófus

A szifilisz első gyógykezelése

A szifiliszt évszázadokon keresztül higannyal kezelték ( kenőcsök, tabletták vagy gőzfürdők formájában). A  19. század során inkább a kálium-jodidot alkalmazták, de még ez sem hozott igazi eredményt. Egyszerűen nem volt semmilyen valóban hatékony kezelés, amelynek aalapjait német tudósok teremtették meg  a 20. század elején.

Fritz Schaudinn  1905-ben  felfedezte a szifilisz kórokozóját, a  treponema pallidum  baktériumot.

Egy évvel később, 1906-ban  August von Wassermann  kidolgozta azt a vizsgálatot, amelyet aztán róla neveztek el. Ez a „Wassermann-teszt” lehetővé tette  a szifiliszes fertőzés  korai felismerését.

Végül, 1910-ben  Paul Ehrlich  német kutató-orvos  és  japán asszisztense, Sachahiro Hata  több száz próbálkozás után megtalálta az első hatékony gyógyszert, a „Salvarsan”-nak nevezett arzénos keveréket.  Később Ehrlich kidolgozta ennek javított változatát, a „Neosalvarsan”-t.  Hamarosan széles körben a szifilisz legyőzőjeként ünnepelték. Immunológiai munkásságáért  Ehrlich már 1908-ban megkapta az orvosi Nobel-díjat.

Fritz Schaudinn (1871-1906)

August von Wassermann
(1866-1925)

Paul Ehrlich (1854-1915)
and Sachahiro Hata (1873-1938)

 

 

Sikerek az antibiotikumokkal

Sir Alexander Fleming  (1881-1955)

Alexander  Fleming  angol bakteriológus  1928-29-ben  felfedezte és megnevezte a penicillint, amely más, később kifejlesztett antibiotikumokkal a leghatékonyabb gyógyszere lett a szifilisznek és más, bakteriális fertőzéseknek. Fleminget  1945-ben tüntették ki az orvosi Nobel-díjjal.  Ám a második világháború során a penicillint csak a sebesült katonák gyógyítására használták. Csak az 1940-es évek végén vált nagyobb mennyiségben elérhetővé, s lehetett szélesebb körben alkalmazni.  Az  1950-es évek már a nemi úton terjedő betegségek kezelésére is  használták igen meggyőző eredménnyel. Ez az újfajta kezelés egy erőteljes felvilágosító kampánnyal együtt a szifiliszes fertőzések jelentős csökkenését eredményezte.

 

 

A nemi betegségek csökkenése és növekedése

Az  1950-es években az antibiotikumok használata és az erőteljes felvilágosító kampány  az USA-ban jelentősen csökkentette a nemi betegségek számát. Ez a siker azonban paradox reagálást provokált.  Sok orvosi és politikai tekintély attól félt, hogy ha „a bűnökért nem kell fizetni”, akkor ennek promiszkuitás, kicsapongás és bűnözés lesz a vége.  Igy a házasság, a család és az egész társadalom  tönkremegy és romlásba dől. Ebben az értelemben  „a gyógyítás rosszabb, mint a betegség”.

Mindenesetre az USA kormányzata – részben félreértve a kezelések látszólagos egyszerűségét – kezdte még jobban megkurtítani a nemi betegségek megelőzésének programjait.  Ugyanakkor a szociális és politikai légkör a szexuális témák megvitatását egyre nehezebbé tette. Sajnos, ahogy az előre látható volt, a fertőzések aránya újra emelkedni kezdett. Igy elveszett a nemi betegségek ellenőrzésének egyedülálló történelmi esélye  Amerikában.  Ez újra bebizonyította, hogy nem elég, ha létezik hatékony kezelés. Szükség van a szexuális viselkedés prevenciós programjaira is, méghozzá állandó jelleggel..

USA: Az STD-k drámai csökkenése az 1950-es években, majd gyors növekedésük

Első és másodfokú szifilisz (ezrekben)

               Gonorrhea (ezrekben)

Forrás: Allan M. Brandt, No Magic Bullet - A Social History of Venereal Diseases in the United States since 1880,
Oxford University Press, 1987

 

 Epidemiológiai lecke, 3

Source: Newsweek, Jan. 24, 1972

Az 1940-es évek végén, az antibiotikus kezelések bevezetése után az STD-k sránya drámaian csökkent az USA-ban.  Ám  az állami prevenciós programok jelentős csökkentése következtében  a fertőzések aránya ismét emelkedett.  Az 1970-es évek elején  ez új csúcsokat ért el. Az STD-k könnyű terjedését mutatja a baloldali ábra, egy 1972-ben megjelent népszerű magazinból, amely a szifilisz terjedését mutatja egy amerikai főiskolán. Minden alak legalább egy szexuális kapcsolatot jelent. Az érintett hallgatók kb. 40%-a  nem fertőződött meg. Nem derül ki, hogy a preventiven kezeltek közül hányan voltak ténylegesen fertőzöttek. Figyeljük meg, hogy a szifilisz  hetero- és homoszexuális kapcsolatokban egyaránt terjed.  Az ábrán összesen  63 egyén szerepel. Közülük 44-nek csak heteroszexuális kapcsolata volt, 16-nak csak homoszexuális kapcsolata,  3-nak pedig  mindkét nemmel volt kapcsolata.

.

 

 

 

Az AIDS világjárványa

 

Ahogyan  500 évvel ezelőtt a  szifilisz jelent meg hirtelen, úgy jelent meg az  AIDS  a  20. század vége felé  és  szintén gyorsan terjedt.  S ahogyan a szifilisz  akkor gyógyíthatatlan volt, ma még az AIDS is gyógyíthatatlan.  Ám, bár a szifilisz is elért minden kontinenst a növekvő kereskedelem és utazások következtében, sok évig tartott, amíg elérte Afrikát, Ázsiát, Észak-Amerikát és a Csendes  Óceán térségét. Végül is a hajók és karavánok elég lassúak voltak a szállítás modern eszközeihez viszonyítva.  Ezzel szemben  ma az automobilok, a vonatok és különösen a repülőgépek lehetővé tették, hogy az AIDS  igen gyorsan elérje a földgolyó legtávolabbi térségeit.  Napjainkban  nemcsak a  testi, hanem a gazfasági, szociális és politikai  egészségünk  globális fenyegetettségével kell szembenéznünk.  Időközben néhány ország sikeres stratégiákat fejlesztett ki a betegség ellen, de nehéznek bizonyul ezeket a stratégiákat minden olyan országban alkalmazni, ahol szükség lenne rájuk. Az  AIDS  prevenciója és kezelése gyakran kulturális, gazdasági és politikai akadályokba ütközik,  s csak később derül ki, hogy sikerül-e ezeket leküzdeni.  .

 

A  HIV-vel 2003-ban újonnan fertőződött felnőttek és gyermekek becsült aránya
Összesen: 4.2 millió - 5.8 millió

 

Forrás: UNAIDS, WHO, Dec. 2003

Az AIDS világjárvány - AIDS  San Francisco-ban, I

San Francisco, a szépségéről, kultúrájáról, kellemes éghajlatáról és toleráns szociális légköréről elhíresült amerikai város az 1950-es években a „beat” poétákat vonzotta, az 1960-as években a „hippiket” és a „virágos gyermekeket”.  Az 1970-es években kedvelt  célja volt a homoszexuálisoknak és biszexuálisoknak az egész országból, sőt, sok más országból is. Igy lett San Francisco  „a világ melegeinek fővárosa”.  A melegek és leszbikusok itt jelentős szociális és politikai előnyöket szereztek, s úgy tűnt, hogy megvalósulnak álmaik egy szexuális utópiáról.

Ám az 1980-as évek kezdetén egy váratlan tragédia jelei tűntek fel, amikor Kaliforniában és New Yorkban egy új, titokzatos betegség első eseteit jelentették. Ezt a betegséget később AIDS-nek nevezték, de először még nem volt neve, s zavarba hozott mindenkit, még az orvosokat is.  Az esetek szaporodása folytán kezdték megérteni, hogy ez fertőző, hogy szexuális úton terjed, hogy halálos lehet, és úgy tűnt, hogy  csak a meleg férfiakat érinti. Sőt, a közvélemény szerint ez a „melegek betegsége”, amely  csak San Francisco-ra és olyan városokra korlátozódik,  ahol sok homoszexuális él.

A növekvő fenyegetettség láttán  San Francisco  jól szervezett  meleg közössége  összeült és kidolgozta a prevenciónak és kezelésnek azt az uttörő programját,  amely modellé vált más amerikai városok, sőt, a világ más országai számára.

.

Az AIDS világjárvány - AIDS  San Francisco-ban, II

Amikor az AIDS először feltűnt San Franciscoban,  senki sem tudta, hogy egy virus okozza.  De erős volt a gyanú, hogy szexuális kapcsolat révén terjed a betegség.  Szerencsére a városban élő meleg orvosok már néhány évvel korábban, 1977-ben megalakították saját orvosi társaságukat, a  Bay Area Physicians for Human Rights (BAPHR).  A társaság tagjai jól ismerték a helyi melegek szexuális szokásait, így  ki tudták dolgozni az első hatékony  prevenciós  stratégiát – a „Biztonságos szex vezérfonalát”. Másik fontos lépésük volt egy speciális szervezet, a  San Francisco AIDS Foundation  megalapítása, amely aztán számos új, prevenciós programot indított.  Az egész meleg közösség támogatása folytán a  város bezárta a melegek „fürdőházait”, ahol nyilván sok fertőzés történt. Ezek alternativájaként a közösség  különféle  „biztonságos szex klubokat” létesített. San Francisco  fő kórháza  egy különleges osztályt nyitott  a betegek számára, egy új, privát szervezet, a  Shanti  pedig a súlyos és haldokló betegeket gondozta.  Vagyis  San Francisco korai példája volt annak, hogyan kell küzdeni a járvány ellen, s ezt a példát a legtöbb nyugati országban követték.


Bay Area Physicians For Human Rights . Ök alakították ki a “biztonságos szex irányelveit”


A SF AIDS Foundation sok új prevenciós stratégiát fejlesztett ki


Stop AIDS – a sok új prevenciós projekt egyike. A veszélyeztetettek kis csoportokban
megbeszélik a “biztonságos szex” irányelveit, hogy beépíthessék azokat saját életükbe.


Shanti önkéntes programokat fejlesztett ki a betegek és haldoklók gondozására  

 

 

Az AIDS világjárvány - AIDS világszerte, I

Az AIDS eredete a szifiliszéhez hasonlóan napjainkban is tisztázatlan.  Az új járvány első  páciensei l981-ben jelentek meg az USA nyugati és keleti partjainál.  Valamennyien meleg férfiak voltak, és kezdetben San Francisco (S.F. AIDS Foundation)  és New York meleg közösségeire  (Gay Men’s Health Crisis, GMHC)  maradt a prevenciós  stratégiák kidolgozása. Ám ahogy a fertőzés terjedt, erősödött az orvosi kutatás  és meghozta első eredményeit.  1982-ben jelent meg a betegség első, ma is elfogadott, tudományos megnevezése:  Acquired Immune Deficiency  Syndrome  (AIDS).  1983-ban megtalálták az ezt kiváltó virust  (Human Immunodeficiency Virus:  HIV).  1985-ben  vezették be az első  HIV  antitest tesztet, s megszervezték Atlantában az első, nemzetközi  AIDS konferenciát.

Végül  1986-ban az  US  főorvosa, dr. C. Everett Koop  sokak megdöbbenése ellenére  elfogadta az amerikai meleg orvosok által kidolgozott stratégiát és jóváhagyatta azt országának  Betegségellenőrző Központjaival  (CDC). Egy minden amerikai háztartásnak kiküldött brosúrában megmagyarázta a betegséget és olyan preventiv módszereket javasolt, mint az általános szexuális nevelés és a kondomok használata.  Az amerikai tapasztalatok alapján az európai országok elhatározták, hogy ugyanazt az egészségügyi politikát követik, s így végeredményben az iparosított nyugati országok képesek voltak bizonyos mértékben kontrollálni a betegséget.

 

Az AIDS világjárvány - AIDS világszerte, II

Időközben az AIDS  világjárvány lett, vagyis az egész világon elterjedt.  Ugyancsak régóta megszűnt a „melegek betegsége”  lenni.  A legtöbb új fertőzés ma világszerte heteroszexuális kapcsolatokból ered.  Napjainkban olyan orvosi kezelések léteznek, amelyek révén az AIDS betegek sokkal tovább élnek, mint korábban, de még nincs végleges gyógyulás és hatékony  vakcina.  Igy a  prevenció marad a legsürgősebb és legígéretesebb  stratégia.  Sajnos, sok fejlődő ország kormányzata  évek óta nem törődik az egészségügyi szakemberek figyelmeztetéseivel. Ennek folytán nem profitálnak mások nehezen elért eredményeiből, s nagy időveszteségük van a hatékony prevenciós programok beindítása terén.  E súlyos politikai mulasztás miatt az érintett országok népessége nagy árat fizet.  Még az USA-ban és Európában is bizonyos visszaesés mutatkozott, amikor a prevenciós erőfeszítések meggyengültek, vagy  politikai nézeteltérések tárgyai lettek.

Közben a kutatómunka folytatódik, hogy találjon hatékonyabb gyógyeljárást vagy  oltóanyagot. Amíg ez nem sikerül, a prevenció nyújtja a legjobb lehetőségeket. A vérpótlást előzetes teszteléssel kell biztonságossá tenni. A lakosságot állandó jelleggel tájékoztatni kell  a fertőzés veszélyeiről és azok elkerüléséről a „biztonságos szex” gyakorlása révén. Speciális prevenciós módszerekkel kell foglalkozni  az intravénás droghasználókkal és a veszélyes szexuális viselkedésűekkel. Keresni kell az együttműködést velük. Sok országban lehet és kell is javítani az AIDS betegek kezelését és gondozását..

 

A  HIV fertőzés  globális  képe
40 millió felnőtt HIV/AIDS-es 2001 végén
(A 0.5% alatti területek színe világoskék)

 

  Forrás: UNAIDS/WHO

 

Gyógyítható STD-k

Több mint  40  betegség terjed  szexuális érintkezés útján, bár a  tankönyvek és statisztikák csak a leggyakoribbakat  említik. A nemi úton terjedő betegségek  listái változhatnak, s többet vagy kevesebbet tartalmazhatnak  gyakoriságuktól függően. Ez a kurzus a napjainkban legfontosabbakkal foglalkozik,  de szükség esetén könnyen módosítható.

Az  STD-ket általában két nagyobb csoportba, a virusos és bakteriális fertőzésekbe  sorolják.

Azonkívül vannak  protozoa-fertőzések, valamint rüh és tetvek által okozott gyulladások.  Az utóbbiak és a bakteriális fertőzések ma már gyógyíthatók.  A virusfertőzések azonban még nem gyógyíthatók, ezért különleges prevenciós erőfeszítéseket igényelnek. Ennek hangsúlyozása érdekében külön tárgyaljuk a gyógyítható és a nem gyógyítható betegségeket.  A következő szekció a gyógyítható  STD-ket írja le.  Ezek sok országban komoly egészségügyi problémát jelentenek.

 

A gyógyítható STD-k globális gyakorisága  (milliók)
333 millió új, gyógyítható STD ,1995-ben,  15-49 évesek

 


Forrás: WHO, 1995

 

Fertőzések

A mai  AIDS  világjárvány mellett könnyen háttérbe szorul más, szintén szexuális úton terjedő betegségek állandó veszélye. Ezek közül több gyógyítható,  de épp ez lehet az oka, hogy sokan felelőtlenül elhanyagolják önmaguk védelmét. A szifilisz például  újra terjed  és évente több millió férfit és nőt fertőz meg világszerte.

Ugyanakkor ez és más  STD-k megkönnyítik az „AIDS virus”  behatolását az emberi testbe.  Igy ezek is növelik a  HIV fertőzés veszélyét. A következő szekciók részletesen leírják a legfontosabb, gyógyítható STD-ket..

A szifilisz új esetei (milliókban) felnőtteknél, 1999-ben

 

Észak Amerika

0.107

Nyugat Europe

0.136

Észak Afrika & Középkelet

0.364

Kelet Europa & Közép Ázsia

0.105

Szahara alatti Afrika

3.828

Dél- és délkelet Ázsia

4.038

Kelet Ázsia & Pacific

0.244

Ausztralia & Új Zéland

0.001

Latin Amerika & Karibi térség

2.928

 

Total

11.73

Forrás: Global Prevalence and Incidence of Curable… WHO, 1999

 

 

Chlamydia

Néhány  baktérium-fajta, amely chlamydiát okoz
(lat. chlamydia trachomatis)

1. Mi ez?

A chlamydia rendszerint a nemiszervek bakteriális  fertőzése, de a szexuális érintkezés jellegétől függően jelentkezhet a szájban, a torokban  és/vagy a végbélben. Igen gyakori, hogy a fertőzöttnek nincsenek tünetei, de a betegséget átviheti másokra. Kezelés nélkül komoly problémákat okozhat.

2. Mi okozza?
A
chlamydiát a   chlamydia trachomatis nevű  bacterium okozza. Ez olyan baktérium-csoporthoz tartozik, amely számos más bvetegséget okozhat. Ezek némelyike  szintén szexuális úton terjed.

3. Hogyan terjed?
A
chlamydia  vaginális, anális, vagy orális  közösülés útján terjedhet. Tehát egy fertőzött anyáról szülés közben is átkerülhet gyermekére..

 

4. Melyek a tünetei?

A chlamydiát gyakran nevezik „csendes járványnak”, mert  széleskörűen elterjedt, főleg a fiatalok között, és mert a legtöbb fertőzött nőnek és sok fertőzött férfinek nincsenek tünetei. A tünetek, ha egyáltalán megjelennek, a fertőzés utáni első három héten tűnnek fel.  Egy rövid összegzés:

Nők: A chlamydia rendszerint először a húgycsövet és a méhszájat fertőzi meg.  Innen a petevezetékre terjedhet és  sterilitást okozhat, de mindez nem feltétlenül jár tünetekkel. Az esetleges tünetek:  némi láz, hüvelyfolyás, nem menstruációs vérzés, hátfájás, alhasi fájás és fájdalmas közösülés.

Férfiak:  A tünetek még ritkábbak, mint a nőknél, de előfordulhatnak fájdalmas hereduzzanatok, folyás a húgycsőből, vagy égető érzés vizeléskor.

Mindkét nemnél:  Az orális közösülés utján történő fertőzés esetén  kialakulhat torokgyulladás, passziv anális közösülés esetén végbél-fájdalmak, gennyes jellegű folyás  vagy vérzés. 

5. Hogyan diagnosztizálják?

A chlamydia megállapítható, ha kenetet vesznek a fertőzött testrészről  (pl. a méhszájról vagy a péniszről). A minta színezése révén mikroszkóp alatt láthatóvá válnak a baktériumok. Van egy indirekt teszt is, amely a baktériumokat a vizeletmintában mutatja ki.

 

Chlamydia az Egyesült Államokban, 1984-2002: Arányok 100,000 főre vetítve

Chlamydia az Egyesült Államokban, 2002: életkor és nemek szerinti arányok

 


Forrás: CDC, National Center for HIV, STD and TB Prevention
Division of Sexually Transmitted Diseases, STD Surveillance, National Profile 2002

  Nők

  Férfiak

A  statisztikák szerint sokkal több nő fertőződött chlamydiával, mint férfi, különösen az igen fiatal nők

 

6. Hogyan kezelik?

Antibiotikumokkal a chlamydia könnyen kezelhető. Szükség esetén a fertőzött egyén minden szexuális partnerét is kezelni kell. Az újra-fertőződés elkerülése végett  minden fertőzöttnek tartózkodnia kell a szexuális kapcsolattól, amíg ők és partnereik meg nem gyógyulnak.

A kezeletlen chlamydia  komoly egészségi problémákhoz vezethet, különösen a nőknél.  Ezek a medence táji gyulladásoktól a meddőségig és a méhen kívüli terhesség veszélyéig terjedhetnek.  A gonorrheahoz hasonlóan a chlamydia is átterjedhet szülés közben az anyáról az újszülöttre, szemfertőzést és pneumóniát okozva. Férfiaknál a tünetek ritkábbak. Ám a fertőzés náluk is átterjedhet a belső nemiszervekre, fájdalmat, lázat és néha meddőséget okozva.

7.  Hogyan előzhető meg?

.A  chlamidiás és egyéb  STD  fertőzések megelőzésének legjobb módja nyilván a szexuális érintkezés kerülése a fertőzött partnerrel.  De minthogy nem minden, szexuálisan aktiv egyén él stabil, kizárólagos kapcsolatban, s minthogy sok nő nem tudja, hogy fertőzött, s nincsenek tünetei, ez a tanács nem eléggé reális. Mindenesetre akik tudják, hogy fertőződtek,  azonnal szüneteltetniük kell a nemi érintkezéseket, amíg meg nem gyógyulnak. De tájékoztatniuk kell azokat is, akiktől a fertőzést kaphatták.  A több szexuális partnerrel kapcsolatot tartó, tünet nélküli nők számára ajánlatos legalább évente kontrollra járni emiatt.  De minden terhes nőt is ki kell vizsgálni, mert az újszülött a szülés közben megfertőződhet.  Végül vegyük figyelembe, hogy az alkalomszerű szexuális kapcsolatok esetén a kondom nyújt megbízható védelmet, ha  mindig és szabályszerűen használják.   

Új chlamydiás fertőzések becsült adatai felnőtteknél (milliók) , 1999-ben

 

Észak Amerika

3.93

Nyugat Europa

5.22

Észak Afrika & Középkelet

3.15

Kelet Europa & Középázsia

5.97

 Szahara alatti Afrika

15.89

Dél- és Délkelet Ázsia

42.89

Kelet Ázsia & Pacific

5.30

Australia & Új Zeland

0.30

Latin Amerika & Caribbean

9.31

 

Total

91.96

Forrás: WHO, Dept. of HIV/AIDS, 2001

 

 

                                                                                                                                            

Gonorrhea (népies nevei: kankó, tripper)

A gonorrheát okozó baktérium néhány fajtája
(lat. Neisseria gonorrheae)

1. Mi ez?
A gonorrhea  általában a nemiszervek bakteriális fertőzése,  bár a nemi érintkezés típusától függően érintheti a szájat, a torkot  és/vagy a végbelet.  Sok fertőzött nőnek nincsenek tünetei, de átadhatják a betegséget másoknak. Kezelés hiányában komoly egészségi problémákat okozhat..

2. Mi okozza?
A gonorrheát a  gonococcus  (többesszám: gonococci)  nevű baktérium váltja ki. Tudományos neve:  neisseria gonorrheae,utalással  Albert  Neisser  német dermatológusra, aki felfedezte  1879-ben.

3. Hogyan terjed?
A gonorrhea  vaginális, orális vagy anális közösülés útján terjedhet.  Ennek megfelelően érintheti a péniszt  és/vagy a hüvelyt, a torkot, a  rektumot és az alhasat. A fertőzött anyáról szülés közben átterjedhet az újszülöttre is.

 

Gonorrhea váladék

Fent:
Folyás a  vaginából
Lent:
Folyás a péniszből

 

4. Melyek a tünetei?
A gonorrhea tipikus tünetei a viszketés vagy fájdalom a fertőzés táján, továbbá egy égető folyás. Rendszerint napokon belül jelentkezik a fertőzés után, de hetekig is eltarthat, amíg kialakul. Hüvelyi közösülés során a nők általában könnyebben fertőződnek, mint a férfiak.  Azonkívül sok nő tünetmentes marad. Nem is tudnak fertőzésükről,  s így öntudatlanul tovább adják azt szexuális partnereiknek. Ugyanakkor a betegség  folyamatosan károsítja a nő reproduktiv rendszerét, s gyakran meddőséghez vezet.

Rövid összefoglalás_

Nők:  Sok nőnek nincsenek tünetei. Mások hüvelyi folyás  és/vagy vizeléskor fájdalmat éreznek.

Férfiak:  A legtöbb fertőzött férfinél  sárgászöld, égető  folyás keletkezik.

Mindkét nem:  A száj fertőződése esetén torok- és mandulagyulladás keletkezik. A végbél fertőződése esetén véres, gennyes folyás, viszketés és fájdalom valószínűsíthető.

5. Hogyan  diagnosztizálható?
A gonorrheát  az érintett testfelületről  (nemiszervek, torok vagy végbél)  vett minta laboratóriumi vizsgálatával diagnosztizálják.  A minta megfestése után ugyanis a betegség-okozó baktériumok mikroszkóp alatt láthatóak.

.

6. Hogyan gyógyítják?
A gonorrhea antibiotikumokkal legtöbbször könnyen gyógyítható.  Az utóbbi években azonban  a világ sok helyén a baktérium gyógyszer-rezisztens törzseit találták, ami megnehezíti a gyógyítást.  Mindenesetre  a pácienseknek gondosan követniük kell az orvosi utasításokat, hogy végül is valóban megszabaduljanak a betegségtől. A kezeletlen vagy felületesen kezelt gonorrhea idővel igen komoly egészség-problémákat okozhat, férfiaknak és nőknek egyaránt.  Sajnos, a belső szerveknek a kezelés megkezdése előtti károsodása már nem hozható helyre.

7. Hogyan előzhető meg?
Nyilvánvaló, hogy a gonorrhea-fertőzés vagy más  STD-k megelőzésének legjobb módja a szexuális érintkezés mellőzése egy fertőzött partnerrel. Ám minthogy nem minden, szexuálisan aktiv egyén él  stabil, kizárólagos kapcsolatban, s minthogy egyes nők nem tudnak fertőzöttségükről és nincsenek tüneteik,  ez a tanács aligha reális. Ám akik tudják, hogy fertőzödtek, azoknak gyógyulásukig  minden szexuális érintkezést szüneteltetniük kell, s tájékoztatniuk kell azokat is, akiktől fertőződhettek.  A tünet nélküli és több szexuális partnerrel rendelkező nők számára ajánlatos a rendszeres időközönkénti ellenőrzés.  Az újszülötteknél a szülés közbeni fertőződés folytán fennáll a megvakulás veszélye. .Ezért őket  megelőzésként ezüstnitrát szemcseppel  vagy antibiotikum oldattal kezelik.

Emlékeztető: alkalomszerű szexuális kapcsolatok esetén a kondom nyújt megbízható védelmet, ha mindig és szabályosan használják.

           

Gonorrhea az Egyesült Államokban, 1998
A statisztikák szerint az USA-ban a gonorrhea főleg a fiatalok, különösen a tizenéves lányok betegsége. Ahogy a 20-as éveikbe lépnek, a fertőzés aránya még mindig magas és majdnem egyforma mindkét nemben.

 


Forrás: Centers for Disease Control (CDC), USA

 

                                                                                                                                            

.Trichomoniázis

A trichomoniázist  okozó parazita
(lat. trichomonas vaginalis)

1. Mi ez?
A trichomoniázis  gyakori fertőzés, amely általában nemi érintkezés útján terjed, de nem kizárt, hogy  WC ülések vagy nedves törülköző és ruha révén is megkapható.

2. Mi okozza?
A trichomoniázist egy egysejtű protozoon parazita, a  trichomonas vaginalis okozza. Ostorszerű farkával hajtja magát előre, s befurakodik a meleg és nedves környezetbe, főleg a hüvelybe, de a férfiak húgycsövébe is.

3. Hogyan terjed?
Általában hüvelyi közösülés útján terjed.  A nők és a férfiak egyaránt megfertőzhetik egymást. Ám a nők más nőket is megfertőzhetnek, ha  nemi-szerveik szoros kapcsolatba kerülnek. Végül pedig, minthogy a trichomoniázis parazitája a testen kívül is életben maradhat néhány óráig,  ha meleg és nedves helyet talál, néha  árnyékszékekről, nedves ruhadarabokról vagy törülközőkről is felszedhető.

4. Melyek a tünetei?
A legtöbb fertőzött férfinek nincsenek tünetei, s hasonló a helyzet a fertőzött nők kb. felénél.  A férfiak esetleges tünetei: vizeléskor vagy magömléskor égő, viszkető érzés a húgycsőben, de lehet némi folyás is a péniszből. Nőknél tünet lehet egy zöldes vagy sárgás, habos, rossz szagú folyás a hüvelyből. A közösülés fájdalmassá válhat. A trichomoniázissal fertőzött, terhes nőnél fennáll a koraszülés veszélye.

5. Hogyan diagnosztizálható?
A trichomoniázis  megállapítható a nemi szervekból eredő, abnormális folyás révén, és ennek mikroszkópos vizsgálata révén. Nőknél a méhnyakról vagy a hüvelyből vett minta mikroszkópos vizsgálata is használatos.

                       

A trichomoniázis  kölcsönös átadása

 A férfiak és nők kölcsönösen újrafertőzhetik egymást a közösülés révén. Közben a parazita (1) osztódás révén szaporodik (2) és így mennyisége folyamatosan növekszik(3).

6. Hogyan kezelik?
Férfiaknál a trichomoniázis tünetei maguktól eltűnhetnek néhány héten belül, kezelés nélkül is.  Ám, minthogy fertőzöttek maradnak, közösülés útján megfertőzhetik partnerüket. Mindenesetre, ha megtalálták a betegséget, akkor mind a férfit, mind a nőt kezelni kell, az ismételt fertőzések  („ping-pong fertőzések”) elkerülése végett. A kezelés orális gyógyszerekkel történik, amelyeket előírás szerint kell szedni.

7. Hogyan előzhető meg?
A legjobb védekezés nyilván a szexuális érintkezés kerülése egy fertőzött egyénnel.  Ám minthogy  a trichomoniázissal fertőzött legtöbb férfinek és sok nőnek nincsenek tünetei, ezt a tanácsot könnyebb adni, mint megfogadni. Hacsak egy pár nem biztos abban, hogy egyikük sem fertőzött,  ajánlatos kondomot használni. Ez ugyanis jó védelmet nyújt, ha mindig és gondosan alkalmazzák. A nők viseljenek  vászon bugyit, s kerüljék az olyan ruhaneműt, amely  könnyen nedvesíti a hüvely környékét.

A trichomoniázis becsült új esetei  felnőtteknél 1999-ben (milliók)

 

 

Female

Male

Észak Amerika

4.29

3.90

Nyugat Europa

5.52

5.09

Észak Afrika & Középkelet

2.25

2.35

Kelet Europa & Közép Ázsia

6.75

6.36

S7ahara alatti Afrika

16.19

15.93

Dél- és Délkelet Ázsia

36.36

40.06

Kelet Ázsia & Pacific

4.61

4.91

Australia & Új Zeland

0.32

0.29

Latin Amerika & Caribbean

9.50

8.79

 

Total

85.79

87.68

Forrás: WHO, Dept. of HIV/AIDS, 2001

 

                                                                                                                                

Szifilisz vagy Luesz (népies neve: vérbaj)

A szifiliszt okozó baktérium
(lat. treponema pallidum)

1. Mi ez?
A szifilisz  (amelyet néha luesznek hívnak)  veszélyes bakteriális fertőzés. Általában szexuális érintkezés útján terjed, de egy fertőzött terhes nőtől a magzat vagy a szülés során az újszülött is megkaphatja.

2. Mi okozza?
A szifiliszt a  spirochétának nevezett baktérium okozza, amelynek tudományos neve: treponema pallidum.  Alakja spirálisra vagy csavarmenetre hasonlít, s  Fritz Schaudinn  német bakteriológus fedezte fel  1905-ben.

3. Hogyan terjed?
A szifilisz vaginális, orális vagy anális szexuális érintkezés útján terjedhet, sőt, akár csókolózás révén is.  A baktériumok a fertőzött egyén testnyílásaiból, bőrsérüléseiből  kerülnek a partnerre, bőrének vagy  nyálkahártyáinak apró, láthatatlan sérülésein keresztül. Innen  a baktériumok bekerülnek a nyirokrendszerbe vagy a vérbe, s gyorsan szétterjednek a testben. A szifilisz egy fertőzött terhes nő vérkeringése révén a magzatára is áttevődhet. Sok ilyen magzat elvetél, vagy születése után hamarosan meghal, hacsak nem kezelik azonnal. (Ilyen esetben  az orvosok  veleszületett  szifiliszről  vagy  lues  connata- ról beszélnek.)

Az emberi testen kívül a szifilisz baktériumai  mindössze néhány másodpercig élnek. Igy gyakorlatilag lehetetlen a szifiliszt olyan tárgyakról megkapni, mint a WC-ülések, fürdőkádak, törülközők, lepedők és hasonlók.

 

Első szakasz:
Szifiliszes fekély (sanker)
Fent: női nemiszerv
Lent: férfi nemiszerv

Második szakasz:
Fekélyes felső ajak

4. Melyek a tünetei?
A szifiliszt  „nagy szimulátornak” is nevezték, mert tünetei gyakran más betegségekéhez hasonlítanak. Ez a beteget és az orvost egyaránt megzavarhatja és nehezíti a helyes diagnózist.  A szifilisz rendszerint  szakaszosan fejlődik ki.

Első szakasz:  A szifiliszes fertőzés első tünete egy fájdalommentes  fekély vagy kelevény  (sanker), amely tíz vagy kilencven napon belül megjelenik ott, ahol a spirochéta belépett a testbe. A nemi érintkezés jellegétől függően ez bárhol lehet: a nemiszerven vagy annak környékén, a szájban, a végbélnyílásnál vagy máshol.  A fekély lehet nagy és látható, vagy kicsi és nehezen észrevehető. Ha a vaginában vagy a végbélben jelenik meg, könnyen észrevétlen maradhat. Sajnos, néha egyáltalán nincs külső tünete. Mindenesetre a fekély egy idő mulva magától meggyógyul. A fertőzött egyén így azt hiheti, hogy meggyógyult. Valójában azonban ezzel a betegség belépett második szakaszába.
Második szakasz:  A szifilisz második szakaszában a baktériumok a vérkeringés révén az egész testben elterjednek. Ennek eredményeként kiütések keletkeznek, amelyek a fertőzés után  3—6 hét mulva jelentkeznek. A kiütés sokféle formát ölthet egy keskeny vagy széles bőrfelületen, beleértve a  kezeket vagy a lábfejeket. Néha semmilyen kiütés sem jelentkezik. Ám mind a kiütés, mind az elsődleges fekély fertőző. De előfordulhat láz, vagy más, megfázás jellegű tünetek, valamint foltos hajhullás is.
Látens  szakasz:  Miután a kiütések eltűntek, a betegség  „elrejtőzik”, vagyis belép a harmadik szakaszba, amely néhány hónaptól hosszú évekig terjedhet. Lehet, hogy hosszú ideig egyáltalán nincsenek tünetei. Ám ez a szakasz a legveszélyesebb, mert a betegség ilyenkor különböző belső szerveket támadhat meg. Az így okozott károk szintén sokáig rejtve maradhatnak.
Késői  szakasz:  Hirtelen és váratlanul súlyos tünetek jelentkezhetnek – szívbaj, paralízis, süketség, részleges vakság  és demencia.  A károsodás akár halált is okozhat.

  

Lásd a következő illusztrációkat is!

 

A nem kezelt szifilisz szakaszai

Ez a táblázat összegzi a nem kezelt szifilisz alakulását: 1. Primer szakasz: általában csak egy seb vagy fekély van a fertőzés helyén. 2. Szekuder szakasz: bőrkiütés, hajvesztés  vagy megfázás-szerű tünetek jelennek meg. 3. Látens fázis:  1-től 30  évig terjedhet, s nincs látható tünete. 4. Késői szakasz:  A szifilisz a szív, az agy és más belső szervek igen súlyos károsításával jelentkezhet. Ez akár halálhoz is vezethet. Ám a fertőzöttek több mint fele sohasem éri el a szifilisznek ezt a stádiumát..

Szifilisz: második szakasz

Szifiliszes bőrkiütés
Fent: tenyéren
Lent:  talpon

A szifilisz második szakaszának  bőrkiütései

 

5. Hogyan diagnosztizálható?
A szifilisz kétféleképpen diagnosztizálható: 

1.  Mintát venni a fertőzött sebről, s azt speciális mikroszkóppal vizsgálva a baktériumok láthatóvá tehetők.

2.  A páciens vérének vizsgálatával.  A fertőzés után ugyanis a test  szifilisz-antitesteket termel, amelyek egy vérvizsgálattal detektálhatók. Minthogy a szifilisz nem mindig mutat egyértelmű tüneteket, s így észrevétlen maradhat, minden terhes nőnél el kell végezni ezt a vérvizsgálatot, nehogy fertőzött legyen az újszülött..

6. Hogyan kezelik?
A szifilisz igen veszélyes betegség, amely a lehető legkorábban kezelést igényel. Szerencsére ma már könnyen gyógyítható, bár a kezelés előtt keletkezett károkat már nem lehet rendbe hozni.  A szokásos kezelés egy vagy több penicillin  injekcióból áll. Esetenként néhány más antibiotikum is indokolt lehet. A siker biztosítása érdekében szükség van utólagos vérvizsgálatra. A sikeres kezelés nem eredményez immunitást;  a  szifilisz tehát újra és újra megkapható.

7. Hogyan előzhető meg?
A szifilisz elleni védekezés egyetlen biztos módja a közösülés kerülése a fertőzött egyénnel. Ám, minthogy esetleg nincsenek észrevehető tünetei, így esetleg maga a fertőzött személy sem tud róla, a szexuálisan aktiv egyének számára  rendszeres vérvizsgálatok ajánlatosak  (3—6 hetenként). Az ilyen tesztek és a megfelelő kezelés szükség esetén a legtöbb országban és városban  a közegészségügy intézményei révén ingyenesen hozzáférhetők.  

 

                                                                                                                                

Sankroid

A sankroidot okozó    baktérium
(lat. haemophilus ducreyi)

 

 

 1. Mi ez?

A sankroid egy szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, amely sokkal gyakoribb a fejlődő országokban, mint a fejlettekben. Ám az utazások nemzetközileg növekvő aránya folytán  egyre inkább eléri a gazdagabb, nyugati társadalmakat is. A betegséget  „lágy sankernek” (lágy fekélynek) is nevezik,  megkülönböztetésül a szifilisz  „kemény sankerétől”.

  2.  Mi okozza?

A sankroidot a  haemophilus  ducreyi  nevű  baktérium okozza.

  3.  Hogyan terjed?.
A betegség szexuális érintkezés útján terjed, vagyis vaginális, orális vagy anális közösülés révén. Egyes nyugati országokban főleg a prostituáltak adják tovább klienseiknek. A körülmetélt férfiakra kevésbé veszélyes, mint a körülmetéletlenekre. A baktériumot egy anya is átadhatja gyermekének szülés közben. Ez a veszély csökkenthető, ha a fertőzött anya császármetszéssel szül.

Sankroid a férfinél:  Fekély a pénisz makkja alatt

4. Melyek a tünetei?

A  sankroid fertőzés egy héten belül  egy vagy több  elváltozást hoz létre ott, ahol a baktérium bekerült a testbe. Ezek néha ágyéki nyirokcsomó-duzzanattal is együtt járnak.  A duzzanatok később fájdalmas, nyilt sebekké válnak. Ezek nagyon fertőzőek.  Méretük igen különböző lehet, s néha egész mélyek. Bárhol megjelenhetnek a férfi vagy női nemiszerveken és azok környékén. A nők tünetei gyakran kevésbé feltűnőek, mint a férfiaké.  A nők esetleg csak némi fájdalmat éreznek a közösülés vagy a vizelés során, de lehet némi folyásuk is. Ezért esetleg észre sem veszik a betegséget, amit persze tovább adhatnak partnereiknek.

5. Hogyan diagnosztizálható?

A sankroid sérüléseket nehéz lehet megkülönböztetni a genitális herpesz vagy a szifilisz által okozott fekélyektől. Az orvosnak ezért a fekély alapjából kell mintát vennie, s ezt a laboratóriumban bizonyos tesztekkel kell megvizsgálnia.

.

6. Hogyan kezelik?

A sankroid antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető. A sebek kb. két héten belül meggyógyulnak.  A nagyra duzzadt nyirokcsomókat azonban le kell csapolni. A sankroid egyike azoknak a betegségeknek, amelyek megnövelik a human immunodeficiency virus  (HIV) fertőzésének, s így az AIDS-nek a veszélyét.

7. Hogyan előzhető meg?

A  sankroid is a fertőzött egyénnel történő nemi érintkezés kerülésével előzhető meg legbiztosabban.  Ennek híján a  „biztonságos szex alapelveinek” követése nyújthat  védelmet. Különösen a kondomhasználat ajánlatos. Akik pedig fertőződtek ezzel a betegséggel, azoknak mellőzniük kell  gyógyulásukig mindenfajta szexuális érintkezést, de tájékoztatniuk kell szexuális partnereiket is, a náluk szükséges vizsgálat és kezelés céljából.

A sankroid becsült gyakorisága (A 15-49 évesek százalékaránya)

 


Forrás: Morse, Stephen A., et al. Atlas of Sexually Transmitted Diseases and AIDS.
Mosby-Wolfe, 1996: New York (46-50).

                                                                                                                                

Granuloma Inguinale Tropicum
más néven  Granuloma venereum vagy
Donovanosis (Charles Donovan angol orvos (1863-1951)  után)

A granulomát okozó bacterium (lat. calymmatobacterium granulomatis)

1. Mi ez?
A
granuloma  inguinale egy bakteriális fertőzés, amely szexuális érintkezés során jön létre. Ez a világ legtöbb helyén ritka betegség., de gyakori pl. Braziliában, Indiában, Ausztráliában, Új Guineában, és Délafrikában.

2. Mi okozza?
A granuloma Inguinalet  a calymmatobacterium granulomatis  okozza.

3. Hogyan terjed?
A betegség vaginális, orális vagy anális közösülés révén terjed. Korai stádiumaiban a tünetek nehezen felismerhetők, ezért a fertőzött egyének azt gyanútlanul továbbadhatják.

Granuloma:

Fent: Korai szakasz, nőnél
Lent: Későbbi szakasz,
férfinél

4. Melyek a tünetei?
Az első tünetek néha már a fertőzés után, egy hónapon belül jelentkeznek, de gyakran csak néhány héttel később. Egy vagy több sérülést hoznak létre ott, ahol a baktérium bejutott a testbe, többnyire a férfi vagy női nemiszervek környékén. De megjelenhetnek a száj belsejében, vagy az arcon, ha  a fertőzés orális közösülés során történt. Ugyanígy az anális közösülés esetén  a végbélnyílás környéke válik érintetté. Egy ilyen sérülés nem feltétlenül viszket vagy ég, de előbb-utóbb nyílt sebbé válik, amely lassanként növekszik, szivárog, sőt, még vérezhet is. Kezelés hiányában a betegség az egész testben szétterjed, új duzzanatokat hoz létre a bőr alatt, s egyre nagyobb sérüléseket. Nőknél  könnyen átterjed a méhszájra, a méhre, a petevezetékekre és petefészkekre is.

 

5. Hogyan diagnosztizálják?
A  granuloma inguinale  tünetei hasonlítanak néhány más, nemi úőton terjedő betegséghez  (sankroid, szifilisz). A pontos diagnózishoz mintát kell venni a sebről vagy sebekről, s azokat laboratóriumban kell megvizsgálni.

6. Hogyan kezelik?
A betegség antibiotikumokkal  2-5 hét alatt meggyógyítható. A fertőzött egyén szexuális partnereit is meg kell vizsgálni és szükség esetén kezelésben kell részesíteni.

7. Hogyan előzhető meg?
A legbiztosabb megelőzés a nemi érintkezés kerülése a fertőzött egyénekkel.  Ám, minthogy a betegség tünetei nem mindig észrevehetőek, ajánlatos a „biztonságos szex irányelveit” követni  új, vagy alkalmi partnerek esetén. Különösen a korrekt és állandó kondomhasználat  segíthet megelőzni a fertőzéseket..

                                                                                                                                

Lymphogranuloma venereum (LGV)
(más néven: Lymphogranuleum inguinale)

 Baktérium  Lymphogranuleum venereum
(lat. chlamydia trachomatis)

1. Mi ez?
A  lymphogranuloma  venereum (LGV) nemi úton terjedő, bakteriális fertőzés. A betegség  gyulladást okoz a nyirokmirigyekben, legtöbbször az ágyékon (inguinalis nyirokcsomók)  és károsítja a környező szöveteket.  Az LGV gyakori Közép-  és Délamerikában,  Kelet- és Nyugatafrikában, valamint Délkeletázsiában.  Máshol ritka, bár néhány ország kikötővárosaiban is feltűnik.

2. Mi okozza?
Az  LGV-t a  chlamydia trachomalis  3  altipusa hozza létre. (Ezek különböznek attól az altípustól, amely a gyakoribb  chamydiát okozza.)

3. Hogyan terjed?
Az LGV  vaginális, orális és anális közösülés útján terjed. Igen fertőző.

 

Az első tünetek:
Vörös, fájdalmatlan sebek
Fent: női nemiszerv
Lent: férfi nemiszerv

4. Melyek a tünetei?
A betegség első tünetei:  egy vagy több  vörös, fájdalom nélküli seb, amely a nemiszerveken jelenik meg a fertőzés utáni egy hét és három hónap közötti időben. Egy ilyen seb kicsiny, s ezért nehezen észrevehető, s két hét után rendszerint magától eltűnik. Ám ahogy a fertőzés növekszik,  eléri az ágyék mindkét oldalán levő  nyirokcsomókat. Ezek vörösen megduzzadnak, s végül megrepednek, tejszerű váladékot engednek magukból. Később mintha maguktól meggyógyulnának, de gyakran újra kezdődik az egész folyamat. Ha a fertőzés orális ingerlés során történt, akkor a szájüreget, a torkot és az orrjáratot roncsolja. Anális közösülés esetén  a végbélnyílás körüli nyirokcsomókat érinti, s a páciens széklete fájdalmassá válik,  véres folyás, hasmenés és alhasi fájdalmak jelentkeznek.

5. Hogyan diagnosztizálják?
Vannak esetek, amikor az orvos a tünetek egyszerű megtekintésével diagnosztizál.  Legtöbbször azonban vérvizsgálatra, vagy a fertőzött területekről vett minták laboratóriumi vizsgálatára van szükség.

 

Nyirokcsomók az ágyékban
(inguinal lymph nodes)

Az LGV későbbi tünetei:
Felül: Nyirokcsomók megduzzadása az ágyékban

Jobbrat: Egy szétroncsolt   nyirokcsomó fotója

6. Hogyan kezelik?
Az LVG-t sikeresen lehet antibiotikumokkal kezelni. Minden olyan partnert, akivel a fertőzött egyén az utóbbi 30-60 napon nemileg érintkezett, meg kell vizsgálni és szükség esetén kezelni. A kezeletlenül maradt betegség egyre rosszabbodik. Súlyosabb esetben szerteágazó forradások keletkezhetnek, igy sebészi beavatkozás válhat szükségessé. 

7. Hogyan előzhető meg?
Önmagunk fertőzéstől megvédésének legbiztosabb módja az LVG és más, nemi úton terjedő betegségek ellen,  a szexuális kapcsolat kerülése egy fertőzött egyénnel. Minthogy azonban sok fertőzöttnek nincsenek feltűnő tünetei, s nem is tudnak fertőzésükről, ajánlatos minden új szexuális partnerrel a „biztonságos szex” irányelveit követni. Ez elsősorban a kondom rendszeres és előírásszerű használatát jelenti.

 

                                                                                                                                            

Gyógyítható STD-k - Infesztációk

Kétféle parazitás fertőzés terjed gyakran a szexuális érintkezéssel: a  tetvesség  és a  rühesség.  Bár egyik sem jelent komoly veszélyt, de kellemetlenek  és könnyen gyógyíthatók, mint egészségi problémák. Az allergia és a fertőző betegségek amerikai intézetének  (NIAID)  becslése szerint  csak az USA-ban évente  3 millió új eset fordul elő  ezekből.. Ez egy kicsit több, mint a populáció egy százaléka. Sok más országban, ahol az életfeltételek szűkösebbek, az ilyen esetek száma jóval magasabb lehet.  Pontos számot azért nem tudunk, mert sem a tetvességet, sem a rühességet nem kell bejelenteni. Ám az érintettek más, komolyabb, nemi úton terjedő betegségekkel is könnyen megfertőződhetnek,  ezért alaposabb kivizsgálást kell kérniük az orvostól. 

Tetvesség, I

A hajtetü
(lat. phthirus pubis)

1. Mi ez?
Egy féreg által okozott fertőzés, rendszerint az egyén szőrzetében, állandó viszketést okozva..

2. Mi okozza?
A hajtetü vagy lapos tetü igen apró rovar, amely vérrel táplálkozik.  Többnyire egyszerűen csak tetünek nevezik. Élettartamuk kb. egy hónap, de minden nősténynek kb. 50 petéje van, amelyeket  lerak a haj tövéhez, s azok egy héten belül kikelnek. Igy a helyzet idővel elmérgesedik.

3. Hogyan terjed?
A tetü  többnyire a nemiszerv körüli szőrzetben él és táplálkozik,  így szexuális érintkezés révén könnyen átkerül egyik személyről a másikra. Egy fertőzött egyénen könnyen kimutathatók. Az átvétel fertőzött ruháról és ágyneműről is megtörténhet, WC-ülésekről azonban nem. Végeredményben a tetvesség a legragályosabb  STD-k közé tartozik.

Egy tetü petéje
hajszálhoz ragadva
(erős nagyítás)

4. Melyek a tünetei?
A tetü jelenlétét hamar észre lehet venni, mert  állandó viszketést okoz a  nemi szőrzetben. De megfertőzhetik a test egyéb, szőrös részeit is, pl. a hónaljakat, a férfi szőrös mellét vagy szakállát is  (a fejbőrt kevésbé).

5. Hogyan diagnosztizálható?
Bár kicsinyek, a tetük szabad szemmel is láthatók. Csipéseik általában kékes jeleket hagynak a bőrön.

6. Hogyan kezelik?
Az állapotot előírt szerekkel  (kenőccsel, oldattal vagy samponnal), vagy egy permethrin-krémes öblögetéssel  kezelik. Mindenképpen az orvosi utasítást kell követni  (ez különösen fontos terhes nők esetén).  Bármely szer használata előtt fontos egy forró fürdő és extenziv szappanos lemosás. Utána pedig a tiszta  ruha viselése előzheti meg az újrafertőződést.  Az esetleg fertőzött ruhát és ágyneműt szárazon kell tisztítani vagy kimosás után kivasalni.

7. Hogyan előzhető meg?
Az ilyen fertőzések ellen a legjobb védekezés a szigorú személyes tisztaság és a piszkos törülközők, ágyneműk és ruházat kerülése. Nyilvánvaló, hogy a kondom nem jelent védelmet ebben az esetben, hiszen nem fedi a nemi szőrzetet.

                                                                                                                                            

Rühesség, I

A rühöt okozó féreg
(lat. sarcoptes scabiei)

1. Mi ez?
Egy apró fertőzés, amely a bőr állandó viszketését okozza.

2. Mi okozza?
Egy apró féreg, amely szabad szemmel nem látható. A nőstény befúrja magát a bőrbe, hogy lefektesse petéit, ezzel izgatja a bőrt.

A tiny mite not visible to the naked eye. The female burrows through he skin to lay her eggs, thus causing skin irritation.

3. Hogyan terjed?
A rühességet okozó férget szexuális, vagy más, szoros testi kapcsolat révén lehet átvinni egyik emberről a másikra. Fertőzött ruházat vagy ágynemű révén kevésbé. A rühesség főleg azok betegsége, akik nyomortanyákon élnek.  Terjedése tehát nem feltétlenül szexuális jellegű..

 

Rühesség
az ujjak között

4. Melyek a tünetei?
Könnyen észrevehetők az apró, enyhén kiemelkedő, viszkető, vörös foltok a bőrön. Az irritáció különösen akut lehet az ujjak közötti bőrön,  a csuklókon, a könyökön és a combokon. A férfiak és nők külső nemiszervei éppúgy érintettek lehetnek, mint a test más felületei.

5. Hogyan diagnosztizálható?
Az orvos a rühességet az érintett bőrfelületről vett minta mikroszkópos vizsgálatával állapítja meg.

6. Hogyan kezelik?
A tetvességhez hasonlóan ezt az infesztációt is helyileg alkalmazott oldatokkal (rovarölő preparátumokkal) kezelik,  amelyeket nyaktól lefelé az egész testre permeteznek. Az orvos tanácsát pontosan kell követni, mivel egyes páciensek kezelésénél  speciális eljárásokra lehet szükség. A viszketés a féreg kiirtása után is fennmaradhat egy ideig.

7. Hogyan előzhető meg?
A fertőzött személyen kívül nemcsak annak szexuális partnereit, hanem bárkit, akivel szoros, napi kapcsolatban áll, kezelni kell.  A ruházatot és ágyneműt alaposan ki kell tisztítani. Javuló életfeltételek segítenek megelőzni az új fertőzéseket.

 

Gyógyíthatatlan STD-k

Ma még négy szexuális úton terjedő virusfertőzés gyógyíthatatlan:  a hepatitis B,  a genitális herpesz, a  humán papilloma virus  (HPV) és a  human immunodeficiency  virus  (HIV), az  AIDS  okozója.

Ám az orvostudomány a gyógykezelés hiánya ellenére kidolgozott néhány hasznos  stratégiát. Már van oltás a  hepatitis B  ellen;  a genitális herpesz és a  HPV  tüneteit hatékonyan lehet kezelni,  az  AIDS páciensei pedig ma már hosszabban élhetnek a különböző, egyre javuló gyógyszereknek köszönhetően.

Mindazonáltal a helyzet elég sivár: a genitális herpesz, a HPV és a HIV fertőzés járványszerűvé vált és gyorsan terjed, különösen a fiatalok között.  Az egészségügyi Világszervezet  (WHO) néhány évvel ezelőtti becslése szerint  a genitális herpeszből 20 millió, a HPV-ből pedig 30 millió új esettel számolhatunk évente  és világszerte.  Ezenkívül évente  kb. 5 millió új  HIV-tertőzés történik és a  HIV / AIDS ma egész népességeket pusztít el, különösen a Szahara alatti Afrikában, de egyre inkább  Dél- és Délkelet-Ázsiában  és Kelet-Európában  is..  .

 

A főbb, nemi úton terjedő betegségek becsült gyakorisága az USA ban, milliókban
Forrás:
: UNAIDS/WHO, USA: Epidemiological Fact Sheets on HIV/AIDS and Sexually Transmitted Infection 2002 Update. CDC Web site. Tracking the hidden epidemics: Trends in STDs in the United States 2000.

 

Genitalis herpesz

Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2)

1. Mi ez?
A genitális herpesz virusfertőzés, amely  fájdalmas hólyagokat okoz. Nemi érintkezés útján terjed, így érintheti a nemiszerveket, a végbélnyílást és ezek környékét.

2. Mi okozza?
A genitális herpeszt általában a  herpes simplex virus  2. tipusa  (HSV-2)  okozza. De egyre inkább okozza a  herpes simplex virus  1. tipusa  (HSV-1) is, amely  egyébként  kellemetlen sebecskéket kelt a száj körül (orális herpesz).  Az orális közösüléssel mindkét tipusú virus  átterjedhet..

3. Hogyan terjed?
A herpesz virusa könnyen terjed bármilyen érintkezés útján a herpesz sebekkel vagy hólyagokkal, sőt, a látszólag egészséges bőrfelülettel is.  Valójában sok fertőzött egyénnek nincsenek látható sebei  és nem is tud fertőzöttségéről. Ezek a „szemetelők” semmit sem tudnak az elhullatott virusról. A szexuális érintkezés jellegétől függöen  a virus megtámadhatja a szájat, a péniszt, a herezacskét, a vulvát, a combokat, az anuszt és környezetét. A herpesz egyszerű megérintése is fertőző lehet, s így az érintő kéz megfertőzheti  a szemeket az ajkat vagy bármely más testrészt.  Szerencsére a virus a testen kívül nem sokáig él, így nem fertőz a törülköző, az ágynemű, ruházat vagy WC ülés révén.  Ám egy anya továbbadhatja azt gyermekének a terhesség vagy a szülés  során.

 

Genitalis herpesz
Fent: nőnél.
Lent: férfinél.

4. Melyek a tünetei?
Sok fertőzött egyénnek alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek tünetei. Ha a tünetek megjelennek a fertőzés után kb. két héttel, azok egy vagy több hólyagból állnak, amelyekből aztán fertőző sebek lesznek. Ezek néhány héten belül maguktól meggyógyulnak.  Ám néhány hét vagy hónap mulva enyhébb formában újra megjelennek, majd újra meggyógyulnak – és így tovább. Valójában  a fertőzés megmarad a testben, s időről időre újabb tüneteket okozhat, bár minden újabb kitörése enyhébb lehet az előzőeknél.

5. Hogyan diagnosztizálható?
A genitális herpeszt az orvos gyakran a herpeszes hólyagok és sebek megtekintésével diagnosztizálhatja. Néha szükség lehet mintát venni ezekből a sebekből, s azt laboratóriumban vizsgálni. Van néhány teszt, amely kimutatja a virust.  A tünetmentes esetekben a vérvizsgálat is segíthet.

6. Hogyan kezelik?
Jelenleg nincs biztos gyógykezelés a genitális herpeszre. De vannak szerek, amelyek a tüneteket elnyomhatják vagy csökkenthetik. Az orvos dönti el, hogy melyik gyógyszert  írja fel.

 

Genitális  herpesz fertőzés
tünetekkel és anélkül

Fertőzöttség az U.S-ban.

Forrás: American Social Health Association. Sexually Transmitted Diseases in America
(Kaiser Family Foundation, 1998)

7. Hogyan előzhető meg?
A genitális herpesz elleni legjobb védekezés a nemi érintkezés kerülése bárkivel, akinek herpeszes hólyagjai vagy sebei vannak. Ugyanígy, akinek ilyen tünetei vannak, annak kerülnie kell a nemi érintkezést, amíg tünetei meggyógyulnak és eltűnnek. Sajnos, minthogy sokan tünetek nélkül is fertőzőek lehetnek, ez a tanács nem nyújt elegendő védelmet.  A kondomhasználat sem elegendő, hiszen nem takarja a fertőzhető felületeket. Mégis, egy férfi vagy női latex kondom használata, spermicidekkel együtt  jelentősen csökkentheti a fertőzés veszélyét. (A juhbélből készült, „természetes” kondomok  átengedik a virust.)  Mindenesetre ajánlatos ismerni a partner  nemi életét, s ennek alapján dönteni. Különösen ügyelniük kell az anyaságra készülő nőknek, mert különben megfertőzhetik gyermeküket.

 

                                                                                                         

 

Human Papilloma Virus (HPV) - Genitalis szemölcsök

 A Human Papilloma Virus (HPV)

1. Mi ez?
Mint a neve mutatja, ez egy nemi úton terjedő virus-fertőzés.  Apró kinövéseket vagy szemölcsöket okozhat, rendszerint a nemiszerveken, a szexuális érintkezés helyén, de az ánusz környékén is.  Nőknél a HPV fertőzés a méhnyak-rákhoz kapcsolódott;  de mindkét nemnél a szájüregi rákhoz is.

2.Mi okozza?
A betegséget a humán papilloma virus (HPV) okozza.  Sokféle tipusa van; ezek némelyike genitális szemölcsöket okozhat, mások pedig rákot.

3. Hogyan terjed?
A  HPV fertőzések rendszerint  egy fertőzött egyénnel való vaginális, orális vagy anális nemi érintkezés útján terjednek. Az ilyen egyénnek nem feltétlenül vannak szemölcsei, vagy más, látható tünetei.  Szemölcsök esetén elég azokat megérinteni a fertőződéshez, szexuális érintkezés nélkül is. A HP virus a bőrben vagy a nyálkahártyákon él, s egy másik személyre annak apró  bőr- vagy nyálkahártya-sérülésein keresztül terjedhet.

 

Genitális szemölcsök
Fent: Női nemiszervek
Lent: A péniszen és herezacskón

4. Melyek a tünetei?
Előfordulhat, hogy a HPV fertőzésnek nincsenek látható tünetei. A megjelenő szemölcsök  általában egy sor apró, lágy, nedves, rózsaszín, fájdalommentes kinövést képeznek,  amely  egy kicsit a karfiolra emlékeztet.  Nőknél a szemölcsök a hüvelynyílás körül, a kis, vagy a nagyajkakon tűnnek fel. Férfiaknál a szemölcsök a húgycsőnyílás körül, a herezacskón, az ágyékon, sőt, a combokon jelentkezhetnek.  De mindkét nemnél az ánusz körül is, egy fertőző anális közösülés következtében..

5. Hogyan diagnosztizálható?
Az orvos általában gondos szemügyre vétellel diagnosztizálja a genitális szemölcsöket.  Egyes esetekben  biopsziát lehet végezni  a rák, vagy azt azt megelőző állapot kizárása érdekében. Nőknél a HPV fertőzés néha egy rutinvizsgálatnál derül ki, a hüvely vagy a méhszáj kenetének, az ún. maszatnak (pap smear) vizsgálata révén. Az elnevezés  George N. Papanicolaou  görög-amerikai kutatóorvostól származik, aki a vizsgálatot 1943-ban dolgozta ki. A méhszáj-rák korai felismerésének ezt a módszerét azóta széles körben használják és már sok életet mentett meg.

Az utóbbi években kiderült, hogy  az orális közösülés által keletkezett HPV fertőzés is rákhoz vezethet a szájüregben vagy a torokban, sőt, a tüdőben is.  Emiatt ajánlatos a száj és a torok vizsgálata is.   Ráadásul egyre nyilvánvalóbb, hogy anális közösülés révén a  HPV anális rákbetegséget okozhat.  Az alapos orvosi vizsgálatnál ezért erre is ügyelni kell.

 

 

Kezeletlen HPV
Kezelés nélkül a genitalis szemölcsök nagyra nőhetnek .
Fent: Kezeletlen szemölcsök a női nemi szerveken.
Lent:: Kezeletlen szemölcsök a péniszen.

6. Hogyan kezelik?
A látható genitális szemölcsök orvosi kezelésre szorulnak.  Eltűntethetők közvetlenül alkalmazott gyógyszerekkel, lézer kezeléssel, helyi fagyasztással, elektromos  kiégetéssel  vagy műtéttel.  A kezelés nem olyan egyszerű, amilyennek tűnik, s többször meg kell ismételni.  A HPV fertőzés valójában nem gyógyítható.  A különböző kezelések célja a tünetek megszüntetése, mert  a  szemölcsök, főleg a méhszájon  könnyen elrákosodnak

7. Hogyan előzhető meg?
Minthogy legtöbb, HPV-vel fertőzött egyénnek nincsenek szemölcsei, rendszerint nem is tudnak fertőzöttségükről, s partnereik ezt még a meztelen testet látva sem veszik észre. A kondomok ugyan nyújtanak bizonyos védelmet, de nem fednek minden, a fertőzésnek kitett felületet.  Mindenesetre a nőknél ajánlatos a rendszeres kenetvizsgálat, a méhszáj-rák megelőzése érdekében.  Szexuális viselkedésüktől függően mindkét nemnél ajánlatos a száj- és torokvizsgálat, az esetleges szájüregi és torkrák korai felismerése érdekében.  Ma már egy HPV elleni oltás megvédhet  a HP virus leggyakoribb (bár nem minden)  változata ellen.  A részleteket az orvossal kell megbeszélni.  Egyes egészségügyi szervek ma minden 11-17 éves lány  HPV elleni oltását javasolják.  Szexuális viselkedésüktől függően az oltás a felnőtt nőknek  és a fiatalkorú vagy felnőtt férfiaknak is ajánlható..

                                                                                                         

 

HIV/AIDS

Human Immuno-
deficiency Virus (HIV)
(keresztmetszet)

1. Mi ez?
Itt most ugyanazon betegség szakaszairól beszélünk – egy virusfertőzés  (HIV-fertőzés)  első szakaszáról  és annak  súlyos, utolsó szakaszáról  (AIDS)

2. Mi okozza?
A betegséget a  human immunodeficiencia virusa  (HIV)  okozza, amely  megtámadja és fokozatosan tönkre teszi az immunrendszert.  Ezért idővel a test  védtelenné válik mindenféle  opportunista fertőzéssel”  szemben,  vagyis olyanokkal szemben, amelyeket egy egészséges ember könnyen leküzd, de amelyek  a gyenge védelmet kihasználva, vagyis a hiányzó immunrendszer esetén súlyosan károsítják a testet.  A hiány oly nagy lehet, hogy a test nem képes ellenállni, s kialakul  egy „immunhiányos szindróma”, vagyis a betegségre jellemző, súlyos tünetegyüttes. Ezt a szakaszt nevezik  AIDS-nek  (Acquired Immune-Deficiency Syndrome). A páciens egészségi állapota rosszabbodik, s végül meghal.

.

3. Hogyan terjed?
A human immunodeficiencia virus  (HIV) olyan testnedvek révén terjed, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej.  A testbe a bőr vagy a nyálkahártya apró résein keresztül jut be. Ez megtörténhet vaginális, orális vagy anális közösülés esetén. Általában férfiről nőre könnyebben terjed, mint  nőről férfire.  Legkönnyebben akkor terjed, ha már jelen van egy másik, szexuális úton terjedő betegség, pl. a szifilisz, herpesz  vagy sankroid, s ezek már olyan sebeket okoztak, amelyeken át a virus beléphet.  Fertőzött vérrel történő transzfúziók, vagy  szervátültetések szintén terjeszthetik a virust.  Ám ez a veszély ma csekély, mert a legtöbb országban  minden véradót vagy szerv-adót ellenőriznek a HIV szempontjából.  A fertőzés jelentős forrása az injekciós tűk  megosztott használata az intravénás drogosok körében. Ha egy is fertőzött köztük, akkor a többiek is megfertőződhetnek, mert  a tűn maradhat némi fertőzött vér. A virus egy fertőzött terhes anya vérkeringése révén átkerülhet magzatára is, vagy később az anyatejjel.  Mindezekben az esetekben  a fertőzött egyénnek esetleg nincsenek tünetei, sőt, nem is tud  fertőzöttségéről.

A HIV nem terjed a nyál, az izzadtság vagy a könnyek révén, ezért biztonságosan kezet lehet rázni egy fertőzött egyénnel, lehet inni a poharából, vagy puszit adni neki. A csókolózás csak akkor veszélyes, ha hosszas, „mély”, nyelves csókról van szó és nyilt sebek vagy sérülések vannak a szájban. De még ilyenkor sem nagy a veszély. Végül: a virus nem marad életben az emberi testen és annak nedvein kívül.  Ezért nem terjed ruhákon, törülközőkön, tányéronon, evőeszközkön vagy WC üléseken át.  De a szúnyogok sem terjesztik.

A HIV/AIDS járvány globális becslései,  2003 végén (milliókban)

 

 

Új HIV fertőzések  2003-ban

5

 HIV/AIDS fertőzöttek száma  2003-ban

40

AIDS okozta halálozás 2003-ban

3

AIDS-ben elhaltak száma  2001 végéig

22

AIDS-árvák száma 2001 végéig

14

Forrás: UNAIDS, December 2003

 

 

 

Szájpenész
A beteg szájpadlása (fent)   és nyelve (lent)  mutatják a szájpenészt, egy opportunista gombás fertőzést.

Kaposi’s sarcoma
egy férfi páciensen.

 

4.Melyek a tünetei?
A fertőzöttnek eleinte egyáltalán nincsenek tünetei, vagy csak olyan megfázás-szerű tünetek, mint a láz, a torokfájás, hasmenés, mirigyduzzanat és fájdalom a test különböző részein. Ezeket a tüneteket többnyire nem veszik komolyan, s így a fertőzést nem ismerik fel.  A tünetek csak ritkán elég súlyosak ahhoz, hogy orvosi vizsgálatot vagy kórházi fekvést igényeljenek.. A betegség első szakaszát  „primer HIV-fertőzésnek”  vagy „akut HIV fertőzésnek” nevezik.

Miután a kezdeti tünetek eltűntek, néhány fertőzött egyén külsőleg akár tíz évig vagy még tovább egészséges marad.  A betegség második szakaszát ezért gyakran „tünetmentes HIV fertőzésnek” nevezik. Ám a fertőzött nők és férfiak krónikus betegek, s a virus folyamatosan gyengíti immunrendszerüket.  Ezenkívül minden fertőzött továbbadhatja fertőzését nemi érintkezéssel, vagy az intravénás droghasználat során megosztott tűhasználattal

Ahogy az immunrendszer tovább gyengül,  komoly tünetek jelentkezhetnek. Például  bőrkiütések, fáradtság, éjszakai izzadás, szájpenész  stb.  Ezt a szakaszt gyakran  „szimptómás HIV fertőzésnek” nevezik.  Ám az ilyen, viszonylag enyhe tüneteket  végül súlyosabbak követik.  A fertőzés végső szakaszát  rendszerint „kibontakozott AIDS”-ként emlegetik.  Az immunrendszer összeomlott, s ennek folytán sokféle betegség manifesztálódik. Például  pneumocistitis  (PCP), a tüdőgyulladás egy különösen veszélyes formája,  tuberkulózis,  Kaposi szarkóma  (KS), vagyis a bőrrák egy ritka formája és különböző egyéb rákok, fogyás, vagyis állandó  súlyveszteség, különböző agybetegségek és sok más, amelyek végül megölik a beteget.


A“Western Blot” teszt olvasása
A teszt kimutatja a HIV proteineket (p és gp, ahogy  a különböző napi sávok mutatják) . Ebben az esetben az 1. és 2. teszt  pozitiv. A 3. teszt negativ.

5. Hogyan diagnosztizálják?
A fertőzés megtörténte után a virus a testben egy ideig szaporodik, mielőtt az immunrendszer  reagálna és speciális antitesteket termelne.  (Az antitesteket az immunrendszer termeli, hogy leküzdje a behatolókat.)  Az antitestek termelése csak hetekkel vagy éppen hónapokkal a fertőzés után kezdődhet.  Ha már megjelentek, kimutathatóak egy vérvizsgálattal, a HIV  antitest teszttel, amely indirekt bizonyítékot nyújt. Ha ugyanis vannak ilyen antitestek, akkor jelen kell lennie a virusnak is. Az antitestek megtalálása azt jelenti, hogy a teszt eredménye pozitiv:  az egyén fertőzött, vagyis „HIV pozitiv”. Ha nem találtak antitesteket, akkor a teszt eredménye negativ.  Az egyén nem fertőzött, így „HIV negativ”. A tesztet orvosi rendelőben vagy kórházban végzik. Az eredményt rendszerint egy hét után lehet megtudni. De vannak már ún. „rapid tesztek”  is,  amelyek 10-30 perc alatt eredményt hoznak.  Az egyik ilyen rapid teszt a vér helyett a nyálat vizsgálja. Végül vannak „otthoni tesztek” is, amelyek  lehetővé teszik az otthoni vérminta-vételt, s azt beküldve a laboratóriumba, később megtudhatják az eredményt. A HIV antitest teszteket meg kell ismételni, hogy érvényesek legyenek. Ennek oka  a téves pozitiv vagy negativ teszteredmények lehetősége, amit ki kell zárni. Az is előfordulhat, hogy  a  teszt túl korán történt, vagyis mielőtt az antitestek megjelentek, s így a teszt eredménye negativ lehet a fertőzés ellenére.

A teszt néhány héttel későbbi megismétlése  kimutathatja a pozitiv eredményt.  Az első teszt neve: „ELISA” A pozitiv eredmény megerősítésére használt tesztet  „Western Blot”-nak hívják. A fertőzés csak akkor biztos, ha mindkét fajta teszt eredménye pozitiv.

Ha a HIV fertőzés bebizonyosodott, a továbbiakban más tesztekkel monitorizálják annak alakulását és az immunrendszer állapotát. 

.

Hogyan diagnosztizálható? - HIV Antitest Teszt

Kit kell tesztelni?

 1. A véradókat  rutinszerűen tesztelik HIV antitestekre, főleg mások védelme érdekében. A sebészet pácienseit szintén tesztelik, saját és az orvosok védelmében  Más pácienseket tesztelhetnek diagnózis céljából, attól függően, hogy milyen panaszaik vannak.  A terhes nőket saját és leendő gyermekük védelme érdekében tesztelik..
   
 2. Legtöbben azért akarják magukat teszteltetni, mert
  • egy másik STD-től, pl. genitális herpesztől, vagy szifilisztől szenvednek,
  • szexuális kapcsolatuk volt egy HIV-fertőzöttel,
  • vagy egy  intravénás droghasználóval,
  • vagy valakivel, akinek más szexuális partnerei is voltak.

Előnyök

Akár pozitiv vagy negativ az eredmény, annak ismerete  előnyös, mert

·        a negativ eredmény  érzelmileg megnyugtat.

·        a pozitiv eredmény   lehetővé teszi a gyors orvosi segítséget,  s így megelőzi az egészségi problémák elmérgesedését; a megjelenő problémákat pedig rögtön lehet kezelni.

·        A pozitiv eredmény a megelőzés  ügyét is szolgálja, minthogy a páciens így  tudatosan kerülheti mások megfertőzését.

Aggályok
A HIV antitest teszt  néhány jogos aggályt is kelthet:

 • Magánélet: Vajon megbízhatóak-e a tesztek? A HIV antitest teszt  elvégzésénél biztosítani kell, hogy az eredmény megbízható. Ez legtöbb országban így van.  Sok egészségügyi szolgálat anonim tesztelést is lehetővé tesz a nagyon aggályosak számára. Attól is félnek, hogy ha a pozitiv teszteredményt megtudják a munkaadók, szomszédok vagy ismerősök,  akkor ez diszkriminációt eredményezhet. A megbízhatóság nehezebben védelmezhetővé vált az otthoni tesztcsomag révén.  Ez kísértésbe vihet egyeseket, hogy másnak a vérmintáját küldjék be az illető tudomása és hozzájárulása nélkül.  Ez legtöbb országban törvénytelen, s az ilyen törvényeket szigorúan kell venni. Ahol pedig még nem léteznek, ott sürgősen meg kell azokat alkotni..
   
 • Tanácsadás:  Biztosítani kell, hogy a tesztet elvégzők kapjanak megfelelő tanácsokat. Még a negativ teszteredményt is meg kell beszélni egy képzett tanácsadóval, aki képes egyénre szabott tanácsokat adni a “biztonságosabb szex” gyakorlásáról és az egészség megőrzéséről.. A pozitiv teszteredmény  nagyon elkeserítheti, sőt, kétségbe ejtheti az illetőt, s ilyen helyzetben fontosak egy szakember tanácsai. A jóváhagyott vizsgáló helyek és sok  AIDS szervezet rendelkezik speciálisan képzett tanácsadókkal, akik meg tudják magyarázni az orvosi részletkérdéseket és tudják, hol kaphatnak klienseik további segítséget. Érzelmi támaszt is tudnak nyújtani éppen akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. Ez az anonim telefonos tanácsadásra is érvényes,  amely sok igénylő számára hasznosnak bizonyult, bár többnyire előnyben részesítik egy élő személy empátiáját, aki ott ül velük szemben.
   

·         Prevenció: Sokan tévesen azt hiszik, hogy megvédhetik magukat a HIV fertőzés ellen egyszerűen a rendszeres időközönkénti tesztelés révén. Azt hiszik, nem kell aggódniuk mindaddig, amíg teszteredményeik  negativak. Ez azonban balga és veszélyes elképzelés, mert minden új szexuális kapcsolat egy fertőzött egyénnel fertőzést eredményezhet, s hónapok telhetnek el, amíg egy új teszt kimutatja a HIV antitesteket..A tesztek nem előzhetnek meg semmit; azok csak megállapítják a tényállást. Egyetlen teszt sem pótolja a “biztonságosabb szexet”

..

A HIV antitest teszteket  bizalmasan lehet kérni egy orvosi rendelőben, s  számos országban és városban  anonim módon is el lehet végeztetni a különböző vizsgáló helyeken. Egy ilyen teszt előtt mindenkinek szakértő tanácsot kell kapnia. Pozitiv teszteredmény esetén az orvosi kutatást is segíteniük kell  a megbízható statisztika  érdekében. Egészségvédelmi célra a teszteredmény csak akkor alkalmas, ha az illető tudja, hogyan szerezte be a virust.  A pozitiv teszteredményű egyénnek ezért meg kell próbálnia visszaemlékezni, hogyan történhetett a fertőzés. Ez teszi lehetővé, hogy az orvos kitöltse a megfelelő, bizalmas (sőt, gyakran névtelen)  kérdőívet, amilyen az alábbiakban következik. (Vegyük figyelembe, hogy a nyomtatvány mellőzi az olyan kifejezéseket, mint  „homoszexuális”, „heteroszexuális”, „biszexuális”,  hogy ne sztereotipizálja  a  válaszadót és kerülje az előítéleteket.)

6. Hogyan kezelik?

A  HIV fertőzés ez idő szerint nem gyógyítható. Ám vannak már különféle kezelések, amelyekkel  a betegség rosszabbodása lassítható, s így az élet nemcsak meghosszabbítható, hanem minősége  is javítható. Céljuk a virus terjedésének akadályozása a beteg testében, antiretrovirális gyógyszerek segítségével  (a HIV az ún. retrovirusok családjába tartozik). Ezt össze lehet kapcsolni olyan gyógyszerekkel, amelyek bizonyos tüneteket szüntetnek meg és kezelik az előforduló, opportunista fertőzéseket.  A betegnél igen fontosak a rendszeres vizsgálatok, az egészséges étkezés és  az előírt kezelés  lelkiismeretes  követése. Ez sok évvel meghosszabbíthatja életét.  Közben a kutatók folytatják a további és még hatékonyabb  antiretrovirális  gyógymódok keresését.

Ez a grafikon egy esetet illusztrál. Más esetekben a különböző szakaszok hosszabbak vagy rövidebbek lehetnek.

7. Hogyan előzhető meg?
A
HIV csak a következőképpen terjed:

 • Védekezés nélküli vaginális, orális, vagy anális közösülés egy fertőzött egyénnel,
 • Injekciós tűk megosztott használata olyan intravénás drogosoknál, akik közül az egyik fertőzött,  
 • Egy fertőzött nőről terhesség alatt a magzatára, szülés után pedig gyermekére, a szoptatás révén ,
 • Fertőzött vérrel történő transzfúzió, vagy egy fertőzött szerv  transzplantációja révén..


E pontok megbeszélése, fordított sorrendben::

 • Vérátömlesztés és szerv-átültetés biztonságossá tehető a véradók és donorok HIV-ellenőrzésével. Ezt ma már legtöbb országban megteszik.  Az elektiv műtétekre vállalkozók előre ellenőriztethetik a vérüket.  
 • A terhességek veszélytelenné tehetők a terhességre készülő nők HIV-vizsgálatával.  Már ez is sok országban megvalósult.  Egy fertőzött, terhes nőnek is lehet segíteni bizonyos gyógyszerekkel, amelyek csökkentik magzata fertőződésének veszélyét, a fertőzött anyák pedig ne szoptassák csecsemőjüket.
 • A tűk megosztása  sohasem biztonságos. Az intravénás droghasználók csak a saját tű használatával védhetik magukat. Néhány ország és város már ellátja a drogosokat ingyenes, tiszta tűkkel és/vagy megtanítja őket tűik megtisztítására.
 • A szexuális érintkezés csak nem fertőző egyénnel biztonságos. Ám minthogy sokaknak nincsenek tünetei és nem is tudnak fertőzöttségükről, senkinek se legyenek alkalmi szexuális kalandjai a “biztonságosabb szex” alapelveinek követése nélkül (lásd “Biztonságosabb szex”). Ezeket ebben az egyszerű, de fontos tanácsban összegezhetjük:

A szexuális érintkezés során
kerüljük a testnedvek cseréjét!

Ez főleg azt jelenti:
Mindig használjunk latex kondomot
 vaginális vagy anális közösülés esetén!
Spermicid krémek vagy habok segítik a védelmet.

Azt is jelenti:
A szájba ne kerüljön ondó!
 Ugyanígy ne kerüljön hüvelyváladék vagy menstruációs vér!

.

Sárgaság
a hepatitis esetek kb. felében jelentkezik

4.                Melyek a tünetei?
A hepatitis B-t gyakran „néma betegségnek”  is nevezik, mert sok fertőzött sohasem veszi észre. Ha vannak tünetek, azok csak hetekkel vagy hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek. A legtöbb fertőzött azonban egyáltalán nem betegszik meg, vagy csak átmeneti, megfázás-szerű tüneteket észlel, pl. fáradtságot, étvágytalanságot,  izületi vagy izomfájdalmakat, enyhe lázat  stb.  Csak kevés érintettben válik az „akut hepatitis”  komolyabbá.  Náluk, egyéb problémák mellett  „sárgaság”  alakulhat ki, vagyis a szemek és a bőr sárgás elszíneződése. A legtöbb beteg hetek alatt meggyógyul, s többé nem kell  újabb hepatitis-problémákkal bajlódnia.

Az „akut hepatitist”  néhány esetben  „krónikus hepatitis” követi. Ennek vagy ismét nincsenek tünetei, vagy különböző problémák merülhetnek fel, köztük igen komolyak is. Sőt, akár életveszélyesek is, mint  pl. a  máj cirrózisa  (zsugorodása)  vagy a májrák.

5.                Hogyan diagnosztizálják?
Minthogy sok HBV-vel fertőzöttnek csak átmeneti, enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincsenek, a betegség diagnosztizálásának egyetlen biztos módja egy vérvizsgálat  készítése.

6. Hogyan kezelik?
A  hepatitis B ez idő szerint nem gyógyítható.  Akut hepatitis esetén nyugalmat javasolnak, továbbá az alkohol és minden egyéb kerülését, ami károsíthatja a májat. Krónikus hepatitis esetén a súlyosabb egészségi problémákat  speciális gyógyszerekkel kezelhetik, amelyek megállíthatják a virus szaporodását a testben.  De más gyógyszerek is javíthatják az állapotot.  Májcirrózis esetén máj-transzplantáció válhat szükségessé.

7. Hogyan előzhető meg?
A hepatitis B  oltással megelőzhető. A biztos és hatékony oltóanyag minden veszélyeztetettet megvéd. Az oltást általában  3  adagban adják,  6 hónapon belül. Sokan vannak, akiknek oltással kell magukat megvédeniük. Néhány veszélyeztetett csoport:

 • Újszülöttek, csecsemők és gyermekek, szexuálisan aktiv teenagerek
 • Orvosok és ápolónők, különösen a mentők személyzete, laboratóriumi dolgozók, egyéb egészségügyi és közbiztonsági  dolgozók,
 • Akiknek alkalmi szexuális partnereik vannak
 • Intravénás drogosok  
 • bebörtönzöttek
 • az értelmi fogyatékosok intézményeinek dolgozói
 • Fertőzöttek és HBV hordozók családtagjai
 • Akik olyan területekre utaznak, ahol a HBV gyakori. (A fejlődő országokban gyakoribb, mint a fejlettekben.)

Forráse: Centers for Disease Control (CDC), USA

 

STD prevenció:  viselkedés-változtatás

Az  AIDS  arra kényszerített bennünket, hogy törődjünk a megelőzésével, minthogy nem gyógyítható és oltás sincs ellene. A prevenció iránti  megújult érdeklődés viszont emlékeztette az orvosokat más, gyógyítható vagy gyógyíthatatlan STD-kre, amelyeknek előnyük lehet  ugyanazokból az intézkedésekből. Sőt, nemcsak a helyi egészségügyi hatóságok, hanem sok kormányzat és nemzetközi szervezet  is újra felismerte az STD prevenció jelentőségét  és nagy erőfeszítésekkel támogatja azt. Kiegészítésül az olyan, hagyományos intézkedésekhez, mint a vérellátás és a páciensek diagnosztikus célú ellenőrzése, vagy a fertőzöttek kapcsolatainak felderítése,  már a veszélyeztetettek szexuális viselkedésének megváltoztatására is egyre inkább törekednek.  A  viselkedés  változtatását  kétféle jelszót követve  próbálják elérni; ezek: „Absztinencia”  és  „Biztonságosabb szex”.                                     

Absztinencia

Sokan azt hiszik – rendszerint vallási okokból -, hogy a nemi úton terjedő betegségek elleni legjobb védekezés a házasság előtti szexuális absztinencia, a házasságban pedig a kizárólagosság. Bár ez a felfogás logikusnak tűnik, ez a logika  ritkán valósult meg a szexuális viselkedésben. Emberemlékezet óta minden kultúrában és világrészen számtalan férfi és nő hagyta figyelmen kívül az absztinencia igényét.  Igy az STD-k mindig terjedtek, s ez ma is így van. Ezért  a szexuális absztinenciának, mint az STD-k megelőzésének szorgalmazása legalábbis fáradságos küzdelem, s a tapasztalat azt mutatja, hogy a veszélyeztetettek túlnyomó többségénél sohasem volt sikeres.

Szüzességi kártya: “Várakozás Igaz Szerelemre”
Ezt a kis kártyát a tizenéveseknek osztják ki az évenként megrendezett “szüzesség napján”, amit  Miami (USA) római katolikus püspöksége szervez. A kártya egy bankkártyára (ATM card)  hasonlít, s tulajdonosa aláírhatja .

.

Absztinencia – különböző jelentései

A “szexuális absztinenciának”  több jelentése lehet:

 1. Absztinencia minden szexuális aktivitástól (beleértve az öningerlést is).
 2. Absztinencia minden szexuális érintkezéstől.
 3. Absztinencia a  szexuális behatolástól (orális, anális, vaginális közösüléstől).
 4. Absztinencia a vaginális közösüléstől.
 5. Absztinencia a vaginális közösüléstől meghatározott időben, esetben és helyzetben.

Az  AIDS prevenció megvitatásakor a vallási vezetők és egyes egészségügyi szakemberek  gyakran csak az első két vagy három jelentést tartják szem előtt.  A szűkebb értelemben vett absztinencia rendszerint csak az egyéni tanácsadás  és  terápia során merül fel.

A tizenévesek szexuális viselkedésének egy évtizede az U.S.A.-ban

 

Lányok
 
< 4 partners
 
> 4 partners

Fiúk
 < 4 partners
 
> 4 partners

 

 

Forrás: CDC Youth Risk Behavior Survey 2003

Diákok,  9- 12. osztályosok (15- 18 évesek). közösülései
 A grafikon a már közösült diákok százalékarányát mutatja. Közülük néhánynak 4 vagy több partnere volt (az oszlopok sötétebb részei). Bár a számok 10 év alatt valamelyest csökkentek, de azért jóval 40% fölött maradtak. Különösen a 4 vagy több partnerrel rendelkezők aránya maradt viszonylag magas.

 

Absztinencia - Morális értékek és állami kötelességek

Vallásos szempontból nézve az STD-k  a bűnös viselkedés miatt terjednek, ami minden más bűnhöz hasonlóan esetleg megbocsátható. A közegészségügy szempontjából azonban a viselkedés, bármit gondolunk is róla, epidemiológiai tényeket eredményez, amelyekkel minél előbb foglalkozni kell.  A közegészség ügyének védelme tehát egészen más feladat, mint a lelkek megmentése. Amikor az egészségügyi tisztségviselők feladata egy STD járvány megállítása, akkor kötelességük gyorsan és gyakorlatiasan cselekedni.  Nekik a valóságos helyzettel kell szembenézni, s nem szabad  ítéleteket mondani  szexuális ügyekben.  Ha eredményt akarnak elérni, akkor együtt kell működniük minden veszélyeztetettel, éspedig a hívőkkel éppúgy, mint a hitetlenekkel,  az „ártatlanokkal” éppúgy, mint a „bűnösökkel”.  Ezért  az absztinencia mellett a közegészségügy védelmezőinek elő kell segíteniük minden olyan prevenciós módszert, amely hatásos lehet, függetlenül az esetleges egyéni fenntartásaiktól..

Közegészségügyi politika

Balrat: Az U.S.A.  Egészségügyi miniszterének pecsétje. Jobbra fent:  A legfőbb epidemiologiai lap, amelyet az American Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia, USA publikál. Jobbra, lent: Egy epidemiologiai internet forrás, ugyancsak Georgia államból.

.

- Absztinencia a droghasználattól?

A közegészségügy szempontjából kívánatos lenne, hogy senki ne dohányozzon és ne fogyasszon drogokat. Azonban a dohányosok milliói  és az intravénás droghasználók száz-ezrei szenvedélybetegei a nikotinnak  vagy a heroinnak  stb., így képtelenek a kívánt absztinenciára. Igaz ugyan, hogy egyesek képesek abbahagyni a dohányzást  vagy másféle drog használatát, ám ezek a kivételek csak erősítik a szabályt.  Általános prevenciós stratégiaként absztinenciát prédikálni a drogosoknak  hatástalan.

A valóságos helyzet láttán ezért sok egészségügyi szakember azt javasolja: lássák el az intravénás drogosokat  igény szerint ingyenesen injekciós tűkkel, mert ez védi meg őket legjobban a  HIV fertőzés ellen. Megfelelő mennyiségű tiszta tű megszüntetheti az igen veszélyes „tű-megosztást”.  E politika alkalmazása elég eredményesnek bizonyult, ahol bevezették, ezért érdemes folytatni.

Absztinencia mint preventiv politika

Elegendő  személyes motiváció és külső nyomás esetén sokan, különösen a tizenévesek közül képesek mellőzni a szexuális érintkezést, legalábbis egy ideig. Ám a férfiak és nők túlnyomó többsége naponta bizonyítja, hogy számára az absztinencia nem reális  esély. Nemzeti és nemzetközi prevenciós programok ugyan megpróbálhatják elfogadtatni az absztinenciát, de látniuk kell azt is, hogy ez nem elég. Sőt, sok országban a lányok és nők nincsenek abban a helyzetben, hogy absztinensek legyenek, minthogy társadalmuk védtelenné teszi őket, s így nem tudnak ellenállni férfi partnereik igényeinek. Épp ezért  a nők helyzetének általános javítása, különösen a fejlődő országokban, nagyban elősegítené a prevenciót.

Közben azonban felelőtlen dolog lenne figyelmen kívül hagyni  napjaink realitásait. Amíg a nemek egyenlősége nem válik általánossá, különös tekintettel  a veszélyeztető viselkedés folytatódására a Föld minden országában,  az STD prevenciós programoknak a jelenlegi legnagyobb veszélyek ellen kell küzdeniük, s ez koncentrálást jelent a másik viselkedés-változtató stratégiára: a „biztonságosabb szexre”.

Két nemzetközi szervezet a nők (és férfiak) szociális, gazdasági és jogi egyenlőségének segítésére.
Fent: United Nations. Lent: Organization for Economic Co-operation and Development.

Biztonságosabb szex

Az absztinenciára nevelés sok egyént megvédhet a nemi úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességektől, de a viselkedés-változtatás fő stratégiájaként  elégtelennek bizonyult az AIDS világjárvány megállításához.  Ezért  az egyetlen másik alternativa, a  biztonságosabb szex  különleges figyelmet érdemel.
A következő szekciók leírják, hogyan alakult ki a biztonságosabb szex koncepciója, hogyan alkalmazzák azt a különböző körülményekhez és hogyan építhető be az egyes kultúrákba és szubkultúrákba.  Végül  sorra kerülnek  a biztonságosabb szex  promóciójával kapcsolatos problémák..
                                              

Biztonságosabb Szex -  történelmi jegyzetek

A biztonságos szex koncepcióját – amelyet ma inkább „biztonságosabb szexnek” neveznek – az 1980-as években alakították ki az amerikai meleg közösségnek azok az orvosai, akik az AIDS terjedése miatt aggódtak.  A „biztonságosabb szex”  gyakorlása megelőzheti a fertőződést a nemi úton terjedő betegségekkel. Ez mindenfajta  nemi érintkezésre érvényes, a homoszexuálisra éppúgy, mint a heteroszexuálisra. Minthogy a földkerekségen naponta sok millió nemi érintkezés történik, s ezek növekvő arányban hordozzák a fertőzés veszélyét, ezért  napjainkig a „biztonságosabb szex” jelenti a legfontosabb AIDS-prevenciós stratégiát.

 

Az első “Biztonságos szex irányelvek”
A késői 1960-as és a korai 1970-es években az USA és Európa szemtanúja volt egy „szexuális forradalomnak”. A nők új mozgalma és a különböző „szexuális kisebbségek” szervezni kezdték harcukat a jogaikért.  San Francisco  növekvő meleg és leszbikus népessége szexuális szabadságot élvezhetett. Ám e szabadságnak hamarosan negativ oldala is mutatkozott – a nemi úton terjedő betegségek szaporodása. Ezért egy új orvosi társulat, a Bay Area Physicians for Human Rights  (BAPHR) azonnal és nyomatékosan ajánlotta a kondomhasználatot.  Amikor aztán, néhány évvel később megjelent az  AIDS, ezt az ajánlatot részletezve kiterjesztették a legkülönbözőbb szexuális érintkezésekre. Ezeket az első „AIDS  Safe Sex Guidelines”-eket széles körben terjesztették a városban, például olyan kis kártyák formájában, amiket ki lehetett tűzni az utcai ruhára. Az irányelvek megkülönböztették a „biztonságos”, az „esetleg biztonságos” és a „nem biztonságos” szexuális viselkedést, s így két fő célt szolgáltak:  1. Egy növekvő pánikot csökkentettek azáltal, hogy tudatosították a veszély különböző fokozatait,  2. némi nyugalmat teremtettek afelől, hogy a veszélyek  nem vethetnek véget minden szexuális kapcsolatnak. Ez a stratégia San Franciscoban bevált, mert  annak meleg közössége elég megértően fogadta  a megkülönböztetéseket.  Máshol nem mindig működött. Ahol az irányelveket túl bonyolultnak tartották, ott azokat  a kondomhasználat korábbi, egyszerű tanácsával helyettesítették..

1984: Levéltárca méretű kártyák két oldala, amelyeket az SF AIDS Foundation osztott szét.

 

Az irányelvek fejlődése
Amint nyilvánvalóvá vált, hogy az AIDS  heteroszexuális érintkezés révén is terjedhet,  a „Biztonságos szex irányelveit” úgy alakították, hogy a vaginális közösülésre is érvényes legyen.  Sőt, a San Francisco AIDS Foundation  külön irányelveket dolgozott ki az intravénás droghasználóknak, a nőknek, az egészen fiataloknak és a különböző etnikai kisebbségeknek. Később, a növekvő  epidemiológiai adatoknak megfelelően az irányelveket többször átdolgozták. Általában egyszerűsítették,  de a különböző csoportok számára egyre inkább részletezték. Összességében ezek a preventiv törekvések igen hatékonynak bizonyultak.  Sajnos, túl későn jutottak el sokakhoz, akik már évekkel korábban fertőződtek. Időközben az eredeti „Biztonságos szex irányelvei”  elvileg minden, az AIDS által fenyegetett országban elfogadásra kerültek. A fejlődő világban főleg a heteroszexuális népességet célozták meg, amely ma leginkább veszélyeztetett.  Azonban gyakran jelentős különbségek vannak az országok között , a helyi kultúrától és attól függően, hogy van-e politikai akarat nyiltan beszélni a szexuális viselkedésről. Ma legtöbben inkább „biztonságosabb szexről” beszélnek, s kerülik az esetleg megtévesztő „biztos” szót és hangsúlyozzák, hogy mind a biztonság, mind a veszély viszonylagos..

 

Az első “safer sex” brosura (24 oldal), amelyet  főleg a heteroszexuálisok számára írtak és a “Penthouse” magazinhoz kapcsoltak., Német kiadás, 1986.

Biztonságos szexet mindenkinek
Ma köztudott, hogy az AIDS-et  a human immunodeficiency virus  (HIV)  okozza, amely egy fertőzött egyénről a vér, az ondó vagy a hüvelyváledék útján terjed a nem fertőzöttekre. Nem történik fertőzés, amíg elkerülik az ilyen testváladékok cseréjét.  Ezért a „biztonságosabb szex” javaslatai ebben az egyszerű tanácsban összegezhetők:

A szexuális érintkezés során
kerüld a vér, az ondó és a hüvelyváladék cseréjét!

Bármilyen egyszerűnek is tűnik első pillantásra  ez a tanács,  mégsem könnyű követni.  Ugyanis számos olyan vonatkozása van, ami nem mindenki számára nyilvánvaló. Továbbá a tanács ma egyre több embvernek szól, mert a „biztonságosabb szex” nemcsak az AIDS, hanem számos más, szexuális úton terjedő betegség  (STD)  megelőzését is segíti. Néhány ezek közül korábban ritka volt, de mára gyakorivá vált, különösen a fiatalok körében. Ezek a betegségek viszont megnövelik az AIDS veszélyét..

A következő szekciók ezeket a témákat részletezik.

.

Az irányelvek típusai
Az eredeti  „Biztonságosabb szex irányelvei”-t  továbbfejlesztették  az amerikai  „meleg” közösség számára,  Ezeket rögtön javítani kellett, amint kiderült, hogy sokan mások is fertőződhetnek: a  mindkét nembéli „normálisok”,  az intravénás droghasználók és azok, akik vért, vagy vértartalmú  dolgokat kapnak.

Ennek eredményeként az irányelvek idővel változtak. A „Biztonságos szex irányelveinek” három fő típusa alakult ki:

1. Általános irányelvek  a legszélesebb  közönségnek.
2.
Speciális irányelvek   a népesség bizonyos alcsoportjainak.
3.
Egyszerűsített irányelvek  amelyek csak az általános kondomhasználatot  javasolják.

Az irányelvek mindhárom típusa hasznosnak bizonyult, attól függően, hogy mennyiben alkalmazták és alkalmazzák azokat..

 

Az irányelvek típusai: 1. Általános irányelvek
A „biztonságos szex”  általános irányelveit  országos prevenciós kampányokban lehet használni.
 Az alapismereteket tartalmazzák, de nem részletezik azokat. Másrészt viszont  a  szexuálisan fejlett közösségek számára a nagyon részletes irányelvek lehetnek hasznosak.  Tehát a nagy városokban és a jól képzett  férfiaknál és nőknél,  akik utaznak vagy gyakori kapcsolataik vannak a közvetlen szociális köreiken kívül. Jó példái ennek a  San Francisco  AIDS Foundation által javasolt irányelvek.

Az átfogó  szexuális tanácsok kevésbé hasznosak ott, ahol a lehetséges szexuális viselkedések teljes skálája  ismeretlen, vagy tabu, és ahol nem szoktak hozzá  szexuális igényeik sokoldalú kifejlesztéséhez..

Általános irányelvek Németországban .

Az egészségügy és szociális biztonság német szövetségi minisztériumának Egészségügyi Felvilágosítási Központja  (BZgA)  kialakította és  19 nyelven szétosztotta ezeket az általános irányelveket, Az itt bemutatottak közül balról jobbra az angol, a török és az orosz verzió látható. Minden kis füzet 23 oldalas..

Az irányelvek típusai: 2. Speciális irányelvek
A speciális irányelvek elengedhetetlenek az olyan, szexuálisan aktiv alcsoportok számára, mint a tizenévesek, a prostituáltak, az intravénás droghasználók, migránsok vagy a különböző szexuális és etnikai kisebbségek. 
Az ilyen kisebbségek saját feltételeik szerinti megközelítést igényelnek;  például a „swinger”-ek, szadomazochisták, a fetisiszták és mások gyakran a saját, külön szexuális világukban élnek, különleges szokásokkal és zsargonnal. Ez méginkább igaz a bevándorlókra és más etnikai kisebbségekre, amelyek  gyakran csak eredeti hazájuk nyelvét beszélik, s olyan vallási vagy erkölcsi meggyőződéseik is lehetnek, amelyek  nagyon különböznek  új lakókörnyezetük többségétől. Még a tizenéveseknek is gyakran saját nyelvjárásuk van, akárcsak a drogosoknak, a prostiknak és sok más, veszélyeztetett csoportnak.  Vagyis:  annak érdekében, hogy a „biztonságosabb szex”  üzenete elérje ezeket a csoportokat,  a stratégiánkat alkalmazni kell az ő különleges életstílusukhoz.  Talán mondani sem kell, hogy  ezt csak az ő javaslataik alapján, velük együttműködve  valósíthatjuk meg.  Sőt,  ha a szokatlan viselkedés részletes leírására van szükség, az egészségügyiek a felvilágosító anyagok megtervezésének és szétosztásának feladatát gyakran  az érintett csoportokra bízzák. A kormányzat gondoskodik az anyagi alapokról, de nem vállalja a szerzőséget.

A speciális irányelvek három példánya:
1.
Általában a nők számára (USA) 2. Leszbikusoknak (USA) 3. Tizenéveseknek (német) - Klikkelj a képekre

 

Az irányelvek típusai: 3. Egyszerűsített irányelvek
Sokan kényelmetlennek érzik a szexuális szokásaik hosszas megbeszélését.  Egyesek képtelenek a differenciálásra is, vagy nem akarnak racionálisak és számítóak lenni a szenvedély pillanataiban. Ők ezért  figyelmen kívül hagyhatnak bármely  részletes  „biztonságosabb szex irányelvet”. Ám minthogy talán elfogadják  a kondomhasználat egyszerű üzenetét, ezt érdemes minél szélesebb körben és erőteljesen hangoztatni. Végül is a helyes kondomhasználat védelmet nyújt a legtöbb  STD  ellen, a szexuális érintkezés leggyakoribb módozatai során.  Ha világszerte alkalmaznák, rendkívüli változásokat eredményezne.  Nagyon lelassítaná  a  mai STD járványokat, a HIV/AIDS-et is beleértve.

Három minta a német egészségügyi és szociális biztonság minisztériuma által szponzorált hatalmas poszterek sorozatából. Az egyszerű üzeneteket köztereken állították ki, például a városok utcáin,  vasutállomásokon, puszmegállókban,  ahol leginkább felkeltik a figyelmet.

                                                                                                                   

 

Biztonságosabb szex – A mai irányelvek

Éppen az AIDS prevenció általános irányelvei különböznek valamennyire országonként. Bár a tudományos tények ugyanazok, bemutatásuk módja jelentősen változhat.

Egyes kultúrákban a szexuális viselkedések grafikus ábrázolása hasznos és ellentmondás-mentes, más kultúrákban viszont ellenkező hatású lehet.  Ugyanis túl sokakat megbotránkoztatnak, akik aztán a hasznos tartalommal együtt elvetik azokat. Ezért az egészségügyiek sok országban valamilyen középutat próbálnak találni. A probléma sürgőssége arra készteti őket, hogy elég nyíltak legyenek, de a közvélemény érzékenysége folytán nem válhatnak túl drasztikussá.

A jelen kurzus szintén igyekszik elkerülni azoknak a hallgatóknak és oktatóknak a megbántását, akik ezt használni akarják. A következő szekciókban ezért  lehetőleg csak megalapozott és széles körben elfogadott kormányzati forrásokra támaszkodunk..

 

Egy kurrens modell

Az általános irányelvek kiváló, mai példáját Németországban dolgozták ki, egy olyan országban, amelyben néhány nagy etnikus és vallási kisebbség él. A szükséges információkat  egy jól tervezett, kisméretű,  23 oldalas  brosúra  tartalmazza, amely  19 nyelven hozzáférhető.  Ezt az Egészségügyi Felvilágosítás  Szövetségi Központja  (BZgA) hozta létre, a német egészségügyi és szociális biztonság szövetségi minisztériumának ügynöksége. Minthogy a brosúra modell  lehet mások számára, mert tudományosan megalapozott és ugyanakkor közérthető, itt az egészet ismertetjük.  Ugyanis olyan viselkedésekről és helyzetekről is informál, amelyek nem járnak a fertőzés veszélyével.

 

Modell 1,  Borítólap

A HIV terjedése és az AIDS veszélye

Az AIDS ellen sem védőoltás, sem biztos gyógymód nem létezik. Ám van egy egyszerű és hatékony módja a fertőzés elleni védelemnek: a kondom megvéd! Ezt fontos tudni, ha el akarod kerülni a fertőzés veszélyét.

.

 

 

Bevezetés

A VESZÉLYEK: 

Fertőzés keletkezhet, ha vér, ondó vagy hüvelyváladék útján fertőző csirák kerülnek a vérkeringésbe. Ez megtörténhet  tűcserével,  de főleg védekezés nélküli szexszel.

Egy fertőzött anya megfertőzheti  magzatát, vagy a szülés és a szoptatás során. A vért tartalmazó termékek vagy a vértranszfúzió révén történő fertőzés veszélye a fejlett országokban (pl. Németországban) ma már minimális.

.Távoli  utazások  során előfordulhat, hogy nem kaphat ugyanolyan minőségű orvosi ellátást, mint otthon. Ha kétségei vannak, tisztázza, hogy megtörtént-e az eszközök fertőtlenítése, és hogy csak ellenőrzött vért használnak-e.

Az AIDS és más, szexuális úton terjedő betegségek  számos, Európán kívüli országban sokkal gyakoribbak. A  kondomok  pedig ott nem mindig a megszokott minőségűek. Ezért  vigyen magával eleget, s ezeket használja, ha új szexuális partnere van. Mindig!

A kondomokat  csak zsiradékmentes sikosítóval ajánlatos használni.  Az olajok, grízek, krémek és a vazelin károsítják a kondomot, amely a forróságot sem bírja.

With permission of the Federal Center for Health Education (BZgA), Cologne, Germany

 

Model :  Nagy veszélyek

Védekezés

nélküli             
analis              
közösülés             

Igen nagy veszély. Mindkét partner
veszélyeztetett a védekezés nélküli anális közösülésnél, de különösen
a befogadó fél, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő. A veszély akkor
is fennáll, ha nincs  magömlés!
 
Tanács
: Használj kondomot és
elegendő, olajmentes síkosítót!

             Védekezés   nélküli
             vaginális
             közösülés

Nagy veszély.  A fertőzés veszélye
nagy, ha a fertőzött egyénnel védekezés nélkül  közösülsz

Tanács: Használj kondomot.
 

 

With permission of the Federal Center for Health Education (BZgA), Cologne, Germany

 

Nagy veszély:

 

Kondomok
és
sikosítók

 

A kondom megvéd a fertőzéstől
a szex  során.
Fontos: csak jó minőségű
kondomokat  használj, amelyek CE
jelzésűek, s ügyelj a garancia
időre.
Szükség esetén bőven
használj megfelelő sikosítót.
 

A kondomok csak zsiradék.mentes
sikosítókkal férnek össze. Olajok,
grízek, oldatok, krémek és
vazelin tönkreteszik a kondomot és
elszakíthatják azt. Ezért,
csak vízben oldódó sikosítót használj!  Ezek beszerezhetők a
gyógyszertárakban, drogériákban,
vagy szex shopokban.

             Fecskendők
             és  tűk
             megosztása
 

Igen nagy veszély.: ha néhányan
ugyanazt a fecskendőt és tűt
használják.

Tanács:  Mindenáron kerüld.

Sose ossz meg tűket és fecskendőt
 
Sterilizáld az injekciós készletet.

With permission of the Federal Center for Health Education (BZgA), Cologne, Germany

Nincs veszély:

 

Hajvágás,           
manikűr,           
testékszerek,          
tetoválás           

Nincs veszély a hygienés szabályok
betartása esetén. 
Kerüld az olyan eszközöket, amelyek egyszer vérrel  kerültek kapcsolatba, vagy fertőtlenítsd
azokat.  Testékszerezést vagy tetoválást csak szakemberrel végeztess!

           Rovar-csípések

                         Nincs veszély.

 

                                                                                                                       

 

Biztonságosabb szex -  A kondom

Az absztinencia mellett  a kondom  az  STD prevenció  legrégibb módszere.  Ezt inkább  „profilaxis” néven ismerték évszázadokig.  Gabriele Fallopio  már a 16. században feltalált egy vászon tasakot, amely a makkra helyezve  vélhetően védett a szifiliszes fertőzés ellen. A 18. században és a 19. század elején a birkabélből, vagy  különlegesen kezelt vászonból készült kondomok váltak gyakoribbá, a  19. század közepe után pedig  a gumi vulkanizálása lehetővé tette a kondomok tömeges termelését.  Amikor aztán az 1950-es években a szifilisz és más, bakteriális STD-k  gyógyíthatóvá váltak, a kondomokat főleg fogamzásgátlásra használták. Ám az AIDS megjelenésével, az 1980-as években  STD prevencióként újra népszerűvé váltak.  Sőt, a közegészségügy vezetői is kezdték ajánlani a kondomhasználatot, és sok kormányzat az új járvány visszaszorítása érdekében országos „kondom-kampányokkal” célozta meg a közvéleményt.

Sajnos, sok férfi mégsem használ kondomot, mert nem szeretnek vele bajlódni  a  szeretkezések során, vagy mert azt hiszik, hogy csökkenti élvezetüket.  Ám a legújabb kondomok olyan vékonyak, hogy ez a kifogás ma már semmiképp sem érvényes. Egyesek ugyan allergiásak a latexre, de számukra vannak már nem latex kondomok is.  Ezért:  végeredményben  ma is a kondom a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és  így a legjobb védelem a szexuális úton terjedő betegségek ellen.  A kondomok nem drágák és recept nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban, drogériákban  és  automatákból is..

 

A kondomok  típusai
A kondomokat először is aszerint lehet megkülönböztetni, hogy milyen anyagból készültek:  latexből, plasztikból  (poliuretán) vagy birkabélből.  Az utóbbi nem ajánlatos az STD prevenció céljára, s plasztik kondomot is inkább csak azok használnak, akik allergiások a latexre. Minthogy ők kevesen vannak,  a latex kondom a leggyakoribb. Napjainkban a latex kondomnak többféle típusa van:  sikosított vagy nem sikosított,  nagyobb vagy kisebb méretű, vékonyabb vagy vastagabb, ízesített  és nem ízesített  (az orális közösülésekhez). De az alakjuk és színük is különböző lehet.  Az utóbbi években  igyekeztek minél vonzóbb kondomokat gyártani, tréfás elnevezésekkel és használatuk játékos aspektusait hangsúlyozva.

A sokféle kondom közüli választás  egyéni döntés kérdése. Egyesek a vékonyabb, mások a vastagabb kondomokat kedvelik. Egyesek élveznek bizonyos színeket vagy ízeket (banán, vanilia  stb.),  mások mindezt szamárságnak tartják.

Ezért  hasznos lehet  kipróbálni a különböző kondomokat, hogy megtaláljuk köztük a számunkra legkellemesebb típust.

 

Kodomok – Honnan szerezzük és hogyan őrizzük
Kondomokat általában  könnyű találni a drogériákban, gyógyszertárakban, vagy sok országban még az árusító gépekben is.  Újabban ilyen gépeket  helyeztek sokfelé a nyilvános WC-kbe (mind a „Hölgyek”, mind az „Urak” számára), az állomásokon, a buszmegállókban, kollégiumok hálótermeiben, sőt, a középiskolákban is.  A kondom nem drága, s a különböző  AIDS szervezetek, egészségügyi osztályok, STD klinikák, bárok és szex klubok, valamint sok más állami vagy magán intézmény vagy szervezet gyakran ingyen osztogatja azokat. Ajánlatként számos bordélyház is biztosít kondomokat, szolgáltatásuk részeként. Igy védik mind saját alkalmazottaikat, mind pedig klienseiket.

Mindenesetre változó szexuális partnerek esetén ajánlatos, hogy mind a férfiak, mind a nők rendelkezzenek elegendő kondommal,  akár otthon vagy bárhol  lehet szexuális kapcsolatuk. (A nők is nyújthatnak kondomot a „felkészületlen”  férfinek.).

A kondomokat nem szabad túl sokáig tartalékolni, lejárati dátumokat pedig mindig ellenőrizni kell. Azonkívül nem szabad tartósan erős melegnek kitenni (sem napfénynek, sem testmelegnek vagy az automobil motormelegének stb.)  Végül pedig:  a kondom csak akkor hatékony, ha pontosan és állandóan, vagyis mindig használatos.  Ha ezeket a szabályokat minden veszélyeztetett tiszteletben tartja, akkor  eredményes lehet az AIDS és más STD-k elleni küzdelem..

HIV fertőzések és kondom-eladás Németországban

 

Forrás: Robert Koch-Institut, Berlin

 

Az ábra a németországi, évenkénti új HIV fertőzések számát mutatja. Illusztrálja azok drámai csökkenését 1993 (2360 eset) és 2001 (1470 eset) között. Ezt követően a számok újra nőnek. Ugyanakkor a kndom eladások  csaknem 9%-kal, 207 millióról  (2000-ben)  189 millióra csökkentek  (2003).

 

Szabályos kondom-használat
Megfelelő használat esetén a kondom igen megbízható védelmet nyújt. A merev péniszre kell felhúzni a vaginális, anális vagy orális közösülés előtt  (s nem közvetlenül a magömlés előtt). A hegyén némi helyet kell hagyni, hogy a kiömlő ondó elférjen. Ám a levegőt ki kell nyomni ebből  a tartalék helyből, főleg, hogy a benne maradó levegő-buborék ne legyen kellemetlen a makknak. Közvetlenül az ejakuláció után, még a merevedés megszűnése előtt vissza kell húzni a péniszt, közben a kondomot a tövénél fogva tartani, hogy ne csússzon le. Megkönnyítheti a kondom használatát, ha valamilyen vizes-alapú sikosítót kenünk a felhúzott kondom külső felületére. De ne feledjük, hogy az olajat vagy zsiradékot (növényi olaj, vaj, vazelin  stb.)  gyorsan tönkre tehetik a kondomot.

 


Credit: Federal Center for Health Education (BZgA), Cologne, Germany

 

1. A kondomot gondosan vegyük ki a csomagolásból, nehogy megsérüljön. 2. A fityma hátra húzása után helyezzük a kondomot a merev pénisz hegyére. 3. Nyomjuk ki a levegőt a kondom csúcsából, aztán húzzuk rá tovább a péniszre. 4. Húzzuk a kondomot egészen a  pénisz tövéig. 5. A magömlés után a péniszt visszahúzzuk, közben egyik kezünkkel fogjuk, hogy ne csússzon le. 6. Legjobb, ha utána a szemetes vödörbe dobjuk.

 

Kondomok és az orális szex
Azoknak a nőknek és férfiaknak, akik szájukba kívánják venni a péniszt, tudniuk kell, hogy ez is veszélyes lehet.  A veszély nem jelentős, amíg nem történik magömlés, ám ilyenkor érdemes ragaszkodni a kondom használatához.  A sikosított kondomok azonban nem mindig jó ízűek, s ha kezelésük N-9  (monoxynol 9) nevű szerrel történt, akkor az ajkak átmeneti zsibbadását okozhatják.  Egyesek kedvelik az ízesített kondomokat, mások viszont a standard, nem sikosított fajtát szeretik. Az ilyen kondomokat fedő fehér por:  keményítő. A merev péniszre húzott kondomról ez a keményítőpor egy tiszta, nedves ronggyal könnyen eltávolítható.

 

A női kondom
Ha a nők úgy találják, hogy sok férfi elfelejti vagy éppen elutasítja a kondom-használatot,  akkor ilyen körülmények között is igyekeznek valahogyan megvédeni magukat.  A megoldást  a „női kondom” kialakítása jelentette, egy  „hüvely-zseb”, amit a nő maga használhat.

A női kondom  egy puha, vékony, sikosított, poliuretán plasztik zacskó, mindkét oldalán rugalmas, latex gyűrűvel. Ezek egyik vége zárt. Az eszközt a hüvelybe vezetik, ahol a zárt gyűrű befedi a méhnyakat, míg a nyitott fele a hüvelybejáratnál marad, részben elfedi a kisajkakat.  A férfi kondomhoz hasonlóan felfogja az ondót a magömlés után, s így megvéd minden esetleges  HIV  vagy egyéb  STD fertőzéstől.  Néha anális közösüléshez is használják, bár nem erre tervezték.

A női kondom bevezetése. 1. A zárt végü gyűrűt összenyomjuk a bevezetéshez.
2. A mutatóujjal a kondomot a hüvelybe vezetjük.
3. A kondom elérte és megfelelően takarja a méhnyakat, miközben nyitott vége látható marad.

 

Latex és sikosítók
A modern latex kondomokon nem képes áthatolni sem az AIDS virusa,  sem más, STD-t kiváltó lény. 
Ez viszont nem feltétlenül érvényes az ún. naturális kondomokra, amelyeket  birkabélből készítettek, s amelyeken apró, „természetes” lyukak vannak, így nem alkalmasak az STD prevenció céljára.

Egyesek allergiásak a latexre.  Számukra  biztonságos, nem latex kondomok kaphatók. Ezeket a női kondomhoz hasonlóan vékony poliuretánból készítik, olyan anyagból, amely a latextól eltérően átengedi a meleget, ezáltal könnyebben érezhetővé teszi a testi érintkezést. Ilyenek gyógyszertárakban és drogériákban kaphatóak.

Kondomot csak vízben oldható sikosítóval szabad használni.  Az olajos sikosítókat tehát kerülni kell,  mert tönkreteszik a latexet.  Ennek folytán a kondom valószínűleg szétrongyolódik a szexuális aktivitás  során.

Kerülendők az N-9  (monoxynol-9) nevű spermicidet tartalmazó sikosítók is.  Régebben az N-9-et egyes egészségügyi tekintélyek azért ajánlották, mert  a kísérletek során elpusztította a HIV-et.  Ám időközben kiderült, hogy  tönkretesz bizonyos protektiv sejteket is a testben, így az N-9 használata inkább növelheti a fertőzés veszélyét. Vagyis nem ajánlatos N-9-cel kezelt  kondomokat használni.

Vízben oldódó síkosítók különböző csomagolásban kaphatóak..

                                                                                                            

 

STD prevenció: viselkedés-változtatás

Biztonságosabb szex - Problémák

A  szokások megváltoztatása sohasem könnyű, s ez különösen igaz a szexuális szokásokra. Ám, minthogy  a „biztonságosabb szex” élet vagy halál kérdése,  az emberek minden segítséget megérdemelnek. Épp ezért  az egészségügy nemzeti és nemzetközi  hatóságai és sok civil szervezet  fáradhatatlanul ismételgetik  az AIDS prevenció és a kondom-használat üzenetét.

A viselkedés megváltoztatását célzó, egyes korábbi kampányok viszonylag sikeresek voltak, legalábbis  bizonyos országokban. Céljuk pl. az volt, hogy kapjanak védőoltást, viseljenek motorkerékpáron védőhálót és ülésövet, csökkentsék vagy hagyják abba a dohányzást. Ezek a bíztató példák reményt keltettek  az  Aids prevenciót illetően is. Ezt az üzenetet ugyan nem fogadják el azonnal és általánosan, de idővel még a kis változások is jelentőssé nőhetnek.  Mégis, vannak problémák, amiket nem szabad lebecsülni. Sokaknak egyéni,  szubjektiv nehézséget jelent  szembenézni az új veszélyekkel, s ennek megfelelően cselekedni.  Ugyancsak sokan találkoznak  objektiv  kulturális, gazdasági és politikai akadályokkal,  s ezeket kell leküzdeni, mielőtt bármilyen prevenciós kampány indulhatna.

.

 

Személyes problémák
Sok nőnek és férfinek szubjektiv problémát jelent a biztonságosabb szex üzenetének elfogadása. Egyesek meg sem akarják hallani, vagy lekicsinylik a problémát. („Az AIDS veszélyét eltúlozzák”, „velem ilyen nem történhet”  stb.)  Mások meghallják és megértik ugyan, de képtelenek változtatni viselkedésükön.

Egyesek tévesen azt hiszik, hogy a HIV fertőzés  „nem is olyan szörnyű”,  hiszen az új kezelésekkel még sok évig lehet élni.  Mások nem merik szóba hozni a témát szexuális partnereik előtt, s csendben remélik, hogy szerencséjük lesz.  Sokaaknaak kényelmetlen kondomokat vásárolni. Egyes férfiak szerint a kondomok nem sokat érnek, azonkívül csökkentik az élvezetet, ráadásul zavaró, hogy a partner jelenlétében kell azokat felrakni.

Az ilyen személyes problémák megoldásának módja nyilvánvaló:  állandóan megismétlődő tájékoztatás a biztonságosabb szexről és kondomokról, beleértve a széleskörű kampányokat,  különösen a fiatalok körében. A tömeg-kommunikáció, pl. a  filmek, a TV, rádió, a népszerű magazinok és újságok  erős befolyást gyakorolnak, s ennek megfelelő a felelősségük. Az  iskolai szexuális nevelés  is sokat segíthet, de ugyanígy a kondom-gyártók  jobb marketing stratégiája. Fontos az is, hogy a kondomot eladó automaták könnyen elérhetőek legyenek. .

 

Kulturális  problémák
Viselkedés-változás csak egy adott kultúra keretei között lehetséges, s a világ kultúrái nagyon különbözőek. Ezért  minden AIDS prevenciós kampánynak számításba kell vennie a helyi kulturális kontextusokat. Ennek elmulasztása a kampány kudarcához vezet.

Persze figyelembe kell venni, hogy az adott kultúrán belül is vannak kultúrák, s mindezeket be kell kapcsolni egy átfogó törekvésbe. A helyzettől függően érdemes különbséget tennünk az alábbiak között:.

- egy ország általános nemzeti kulturája,
- különböző népi kultúrái
- különböző vallásos hitei,
- regionális, életkori, műveltségi, szakmai és szervezeti  szubkulturái, valamint
- szexuális szubkulturái.

 

kulturális problémák - nemzetiek
A  járványok ellenőrzésének felelőssége elsősorban rendszerint  az illetékes nemzeti kormányzatokat terheli. A két alábbi példa tanulságos lehet. Nemrégiben a HIV/AIDS fertőzések aránya Ugandában és Thajföldön a legmagasabbak között volt. Ám megfelelő nemzeti kampányokkal képesek voltak ezt az arányt jelentősen lecsökkenteni.

Uganda  prevenciós programjának egyszerű szlogenje: “ABC”:

Absztinencia, Being faithful  (hűség), vagy, ha az első kettőt nem gyakorlod, Condom használat.

E program mérhető sikere volt a HIV fertőzések gyakoriságának nyilvánvaló csökkenése. Majd kiderül, hogy folytatódik-e ez a trend, és hogy a három elem közül melyik, mennyiben járul hozzá a sikerhez. Amíg elég sokan választják az A-t és a  B-t, a legveszélyeztetettebbek pedig a  c-t,  addig ez a program működni fog Ugandában.

Ezzel szemben  Thaiföld  sikeresen választott egy másik útat.  Figyelembe véve, hogy ott a legtöbb HIV fertőzésre prostitúció révén került sor, az ország erőteljes kampányt indított hatalmas szex-iparában a kondomhasználat érdekében:

"A 100%-os Kondom Program"

A cél az volt, hogy általánossá tegyék a kondom-használatot a prostituáltak körében.  Ha egy ügyfél visszautasította az együttműködést, akkor nem szolgálták ki. Az olyan bordélyokat, amelyekben ez nem érvényesült, bezárták.  Ráadásul a kormány rengeteg kondomot osztott szét ingyenesen. Ennek eredményeként  a  prostituáltak  STD fertőzései drámai módon csökkentek, egyre több férfi használ kondomot, s a HIV/AIDS terjedése jelentősen lecsökkent.

Ez a két eltérő megközelítés nem feltétlenül sikeres más országokban, de ugyanazt a tanulságot hordozzák:  A viselkedés-változtatás bármilyen programjának megkezdése előtt tanulmányozni kell a helyi kultúrát, s annak megfelelő stratégiát kell alkalmazni  A program akkor hasznosítani tud „bármit, ami eredményt hoz” az adott helyen, mert  végső soron csak az eredmények igazolják  az erőfeszítéseket és kiadásokat.

 

Kulturális problemák - Etnikaiak
Sok országban vannak népi kisebbségek. Ezek vagy mindig ott éltek, vagy bevándoroltak, esetleg még ma is bevándorolnak. Mindenesetre őket – szándékuknak megfelelően – kisebbségként el kell ismerni, mert ők kisebb-nagyobb mértékben megőrzik eredeti nyelvüket és kultúrájukat, amely egészen eltérhet a többségétől.  Nyilvánvaló, hogy bármely átfogó  AIDS prevenciós kampánynak meg kell próbálni az etnikai kisebbségeket saját nyelvükön és kulturális igényeiknek megfelelő információkkal elérni.

Az USA-ban például a kampányok során speciális anyagokat kellett kidolgozni  a nagy, spanyol nyelvű népesség számára, a fehér-amerikai és az afro-amerikai polgárok , valamint a különböző ázsiai közösségek számára. Európában különböző ázsiai, közelkeleti és északafrikai kisebbségeket kell elérni, azonkívül  az újabb legális vagy illegális bevándorlókat  Kelet-Európából; mindez újabb erőfeszítéseket igényel. Ugyanakkor az Európai Unió minden tagállama összes polgárainak szabad mozgását kívánja biztosítani.  Ennek eredményeként a soknyelvű megközelítések megszokottá váltak Európában.  A „biztonságosabb szex” üzenetét minden esetben hozzá kell igazítani az adott kultúrához. Ezt az alapelvet mindenhol alkalmazni kell,  s  minden országnak, ahol népi kisebbségek vannak,  meg kell találnia a saját megoldását.  Másrészt viszont időt és pénzt lehet megtakarítani mások tapasztalatainak megfigyelésével.

Két példa az USA-ból
Különleges irányelvek a meleg ázsiai-amerikaiaknak (balra))  és a meleg afro-amerikaiaknak (jobbra)

 

Kulturális problémák -  vallásiak
Minden vallás igyekszik szabályozni a szexuális viselkedést. Ezekből a szabályokból lehet sok vagy kevés, lehetnek általánosak vagy különlegesek,  szigorúak vagy enyhék, de a hívők még akkor is tisztelik, ha megszegik azokat.  Ezért minden  AIDS prevenciós programnak, amely  megpróbál változtatni a szexuális viselkedésen,  figyelembe kell vennie a megcélzott népesség vallásos nézeteit.  Például azt, hogy a kondom használatát egyes vallások támogatják, mások viszont elítélik.  Thaiföldön  az erőteljes  „100%-os kondomhasználat” programját  támogatták a  buddhista szerzetesek,  s ez nagyban hozzájárult  annak sikeréhez. Ezzel szemben a  római katolikus egyház semmi esetre sem engedélyezi a kondomok használatát. Ez a jórészt katolikus országokban nagyon megnehezíti az egészségügyiek számára a kondom propagálását.  Ennek folytán a prevenciós kampányok csak „félgőzzel” működnek.  Másrészt célpopulációik így végül elég vegyes üzenetet hallanak:  a kondomhasználat eszerint jó is, meg rossz is. Az egészség szempontjából jó, az egyház szempontjából viszont rossz;  jó a testnek, de rossz a léleknek. 

 

A “100% kondom program”

A 0% kondom program

 

A  három nagy monoteista vallás – a zsidó, a keresztény és az iszlám – fő szabálynak tekinti, hogy szexuális kapcsolatra  csak a házasságban kerülhet sor.  Ám mindezekben a vallásokban voltak és vannak is a nagyon konzervativok mellett  elég liberális mozgalmak , így egyik sem uniformizált profilu.  Például  a legtöbb  protestáns keresztény egyház  ma már elfogadja a kondomhasználatot, mint az STD-k elleni védekezést, s ugyanígy tesz a legtöbb zsidó  vallási vezető. Ugyanakkor az  iszlám  vallási vezetők többsége helyteleníti a kondomokkal történő fogamzásgátlást, de az STD-k elleni védelemre megengedhetőnek tartja azokat..

 

Kulturális problémák - Szubkulturálisak
Az etnikai kisebbségeken túl minden többségi kultúrának  vannak  saját szubkultúrái is. Ezek lehetnek regionálisak, életkoriak, szakmaiak vagy szervezetiek.  Például: az életstílus  különböző lehet  városban és falun, bizonyos foglalkozások között, a civilek és a katonák között, a fiatalok és az öregek között, a magasan képzettek és a tanulatlanok között  stb. Sok modern társadalomban igen különböző szexuális szubkultúrák is kialakultak. Ezeknek meglehetnek a saját szervezeteik, találkozási helyeik, újságjaik és zsargonjaik. Például a melegek és a leszbikusok, a transzvesztiták, a szadomazochisták,  fetisiszták,  „swingerek”  és a prostituáltak.  Azonkívül van egy diffúzabb és kevésbé szervezett, de mégis elkülönülő szubkultúrája a drogosoknak.

Az AIDS prevenció egy sokrétű társadalomban csak úgy működik, ha  a teljes népességen kívül a nem szexuális és a szexuális szubkultúrákat is figyelembe vesszük. Ehhez teljes kooperáció  szükséges, sőt, aktiv részvételük a kampány minden szakaszában.

Már sok nyugati ipari országban megtanulták ezt a leckét, s így igen sokféle stratégiát és információs anyagot dolgoztak ki a különböző szubkultúráik számára. Azok az országok, ahol csak most kezdtek szembesülni ezekkel a problémákkal, sokat profitálhatnak ezekből a tapasztalatokból.

Irányelvek a speciális szubkultúrák számára

Balról jobbra: Két AIDS prevenciós brosúra az intravénás droghasználóknak (USA), egy brosúra a  női prostituáltaknak (Hollandia), és négy levéltárca méretű könyvecske a férfi prostituáltaknak Németországban. Az utóbbiak közül sokan keleteurópai országokból érkeztek, s legtöbbjük tájékozatlan az AIDS- el és annak prevenciójával kapcsolatban. A német egészségügyi hatóságok ezért különböző nyelvű könyvecskéket osztogatnak. Itt a lengyel, a szerb-horvát, román és magyar változat látható

 

Gazdasági problémák
A  Nemzetközi Munkaszervezet  (ILO) 
becslése szerint  2004-ben világviszonylatban több, mint  36 millió dolgozó ember volt HIV fertőzött. Ez azt jelenti, hogy a nem távoli jövőben a termelők milliói túl betegek lesznek ahhoz, hogy eredményesen fejlesszék a gazdaságot, s ez a csapás az országok legszegényebb rétegeit érinti legerősebben. Azonkívül:  ahogy egyre több munkaerő kiesik a termelésből,  az AIDS járvány  sok fontos területen az ismeretek és tapasztalat csökkenéséhez vezet, így különösen az oktatás és egészségügy területén.  Továbbá a nemek sok országban fennálló egyenlőtlenségének következtében több nő, mint férfi lesz fertőzött. Ugyanakkor ezek a nők, akiktől hagyományos szerepeik teljesítését várják, egyre inkább a beteg családtagjaikat kell, hogy ápolják, így  más munkára nem lesznek befoghatók. Ez különösen akkor lesz igaz, ha  ők maguk nem kapnak megfelelő kezelést.  S ahogy  sorvadnak és meghalnak,  AIDS árvák milliói maradnak utánuk, akikről senki sem gondoskodik.

 Az  AIDS ezért  munkaügyi szempontból sem hanyagolható el.  Tisztán gazdasági szempontból is fontos, hogy a munkaerőt ne csökkentse az AIDS, és minél tovább tudjanak dolgozni. A még létező stigmatizációnak és diszkriminációnak meg kell szűnnie. Az  ILO  kiadta a  Code of Practice-t, amely elfogadása és megvalósítása esetén enyhíthet néhány várható problémát.  Mindenesetre az AIDS  sok szegény országban már majdnem negativ gazdasági tényezővé vált, s nem kell figyelmen kívül hagyni a növekvő veszélyt. Sőt, az ILO  szerint  az ügy elhanyagolásának direkt és indirekt költségei jóval nagyobbak, mint a kezelésé.

Szerencsére  az AIDS kezelése jóval olcsóbb lett sok szegény országban, ahol a nagy gyógyszergyárak már a korábbi árak töredékéért adnak gyógyszereket.  Az  ettől  felbátorodott  Egyesült Nemzetek  kitűzte azt a célt, hogy  2005-ben legalább  3 millió  beteg kapjon olcsóbb gyógyszereket..

.

Politikai problémák
Egyetlen  AIDS prevenciós program sem lehet sikeres politikai támogatás nélkül. 
Ez a támogatás azonban eddig gyakran hiányzott.  Sok ország kormányzatai hosszú évekig jelentéktelennek tartották, vagy éppen tagadták a problémát,  s így értékes idők vesztek el a szükséges lépések megtételére. Egyes kormányok más országok tapasztalatait is figyelmen kívül hagyták, s olyan intézkedéseket hoztak, amelyek  inkább kárt okoztak.  Két példa:  előfordult, hogy kriminalizálták a homoszexualitást  és a prostitúció vádjával letartóztatták azokat a nőket, akiknél kondomokat találtak.

Időközben ugyan volt némi fejlődés, de egészében véve ez még túl lassú.  Egy újabb amerikai jelentés szerint  az AIDS világjárvány újabb nagy hulláma olyan fontos országokat fog érinteni, amelyek együttesen a világ népességének több mint 40%-át jelentik.  Ezekben az országokban a fertőzések aránya igen magas lesz, hacsak nem intézkednek gyorsan.  Nemcsak az egészségügyi kiadásaik nőnek robbanásszerűen, hanem  a magasan képzett elitjük nagy részét is elveszíthetik, s velük együtt gazdasági fejlődésüket és nemzetközi tekintélyüket is. India és Kína hatalmas népességével ugyan tovább bírhatja, mint más országok, de még ők is sanyarú jövő elé néznek, ha nem erősítik prevenciós törekvéseiket.  Még ha feltételezzük is, hogy az amerikai  becslések túl magasak,  legjobb esetben a bekövetkezés időpontja kérdéses. Ezért a ma még töprengő kormányoknak meg kell érteniük, hogy polgáraik milliói előbb-utóbb nemcsak, hogy megbetegedhetnek és meghalhatnak, hanem .ennek folytán nemzeti tragédia következhet, amely tönkre teheti gazdaságukat, politikai és katonai rendszerüket is. Vagyis az AIDS szétrombolhatja egész társadalmukat.

Magas és alacsony becslések az AIDS/HIV fertőzött felnőttek millióinak mai és későbbi számáról
az Új Hullám országaiban, 2002 és 2010 között

 

Forrás: National Intelligence Council (NIC), USA, Sept. 2002

 

 

Politikai problémák – Nézzük a tényeket
A kormányzatok komoly hibát követnek el, ha anélkül indítanak prevenciós kampányokat, hogy  előbb megbizonyosodnának  az adott epidemiológiai helyzetről. Végül is  nem sok értelme van elárasztani a nemzetet AIDS röplapokkal, ha a legtöbb fertőzés csak a népesség egy kis részében fordul elő.  Ezért először azt kell megállapítani: kik, hol, hogyan és kiktől fertőződnek. Ha már pontosan tudjuk, kik és miért veszélyeztetettek, akkor a pontosan meghatározott csoportok speciális üzeneteket kaphatnak.  Igy megnövekszik az esélye a járvány korai szakaszban történő megállításának.  Ennek érdekében szükség lehet  ingyenes, anonim tesztekre,  s minden fertőzött kikérdezésére. Ám  ezeket az interjúkat is anonim módon kell folytatni a független kutatóknak, a válaszokat pedig csak statisztikai célra kell használni.  Vagyis nem válhatnak az illető orvosi adatainak részévé.

Ugyanis, ha a teszteket és interjúkat  ugyanaz az orvos vezeti, aki aztán az eredményeket egy könnyen azonosítható fájlban jegyzi fel, akkor sok veszélyeztetett férfi és nő kerülni fogja a vizsgálatokat.  Akik az orvosi rendelőben kötnek ki, egyszerűen hazudni fognak, különösen, ha homoszexuális kapcsolat, intravénás droghasználat, vagy más, stigmatizált viselkedés által fertőződtek.  Ennek folytán a HIV terjedési módjairól szóló statisztikák félrevezetővé válnak, így elvész a járvány célzott intervenciók révén történő kontrolljának lehetősége.

Példák a korai intézkedésekre és célzott reagálásokra
 Ha az anonim tesztek és interjúk egy országban azt mutatják, hogy a HIV fertőzés fő forrásai a saját és az idegen katonák, akkor indokolt lehet külön figyelmet fordítani rájuk. Ha úgy találnák, hogy a biszexuális kapcsolatok fontos tényezői a HIV fertőzésnek,  akkor hasznos lehet szétosztani az ennek megfelelő anyagokat. Ha viszont a diszkókban a “party drogok” növekvő használata veszélyeztető szexuális kapcsolatokat eredményez, akkor megint speciális irányelvekre van szükség.

 

A Nők 4. Világkonferenciája

Beijing, Kina;
September 4 - 15, 1995

Az Egyesült Nemzetek Beijing Deklarációja és  Akciós Plattformja
(Klikkelj a képre)

Politikai problémák – A nők felhatalmazása
A  HIV fertőzések közel fele  (48%, de Afrikában még magasabb arányban) világszerte a nőket érinti.  A korábbi években ezek a számok sokkal alacsonyabbak voltak, de napjainkban gyorsan növekednek. Sőt,  egyre több nő egyre fiatalabb életkorban válik fertőzötté. Az „AIDS növekvő feminizálódásának”  egyik oka a nők viszonylagos kiszolgáltatottsága igen sok fejlődő országban. Nagyon jó dolog hirdetni a  „preventiv  ABC”-t  (Abstinence, Being faithful, Condoms) , de ez semmit sem jelent azoknak a nőknek, akik nek nincs szavuk a szexuális kapcsolataikban. Az absztinencia esélye nulla, ha a nő nem utasíthatja vissza a férfi szexuális igényét.  A hűség nem védi a nőket, ha a férfiak  közben hűtlenek.  A kondom sem ér semmit, ha a nők hiába igénylik használatát a férfiaktól.

Ilyen körülmények között az egyetlen hatékony  AIDS prevenció  a nők státusának emelése, olyan képzésük és erősítésük, hogy szexuálisan is egyenrangúak lehessenek a férfiakkal.  Ám ez azt jelenti, hogy forradalmi változásokat  igénylünk olyan országokban , amelyek még az ősi, patriarchális hagyományokhoz kötődnek  a vallás, az erkölcsök és törvények terén. Másrészt azonban nyilvánvaló, hogy ezek az országok  szerencsétlenül járnak, ha  nem hajtják végre mielőbb a szükséges változtatásokat.  Különben sok millió AIDS árva lesz, s alig lesz nő, aki gondozza őket. Ahol pedig  a mezőgazdaság többnyire női munkát igényel, ott ennek hiánya folytán a túlélők éhezni fognak.

 

 

Politikai problémák -  Egészségügyi szolgálatok felállítása
Az a tény, hogy sok szegény országban már olcsóbb AIDS gyógyszerek is kaphatóak, önmagában nem oldja meg a problémáikat.  Egyes ilyen országokban az egészségügyi rendszerek tönkrementek, ezért nehéz a gyógyszereket eljuttatni azoknak, akiknek szükségük lenne rájuk.  Gyakran a külföldről behozott, szigorú takarékossági intézkedések  fékezőleg hatnak az egészségügyben. Bizonyos körzetekben egyszerűen  meghagyják az orvosokat és ápoló személyzetet, míg máshol  sosincs ezekből elegendő.

Sok fejlődő országban a fertőzöttek közel 90%-a nem ismeri a saját HIV státusát, s így azt sem tudja, hogy megfertőzhet másokat is.  Csak kevesen jutnak el a vizsgálatokra és a tanácsadásra. De még ha ismerik is helyzetüket, nem feltétlenül jutnak kondomokhoz, amelyek sokszor nehezen hozzáférhetőek.  Ilyen körülmények között az elégtelen egészségügyi szolgálatokkal rendelkező országoknak lehetővé kell tenni, hogy fejleszthessék azokat.

 Mindezeket figyelembe véve,  a  HIV prevenció globális munkacsoportja,  amelyet két amerikai alapítvány közegészségügyi szakemberei hoztak létre,  sokat-ígérő stratégiát javasol az AIDS ellen. Ők  a prevenciós és gyógykezelési programok összekapcsolását javasolják. Ez gyakorlatilag  a  kondomhasználat széleskörű propagálását, önkéntes részvételt a HIV tanácsadáson és vizsgálaton, valamint  a HIV anyáról gyermekére történő átadásának gyógyszerekkel való meggátlását jelenti. De további kampányok is kellenének a viselkedés megváltoztatásáért, különösen bizonyos veszélyeztetett egyének körében. Ilyen lehet pl. az absztinencia  és/vagy  a kizárólagos szexuális kapcsolat  propagálása, vagy tiszta tűk biztosítása az intravénás droghasználóknak  stb.  Vagyis a prevenciós és a kezelési stratégiák egymással karöltve működhetnek. A vizsgálat, a tanácsadás és kezelés  az emberek millióit hozhatja az orvosi rendelőkbe,  ahol aztán prevenciós javaslatokat kaphatnak a szakemberektől.

Az AIDS világjárvány  veszélye nagy és állandóan növekszik.  Ezért  1988 óta  az  Egészségügyi Világszervezet  (WHO) az  Egyesült Nemzetek  támogatásával  javasolta, hogy minden év december  1.-én  rendezzük meg az  „AIDS Világnapját”-, hogy emlékeztesse a világot:  kötelességünk minden fronton harcolni a betegség ellen  és  gondoskodni annak minden áldozatáról.

                                                        

 

További olvasmányok

További olvasásra a következőket ajánljuk:

 1. Robert T. Francoeur, ed.
  The International Encyclopedia of Sexuality
  Click on “Subjects” and then read “10. Sexually Transmitted Diseases” and
  “11. HIV/AIDS” in 52 countries from Argentina to Vietnam
 2. néhány részletet az alábbi enciklopédiából,  online  könyvtárunkban::

  Vern L. and Bonnie Bullough, eds.
  Human Sexuality: An Encyclopedia

  AIDS and HIV Infection
  AIDS, Religion, and Sexual Orientation
  Morrow, Prince A., and The Social Hygiene Movement
  Sexually Transmitted Diseases

 

Ellenőrző kérdések

 

 

Igaz  vagy  téves

 

Többválasztásos

 

Rövid  esszék

 

Hosszabb  esszék

 

Ellenőrző kérdések -  Igaz  vagy  téves

  Igaz   Téves

Klikkelj  az igazra  vagy  tévesre

1.

    

A legtöbb  chlamydiával fertőzött nőnek  nincsenek tünetei.

2.

    

Legtöbb, gonorrheával fertőzött  férfinek  nincsenek tünetei.

3.

    

A herpesz  könnyen gyógyítható antibiotikumokkal.

4.

    

A latex kondomon át tud hatolni az AIDS-t okozó virus

5.

    

Amíg nincsenek tüneteik, a trichomonassal fertőzött  férfiak és nők  nem  fertőzhetnek meg mást .

6.

    

A múltban a gonorrheát  többnyire "francia betegségként"  ismerték.

7.

    

A rühességet a  tetvek okozzák .

8.

    

A  HPV fertőzések könnyen gyógyíthatók  antibiotikumokkal.

9.

    

A gonorrhea  könnyen gyógyítható antibiotikumokkal.

10.

    

Előfordulhat, hogy a szifiliszes fertőzésnek nincsenek tünetei.

11.

    

Előfordulhat, hogy a rühességnek nincsenek tünetei.

12.

    

Előfordulhat, hogy a HPV fertőzésnek nincsenek tünetei.

13.

    

A kondom biztos védelmet nyújt a HPV  fertőzés ellen.

14.

    

A szifilisz nem terjedhet át a fertőzött anyáról  csecsemőjére.

15.

    

Az  AIDS a HIV fertőzés másik neve.

16.

    

A  gonorrhea gyakoribb a fiataloknál, mint  az idősebbeknél.

17.

    

A  genitális herpesz könnyen gyógyítható  antibiotikumokkal.

18.

    

Az  LGV  könnyen gyógyítható antibiotikumokkal.

19.

    

A  HIV antitestek  tesztjének neve ELISA.

20.

    

Előfordulhat, hogy valakinek egyszerre több STD-je van.

21.

    

A  trichomoniazis gyakoribb, mint a  szifilisz.

22.

    

A  szifilisz  gyakoribb, mint a HIV/AIDS.

23.

    

Nők  nem fertőzhetnek meg más nőket trichomoniázissal.

24.

    

Lehetséges, hogy egy HIV fertőzöttnek  hosszú évekig nincsenek tünetei.

25.

    

A sankroidot  "kemény sankernek" is hívják.

26.

    

A  granuloma inguinale venereumot  „Donovanosis”-nak is hívják.

27.

    

A  lymfogranuloma venereum-ot (LGV) a chlamydia  trachomatis 3 altípusa okozza.

28.

    

A  hajtetű csak a  szemérem-szőrzetet fertőzi.

29.

    

A  HBV kevésbé fertőző, mint a HIV.

30.

    

Nincs védőoltás a  HBV  ellen.

31.

    

Nincs védőoltás a  HPV  ellen.

32.

    

Az  UNAIDS az US kormányzat ügynöksége.

33.

    

A „biztonságos szex”  első irányelveit az USA kormánya dolgozta ki.

34.

    

Az  "STD" és "STI" jelentése ugyanaz .

35.

    

A gyógyítható STD-k gyakoribbak Afrikában, mint  Ázsiában.

36.

    

A genitális herpesz  szülés közben anyáról gyermekére terjedhet.

37.

    

A genitális sebhelyeket baktériumok okozzák.

38.

    

A  HIV fertőzhet a nyál, az izzadtság és a könnyek révén.

39.

    

A chlamydia gyakoribb Afrikában, mint  Ázsiában.

40.

    

Több mint 40 betegség terjedhet  nemi uton.

41.

    

A  sankroidot egy  virus  okozza.

42.

    

A szifilisz első szakaszát  bőrkiütések jellemzik.

43.

    

A baktériumok által okozott  STD-k ma már gyógyíthatók.

44.

    

Egy gonorrheával fertőzött anya újszülöttjénél fennáll a megvakulás veszélye, ha nem kap rögtön kezelést.

45.

    

Egy  trichomoniazissal fertőzött anya újszülöttjénél fennáll a megvakulás veszélye, ha nem kap rögtön kezelést.

46.

    

A  sankroid  fekélyei nem fertőzőek.

47.

    

A  szifiliszes fertőzés megnöveli  a HIV fertőzés veszélyét.

48.

    

A gonorrheás fertőzés megnöveli a  HIV fertőzés veszélyét.

49.

    

Az USA  tiszti főorvosa már 1986-ban javasolta a  kondomhasználatot az  AIDS megelőzése érdekében.

50.

    

Az  LGV nem terjedhet anális közösüléssel .

51.

    

A  trichomoniazissal fertőzött nőnél fennáll  a korszülés  veszélye.

52.

    

Az "AIDS szalag"  színe fekete.

53.

    

A  kondom  hagyományos  neve  „profilaktika".

54.

    

A birkabélből készült „naturális” kondomok ugyanolyan védelmet nyújtanak a HIV fertőzés ellen, mint a latexből készültek .

55.

    

A kondomok  valószínűleg elszakadnak, ha vazelinnel vagy más, zsíros  sikosítóval kenik be azokat.

56.

    

A  gumi  kondomok csak a 19. században jelentek meg.

58.

    

Az új HIV  fertőzések száma 2003-ban világszerte alig 3 millió volt.

59.

    

A  HIV/AIDS betegek életét nem lehet antiretroviralis  kezelésekkel meghosszabbítani.

60.

    

A katolikus egyház ajánlja a kondomhasználatot  a HIV/AIDS megelőzése  érdekében

61.

    

Az  intravénás droghasználók ingyenes ellátása tiszta tűkkel  nem bizonyult hasznosnak a HIV/AIDS terjedés megelőzésére.

62.

    

A  tetvek okozta  bőr-irritáció megnöveli a HIV fertőzés veszélyét.

63.

    

Veszélyes lehet inni egy olyan pohárból, amiből egy AIDS-es ivott.

64.

    

A  HIV  szunyogcsipések által is terjedhet.

65.

    

Nőknél a kezeletlen gonorrhea  meddőséghez vezethet.

66.

    

A "biztonságos szex" gyakorlása nem csökkentette  a HIV/AIDS  terjedését..

67.

    

A szifiliszből gyógyultak immunisak  egy újabb szifiliszes fertőzésre..

68.

    

A  kondomok  teljes védelmet nyújtanak a rühesség ellen.

69.

    

Az „ABC” nevű prevenciós stratégia betűinek jelentése: Antibiotics, Being faithful, és Condom use.

70.

    

A szifiliszes bőrkiütések fertőzőek.

71.

    

Az  LGV ritka  a  trópusi országokban.

72.

    

A  HPV fertőzések a méhszáji és az orális rákhoz kapcsolódnak.

73.

    

A  HPV-nek sokféle típusa van.

74.

    

A  HBV-vel fertőzött anya átadhatja a virust gyermekének  a szülés közben, vagy után..

75.

    

A  HPV  sárgaságot okozhat.

.

 

Ellenőrző kérdések -  többszörös választás
Klikkelj a megfelelő válaszra.

1. A  gonorrheát okozó baktérium  felfedezője:
    August von Wassermann
    Paul Ehrlich
    Albert Neisser

2. A szifilist okozó baktérium  felfedezője:
    Girolamo Fracastoro
    Fritz Schaudinn
    Paul Ehrlich

3. A "kenet" nevű minta származási helye:
    a pénisz
    a  torok
    a  méhszáj

4. Az alábbiak melyike nem bakteriális  fertőzés?
    gonorrhea
    trichomoniasis
    szifilisz

5.  Az alábbiak melyike nem virusfertőzés?
    LGV
    HPV
    genitális herpesz

6.  Mikor jelentkeztek az AIDS járvány első esetei?
    1970-es évek
    1980-as évek
    1990-es évek

7.  A szifilisz gyógyíthatóvá vált
    a 18. században
    a 19. században
    a 20.  században

8.  Az alábbi STD-k közül  melyik gyógyíthatatlan?
    HPV
    LGV
    Chlamydia

9.  Az alábbi STD-k  közül melyik gyógyítható?
    HIV
    Genitális herpesz
    Szifilisz

10.  Az új HIV fertőzések száma 2003-ban  kb. .
    200 000
    700 000
    5000 000

11.  A penicillin  felfedezője
    Everett C. Koop
    Alexander Fleming
    Sachahiro Hata

12.  A  "biztonságos szex”  első irányelvei megkülönböztették:
    veszélyes vagy biztonságosabb szex
    nem biztonságos, biztonságos,  biztonságosabb
    biztonságos, talán biztonságos, nem biztonságos

13.  A szifilisz szakaszainak sorrendje:
    primer, szekunder , látens, majd késői szakasz
    primer szakasz, látens szakasz,  késői szakasz
    látens szakasz, primer  szakasz, szekunder  szakasz

14.  Az alábbiak közül melyik nem "opportunista  fertőzés"?
    Pneumocistis carinii
    Oral thrush
    LGV

15.  Az alábbiak közül melyik nem STI?
    Gonorrhea
    Rühesség
    HPV

16.  Az alábbiak közül melyik nem tünete a  chlamydiának?
    hüvelyfolyás
    genitális sebhelyek
    alacsony láz

17.  Az alábbiak közül melyik nem tünete a gonorrheának?
    bőrkiütések
    folyás a  péniszből  vagy a vaginából
    torokgyulladás
    
18.  Az alábbiak közül melyik nem szleng kifejezés a gonorrheára?
    tripper
    kankó
    folyás

19.  Egy fertőzés után a granuloma inguinale tünetei  megjelennek
    órákon belül
    egy héten belül
    néhány hét múlva

20.  Az alábbi STD-k közül melyik nem gyakori a nyugati, ipari országokban?
    LGV
    genitális herpesz
    sankroid

21. Az  STD-k  szélesebb körű antibiotikus kezelése  kezdődött
    1920-as években
    1930-as években
    1950-es években

22.  Amikor az STD-k első antibiotikus kezelése az USA-ban sikeres volt,
    az új fertőzések évenkénti száma nem változott
    az új fertőzések évenkénti száma  kissé emelkedett
    az új fertőzések évenkénti száma  drámaian csökkent

23.  A HIV/AIDS fertőzéssel élő felnőttek száma  2001 végén világviszonylatban
    ca. 20 millió
    ca. 30 millió
    ca. 40 millió

24.  Az alábbi régiók közül melyekben élnek  milliók szifiliszes fertőzéssel?
    Észak America
    Szahara alatti Afrika
    Dél-  és Délkelet Ázsia

25.  A trichomoniazis  fertőzéssel élők száma világszerte
    ca. 8 millió
    ca. 35 millió
    ca. 85 millió

Vissza a kurzus elejére