Nemiségtudományi  hírek 

 

 

Bár  hazánkban a nemiségtudomány fejlődésének lehetőségei korlátozottak, a nyugateurópai és északamerikai országokban ez a tudomány-terület rendkívül gyorsan fejlődik. Ezért mint főhivatású szexuálpszichológus, feladatomnak tartom, hogy e tudományterület fejlődéséről az interneten elérhető források (pl. a „Sexual Health News) segítségével rendszeresen hírt adjak, s ezzel tájékoztassam az érdeklődőket  Az utóbbi években már sok, érdekes tudományos hírt tudtam elérni és összegyűjteni, amelyekből folyamatosan válogatást mutatok be az alábbiakban.  Ezek címeit eredetiben is közlöm.

 

      A középkorúak  szexuális  problémái. Sex problems among middle-aged Canadians common  Posted: 01 Aug 2018 08:53 AM PDT  A  Guelph-i  Egyetem   új felméréséből az derül ki, hogy a 40  és 60 év között8, kanadai nők 40%-a  ,s a férfiak  30%-a küzd valamilyen erotikus zavarral.  Ez n lehet csökkent erotikus igény, hüvelyszárazság  vagy orgazmushiány a nőknél;  a férfiaknál pedig merevedési  és orgazmuszavarok.

 

   A  HIV (AIDS)  járvánnyal kapcsolatos  "veszélyes  önelégültség"  miatt a probléma más megközelítést igényel.  Response to HIV/AIDS epidemic at risk of 'dangerous complacency' as urgent change in approach is needed .  Posted: 19 Jul 2018 04:56 PM PDT. 

Mivel a HIV-fertőzések aránya nem csökken, s a tizenévesek  mégsem veszik komolyan, mert bíznak a különleges kezelések sikerében.  A járvány  további növekedésével azonban a  speciális kezelések már nem tarthatók fenn.  Ezért a nemi úton terjedő fertőzések megelőzését és kezelését sürgősen ki kell szélesíteni.

 

 

A nemi úton terjedő fertőzések csökkentése érdekében  London környékén bevezették az internet-alapú tesztelést, amely megduplázta a tesztek számát, még a veszélyeztetett csoportokban is Introducing Internet-based testing for STIs doubles testing uptake in South London boroughs.  2017 dec. 37.  

 

Szexológiai  Világkongresszus:   Prága, 2017  május 28-31..  Ez  a 24. világkongresszusa a  World Association for Sexual Health.nek, vagyis a Szexuális egészség Világszövetségének.  A helyszín közelsége ellenére magyar szakemberek részvételére alig lehetett számítani.  A kongresszus meghívott előadóiról és a fő  előadásuk abstraktjáról az érdeklődők e weblap "Cikkek"  oldalán  olvashatnak.   A kongresszus  webcíme:   www.was2017.org  

A  HIV-fertőzés jobb kezelhetőségébe vetett hiedelem miatt a meleg férfiak hajlamosabbak a veszélyes erotikus  viselkedésre   Beliefs about better treatment for HIV leads gay men to engage in riskier sex ): 08 Feb 2017 06:39 AM PST

Egy  USA-ban mégzett vizsgálat szerint a kondomhasználat nélküli, anális közösülés a férfiak között, s ugyanígy a partnereik száma is.  Bár az anti-retrovirális kezelések valóban eredményesebbek, ennek mint védő háttérnek tudatában a melegek sokszor elhanyagolják a védekezést.  Ez pedig  érthetően megnöveli az ilyen együttlétekből eredő  HIV  és egyéb  fertőzések  veszélyét.

 

Miért nem közösülnek a "platonikus"  gyümölcslegyek, s mit jelenthet ez az ember számára? (Why 'platonic' flies don't copulate and what that could mean for humans )     17 Jan 2017 11:00 AM PST.  Az említett gyümölcslegyek vizsgálata során  a kutatók hasolónak találták  a legyek idegi kontrollmechanizmusát az emberi  erotikus viselkedésének kontrolljához. Ebből következik, hogy az ember is képes lehet az erotikus önkontrollra.

A  HIV  kezelése egyes kutatók szerint fogékonyabbá teheti az egyént a szifiliszes fertőzésre.  (HIV treatment might boost susceptibility to syphilis, say researchers )    16 Jan 2017 04:04 PM PST.  A HIV-fertőzés kezelésére használt "antiretrovirális" gyógyszerek megnövelhetik a meleg vagy biszexuális férfiak fogékonyságát a szifiliszt előidéző "treponema pallidum"  baktériumokra, a kutatók megfigyelései szerint.
 

A  nemi funkciózavarok gyakran kapcsolódnak az egészségtelen életmódhoz.  Unhealthy lifestyle is associated with sexual dysfunction   Egy új viusgálat szerint az egészségtelen életmód olyan tényezői, mint a a túlsúly, a mpozgáshiány, az erős dohányzás, az alkoholizmus és a drogfüggőség  gyakran idéznek elő szexuális funkciózavarokat, főleg férfiaknál.

 

Szexuális teljesítmény-szorongás. mint a hűtlenség egyik kiváltó oka.  Sexual anxiety, personality predictors of infidelity, study says   A teljesítmény-szorongástól szenvedők hajlamosabbak a félrelépésekre.  Ez az egyik érdekes megállapítása a hűtlenség lelki tényezőit vizsgáló kutatásoknak, amelyek interperszonális és pszichoszexuális tényezőket vizsgáltak. Az ilyen szorongás megszűntetése tehát preventiv jellegű.

 

Az erotikus  kielégülések  minden szempontból sikeres öregedést eredményeznek a vizsgált 60-89 éves nők szerint.  (Sexual satisfaction tied to overall 'successful aging' as report ed  by women age 60 to 89)   Kaliforniai kutatók vizsgálatai szerint  a rendszeres erotikus kielégülések elősegítik a sikeres öregedést és a pozitiv életminőséget.

 

Az igazi szerelem képes várni – de ettől  később senki sem lesz jobb szerető. . True love may wait -- but waiting won't make you a safer lover later on     Ha a szexuális nevelés  csak az erotikus önmegtartóztatásra  koncentrál, vagy a diákokat csak a fogamzásgátlásra  és  hasonlókra  tanítja, akkor fő üzenete a várakozás, lehetőleg egészen a házasságig.  Ennek alapja az a feltételezés, hogy a késleltetés csökkenti az erotikus kapcsolattal járó veszélyeket, például a nem-kívánt terhességet és a nemi úton terjedő fertőzéseket. A vizsgálatok szerint azonban annyiban hibás ez a feltételezés, amennyiben pusztán a nemi kapcsolat késleltetésétől még senki sem lesz ügyesebb, jobb szerető.

 

Az idős nők közül sokan megőrizték  szexuális aktivitásukat.  More women sexually active into old age    Több vizsgálat is egyértelműen bizonyítja, hogy még a 70 éven felüli nők közül is sokan igénylik és lehetőség szerint gyakorolják is az erotikus viselkedéseket..  Ráadásul - legalábbis Amerikában - ezt többségük egyáltalán nem tekinti szégyelni-valónak.