Magnus Hirschfeld  Szexológiai Archivum

 

   Testi problémák a nőknél és férfiaknál

                                (Prof. E. J. Haeberle  3.  e-learning  kurzusa)

1. A kurzus leírása

 

 2. Hogyan használjuk?

 

 

Bevezetés

 

Problémák a nőknél

 

Problémák a férfiaknál

 

Interszexualitás

 

 

 

Kiegészítő olvasmányok

 

Ellenőrző  kérdések

 

 

 

A kurzus leírása

E kurzus leír és megvilágít

Kisebb-nagyobb testi problémákat, amelyek érinthetik  a nemi szerveket,
vagy általában zavarhatják a szexuális működést. Ezek a nők klitorális
adhézióitól és a férfiak fimózisától az interszexualitásig terjedhetnek.

Megjegyzendő: Bár a kurzus röviden utal a különböző kezelésekre, nem kíván semmilyen aktuális terápia kézikönyve lenni. A leírt helyzetek diagnózisa és terápiája  itt nem szereplő, orvosi felkészültséget igényel..

 

Hogyan használjuk?

 

A kurzus klikkeléssel lépésről lépésre követhető..

                       

Megjegyzés: Az ellenőrző kérdésekre  adott  válaszok értékelése azoknak az egyetemeknek, klinikáknak vagy szervezeteknek a feladata, amelyek kurzusainkat használják. Ők valamilyen speciális  software-t is alkalmazhatnak, hogy az ellenőrzést interaktivvá tegyék hallgatóik számára.

 

 

 Bevezetés

 Egészség és betegség


A Yin (sötét) és a Yang (világos) ősi kínai szimbólumai a természet és az emberi test női és férfi alkotóelemeit jelképezik. Harmónikus egymáshoz símulásuk az egészséget jelenti. Egyensúlyuk megbomlásának  diszharmnia és betegség a következménye..
 

 

 

Igen kevesen élveznek tökéletes egészséget életük során. Legtöbbünk előbb-utóbb orvosi segítségre szorul, még ha csak átmenetileg is. Nem szorul magyarázatra, hogy az emberiséget sújtó, komolyabb betegségek rendszerint a szexuális készségekre is károsan hatnak. Sérülések és sebek a nemi szerveket is tönkre tehetik vagy gátolják az ellenőrzést az egész test illetve annak egyes részei felett. A vele született kromoszomális vagy hormonális hiányosságok gátolhatják az egyén testi fejlődését, s így orvosi intervenciót tehetnek szükségessé. Bizonyos betegségek úgy legyengíthetik a testet, hogy a szexuális aktivitás is nehézzé vagy lehetetlenné válik. Ilyen esetekben a szexuális problémák rendszerint csak melléktermékei az általános legyengülésnek, így nem sok figyelmet kapnak. A gyógyulással  a szexuális képességek is rendeződnek.

Bizonyos testi zavarok és betegségek azonban közvetlenül érintik az ember nemi életét és nemző képességét. Közülük néhány könnyen gyógyítható, de vannak nehezen kezelhetők vagy éppen kezelhetetlenek is. Szerencsére egyes esetek még gyógyulás nélkül sem teljesen reménytelenek.  Sok maradandóan fogyatékos vagy krónikusan beteg problémái ellenére is hozzá segíthető már a kielégítő nemi élethez.  Mindenesetre az egész világon sokan és régóta szenvednek az ilyen hátrányos helyzetektől,  ezt tudnia kell mindenkinek, aki szexuálisan egészséges. A következő oldalakon alapvető információ található azokról a főbb betegségekről és fogyatékosságokról, amelyek a nemi működést zavarhatják.

 

 

Testi problémák a nőknél

 

 

 

A lánygyermekeknek és a nőknek sokféle problémájuk lehet, amelyek  nemi szerveiket és szexuális reagálásukat érintik.  Egyes problémák jelentéktelenek lehetnek, mások viszont komoly gondokat okoznak. Sőt, bonyolult lelki vonatkozásaik is lehetnek, vagy összefügghetnek más egészségi problémákkal, amelyeket itt nem tárgyalhatunk.  A meddőség és a nemi úton terjedő betegségek problémáiról két másik kurzusunkban esik szó.  Az alábbi részekben csupán a nők néhány, viszonylag gyakori testi problémáit írjuk le.
.

Klitorális  adhéziók

 

A szmegma irritációt és fájdalmat okozhat, sőt, a csikló fitymájának hozzátapadását a makkhoz
1 Összegyűlt szmegma
2 clitoralis fityma  3 clitoralis makk
4 kisajkak

 

 

 

 

A csiklónak  (klitorisz) a péniszhez hasonlóan fitymája van, amely egy síkos folyadékot termel.  Ez teszi lehetővé a fityma visszahúzódását a sima és egészséges makkról.  Ám, ha a nemi szerveket nem tartják eléggé tisztán,  vagyis ezt a folyadékot nem mossák le rendszeresen,  akkor összegyűlik és szmegmának nevezett, sajtszerű anyagot alkot.  Ez a szmegma kiszáradhat és irritálhatja a csiklót.  Ez lehet enyhe, de állandó gyulladást is okozhat és komoly fájdalommal járhat.  Sőt, később a sok szmegmától a fityma hozzá ragadhat a makkhoz és a csikló törzséhez.  Ennek folytán a fityma már nem tud visszahúzódni a csikló makkjáról, s így a nemi életet fájdalmassá teheti.  Egyes nőknél ez lehet az oka az orgazmus elmaradásának.

Kezelése
A  klitorális adhéziók könnyen elkerülhetők megfelelő egyéni tisztálkodással, vagyis a vulva és a csikló rendszeres és gondos megmosásával.  A lányoknak ezért meg kell ismerniük nemi szerveiket, főleg a csiklót és annak fitymáját, hogy megfelelően tisztítani tudják azokat.  Ha ez valamiért
nem megfelelő, s felmerül az irritáció gyanúja, akkor ajánlatos egy nőgyógyásszal konzultálni.  Gondos vizsgálattal kimutatható, hogy a fityma nyílása túl szűk, s azt ki kell tágítani.  Ilyenkor az összegyűlt szmegmát az orvos eltávolítja, az adhéziókat pedig helyi érzéstelenítés mellett megszűntetheti.  Másrészt azonban előfordulhat, hogy egyes nők sohasem veszik észre a klitorális adhézióikat, mégis jól reagálnak a szexben.
 

PMS

“Premenstrual syndrome” (PMS) – ez a gyűjtőneve azoknak a testi és lelki tüneteknek, amelyek a nő menstruációja előtti napokban megjelenhetnek. „Premenstruális feszültségnek”  is nevezik, s egészen a menstruáció első napjáig tarthat. Ám, ha a menzesz megkezdődött, a tünetek rendszerint eltűnnek. A  PMS okai: hormonális változások a nő testében; ám az nem világos, hogy ezek miért és hogyan okoznak különböző tüneteket, s ezek miért eltérőek az egyes nőknél. A testi és különösen a lelki tünetek néha olyan komolyak, hogy a nők gyakorlatilag munkaképtelenné válnak. Az orvosok ezt  „premenstruális, diszfóriás zavarnak” (PMDD) nevezik. Amikor a nők elérik a menopauzát, vagyis amikor a menstruációik megszűnnek, akkor a  PMS  is eltűnik. A  PMS  leggyakoribb tüneteit az alábbi ábra mutatja.

A PMS lehetséges tünetei

 

Testi:

fejfájás
szédülés

pattanások

karok és lábak megduzzadása
izületi vagy izomfájdalom

érzékeny mellek

hátfájás

szorulás vagy hasmenés
felpuffadt alhas
alhasi fájdalmak vagy görcsök
hányinger

 

 

 

Lelki:

rosszkedv
ingerlékenység
feledékenység
zavartság
szorongás
harag
feszültség
télénkség
változó étvágy
fáradtság
álmatlanság
depresszió

 

 

 

 

 

 

 Kezelése
Nem tudjuk, hány nőt érint a PMS. A becslések igen változóak, mert a tünetek gyakran enyhék.  Mégis úgy tűnik, hogy a menstruáló nők 5-10%-ának elég komoly tünetei már kezelést igényelnek.  A  PMS  enyhébb tüneteit rendszerint meg lehet szüntetni egészséges életmóddal, testgyakorlatokkal, s kiegyensúlyozott étkezéssel, amely kerüli a nehéz ételeket, a dohányzást, alkoholt, koffeint és az édességeket.  Bizonyos házi gyógymódok és különböző vitaminok napi szedése is segíthet.  Igen hasznos lehet egy menstruációs napló vezetése is néhány hónapig, rögzítve, hogy mikor és milyen tünetek jelentek meg. Ez segít előre jelezni a PMS-t, s így némi kontrollt biztosít felette.  Ha pedig orvoshoz fordul,  egy ilyen napló értékes adatokat tartalmazhat. Mindenesetre a nőnek meg kell értenie saját állapotát, s ezt jeleznie kell családjának és barátainak, hogy megfelelően tudja tervezni munkáját és kikapcsolódásait.  A  PMS és  a PMDD  súlyosabb formáit gondos kivizsgálás után és szakorvosi segítséggel, gyógyszeresen lehet kezelni.

PMS  napló

 Hónap , napok:

Tünetek:

 (A tünetek feljegyzése:       Nincs            Enyhe             Súlyos)

 

 Premenstruális problémáinak tudatosítása érdekében a nő naplót vezethet, amelyben feljegyzi, melyik nap jeletkeztek tünetek. A súlyosság fokát egyszerű vonással  (enyhe)  vagy  ikszeléssel  (súlyos)  jelezheti.  Egy ilyen napló lehetővé teszi, hogy a nő  bizonyos mértékig kontrollálni tudja a  PMS-t.

Alhasi fájdalmak

 

 

Sok nő érez időnként alhasi fájdalmakat, különösen a menstruáció előtt vagy alatt.  Ez feltehetőleg kapcsolódik a premenstruális szindrómához  (PMS).  Ám lehetnek más okai is, például egy nemi úton terjedő fertőzés, a húgyhólyag gyulladása  (cisztitisz), vagy valamilyen probléma a vesékkel, a méhhel, a petevezetékkel vagy a petefészkekkel.  Az is lehet, hogy a fájdalom az emésztő rendszerből ered  (gyomor, belek).  A fájdalom néha éles és könnyen azonosítható,  máskor  bizonytalan és nehezen lokalizálható. Ám egy hirtelen, súlyos alhasi fájdalom esetén a nőnek azonnal orvosi segítséget kell keresnie, már csak azért is, hogy  elkerüljön egy esetleg veszélyes állapotot.

Mindenképpen ajánlatos, hogy a nők jól ismerjék saját nemi szerveiket és menstruációs szokásaikat.  Ismerniük kell a nemi úton terjedő betegségek esetleges tüneteit is.  Igy könnyen eldönthetik, mikor forduljanak orvoshoz és hogyan segítsék elő a helyes diagnózist..

 

Endometriozis

Az endometriozis egy krónikus betegség, amelynek oka, hogy a méh nyálkahártya  darabjai  a test belsejében szétszóródnak. Egészséges nőkben  az endometrium csak a méh belsejében található, ahol periodikusan növekszik, majd lebomlik és a hüvelyen át a menstruációs vérzés formájában kiürül a testből. (lásd: A menstruációs ciklus három szakasza).  Ám, ha endometriális szövet növekszik a méhen kívül, akkor lebomolva nem tudja elhagyni a testet.  A  periodikus belső vérzés  így  fájdalmas  sebeket, hólyagokat, cisztákat és más  zavarokat, sőt, meddőséget is eredményezhet.

Az endometriozis oka még ismeretlen.  Egy elmélet szerint  a menstruációs vér a petevezetékekbe kerülhet  (retrográd menstruáció).  Egy másik elmélet bizonyos környezeti eredetű mérgeket tesz felelőssé, vagy feltételezi, hogy ez a betegség “családi eredetű”, vagyis egy genetikus hajlam veszélyeztet egyes nőket – de vannak más elméletek is.  Egyelőre tehát tisztázatlan, hogy hány szülőképes korú nőt érint ez a veszély.  Pontos adatok helyett a becslések  10%-tól 25%-ig terjednek.  Kétségtelen viszont, hogy a meddő nők között az endometriozis sokkal gyakoribb, mint általában a nők között.

 

Az endometriozis  néhány lehetséges helye

Egészséges nőkben az endometrium  (1)  csak a méhben  (2)  található.  Ha endometriális szövet kerül a méhen kívülre  (piros területek), akkor endometriozisról beszélünk.  Leginkább a petefészkeket érinti, de megjelenhet a petevezetékekben, a méh külső felszínén,  a méh és a végbél között,  a méhnyakban és a hüvelyben,  a húgyhólyagban, a hasüregben  stb. .                                                                                                                        .

Endometriozis: tünetei és diagnózisa

Előfordulhat, hogy az endometriozisnak  nincsenek tünetei.  Ha vannak, az periodikus hasi fájdalmakat és meddőséget jelent.  A  fájdalmak általában a menstruáció előtt vagy alatt jelentkeznek, utána pedig csökkennek.  Egyes nőknél a fájdalmak idővel súlyosbodnak, másoknál viszont kezelés nélkül elmúlnak.  De lehetségesek más tünetek is:  derékfájdalmak, hasmenés vagy szorulás, fejfájás és hasonlók.  Nyilván sok múlik azon, hogy hol található az endometriális szövet  és milyen méretű az.  Nincs azonban közvetlen összefüggés  a fájdalom intenzitása és az endometriozis mérete között.  A  betegség teljesen egyéni  és igen eltérően jelentkezhet.  Ha egy nőnél felmerül ennek gyanúja, ajánlatos konzultálnia egy orvossal a pontos diagnózis érdekében.

Az endometriozis diagnosztizálása általában két lépésben történik:  alhas-vizsgálattal és laparoszkópiával. Az alhas-vizsgálat megerősítheti az endometriozis gyanúját.  Amikor az orvos két kézzel vizsgálja az alhast,  puha csomócskákat  vagy más rendellenességet érezhet egyes helyeken.  Az ezt követő laparoszkópia aztán vagy megerősíti, vagy eloszlatja ezt a gyanút.  Megerősítés esetén az endometriozist  enyheként, közepesként, súlyosként vagy kiterjedtként osztályozzák,  ami elősegíti a szükséges kezelés  meghatározását. Alhasi vizsgálat                                                                                                                                                           A teljes alhasi vizsgálat két, egymást kiegészítő vizsgálatból áll, egy vizuálisból és egy taktilisből. (Jobbra)  1. A speculum olyan eszköz, amely segíti az orvost a hüvely vizsgálatában. 2. Bevezetett speculum 3. Kétkezes alhas-vizsgálat:  az orvos mindkét kezét használja (egyiket a testben, a másikat kívül), hogy megállapítsa az esetleges alhasi rendellenességeket.

Endometriozis: Kezelés                                                                                                    

Az endometriozist laparoszkópia révén lehet megállapítani  (a görög  lapara: oldal  és  skopein: látni  szóból). A laparoszkópia sebészeti eljárás,  amely rendszerint teljes érzéstelenítéssal jár.  Az alhason kis vágát ejtenek,  és az alhast carbon dioxid gázzal kitágítják, hogy az ottani szerveket láthatóbbá tegyék.  Egy csőszerű eszköz bevezetése révén az orvos így szemügyre veheti a méh, a petefészkek és a petevezetékek felszínét.  Egy másik kis bemetszésen át egy próbacső is bevezethető, amely a gyanús szövetből mintát vehet.  Egyes enyhébb esetekben  az endometriális szövet már teljesen eltávolítható a diagnosztikai eljárás során.

Amennyiben az endometriozis bebizonyosodott, ugyanez a technika alkalmas annak eltávolítására.  Igy  a laparoszkópia  a sebészeti kezelés célját is szolgálhatja.  Sebészeti eljárásra azonban nem mindig van szükség.  A kezelés függ a betegség helyétől és fokától,  a páciens életkorától  és gyermekvállalási igényétől.  Bár az endometriozis nem  gyógyítható,  a tüneteket sokféleképpen lehet kezelni.  Az eset jellegétől függően  megfelelő gyógyszerekkel csökkenthetők a fájdalmak és az erős vérzések.  Egyes nők hasznosnak érzik az olyan kiegészítő kezeléseket, mint az akupunktura,  a gyógynövények  vagy a homeopátia.  Egyes hormonális gyógyszerek zsugoríthatják az endometriális szövetet, vagy lassíthatják annak növekedését.  A meddőség kezeléséhez rendszerint speciális eljárásokra van szükség az eset jellegétől függően.  Végül tudnunk kell, hogy az endometriozis még a sebészeti kezelés után is kiújulhat. Tehát, minthogy  a betegség sokféle formában jelentkezhet az egyes nőknél,  ezért fontos a gondos diagnózis és  a teendők alapos megbeszélése az orvos és a páciens között..

Laparoszkópia                                                                                                                                                    A laparoszkopia nemcsak a diagnosztizálásban, hanem az endometriozis kezelésében is alkalmazható. Az utóbbi esetben nemcsak egy kis minta, hanem lehetőleg az egész endometrialis szövet eltávolítható. Képünk az előbbi esetet iillusztrálja. Mutatja a gázzal töltött alhas-üreget (1), a laparoszkopot, amely megvilágítja az egyik petefészket (2), és a vizsgáló-csövet (3).

Endometriozis: Segítség

Az endometriozistól szenvedő nők napjainkban tanácsot kaphatnak  olyan szervezetektől és csoportoktól, amelyek az interneten információkat és segítséget nyújtanak.  Egyes ilyen csoportok felvilágosító könyveket, füzeteket, újságokat és videokat publikálnak,  sőt, továbbképző tanfolyamokat indítanak.  Azonkívül  telefonos válság-központokat és levelező hálózatot tartanak fenn.  Vagy helyi csoportokat létesítenek  és nyilvántartják a társszervezeteket,  sőt, támogatják az orvosi kutatómunkát is.  Tehát sokat segíthetnek az endometriozisban szenvedőknek és családjuknak.

 

endometriosis page header

 

doctors endometriosis

online cme

endometriosis info

ordering endometriosis

endometriosis news

espanol endometriosis

ordering endometriosis

 

 

 

Egy segítő csoport weblapja   Ez a példa az USA-ból származik. A részletekért klikkelj a logora.                                                                                                                            

 

 

                                                                                                                                

 Testi problémák a férfiaknál

 

 

A  kisfiúknak, a fiatal vagy felnőtt férfiaknak sokféle problémájuk lehet, amelyek érinthetik a testi megjelenésüket, a nemi szerveiket vagy a szexuális reagálásukat. Ezek a problémák vagy a születés előtti, hiányos vagy hibás testi fejlődésből, vagy a később bekövetkező sérülésekből és betegségekből adódnak. E problémák közül csak a gyakoribbakat tárgyaljuk itt.  Közülük egyesek viszonylag enyhék,  mások súlyosabbak,  néhány pedig sürgős orvosi segítséget igényel. A meddőség és a nemi úton terjedő betegségek problémáit  két másik kurzusunkban tárgyaljuk.
.

Fimozis

A fimózis a fityma szűkülete, amely lehetetlenné teszi annak lehúzását a pénisz makkjáról.

Ez az állapot a kisebb fiúknál  teljesen természetes.  Rendszerint magától megváltozik a serdülőkor előtt vagy alatt. Ezért gyermekkorban nem kell vele törődni, kivéve, ha ismétlődő, helyi gyulladás lép fel, vagy a vizelés komoly nehézséget jelent.  Előfordul, hogy a fityma visszahúzható, de aztán nem lehet újra előre húzni. Ehelyett a makk mögött marad, mintegy „fojtogatja”  azt, vagyis elzárja a véráramlást, fájdalmas duzzanatot kelt és komolyan károsíthatja a péniszt.  Ez az állapot a  parafimózis.

 

 

 

Fimózis (balra) és parafimózis (jobbra)

 

Kezelése
A parafimózist  az orvos általában  egy sajátos manipulációval  vagy néhány apró bevágással tudja kezelni.  A  fimózis  esetén, mint említettük, esetleg kisebb műtétet is jelentő orvosi kezelés szükséges, akár gyermekkorban is.  Ha a fitymaszűkület a serdülőkor után is megmaradt,  különböző problémák adódhatnak, és orvosi segítségre van szükség.  Ezt rendszerint a fimózis végérvényes kezelése, az un. circumcisio,  vagyis a fityma műtéti eltávolítása  követi. 

Az ilyen meggondolásoktól függetlenül a fiúk  cirkumciziója, vagyis körülmetélése – gyermekkorban, vagy a serdülés előtt illetve alatt – ősi hagyomány bizonyos vallásokban, pl. a zsidóknál és az iszlámban.   De a nem vallási okból végrehajtott körülmetélés is  régóta népszerű az  USA-ban  és más, nyugati országokban.

Gynecomastia

 

 

Gynecomastia  (a görög  gyne= nő  és  mastos= mell  szóból)  a férfiak nem tipikus, rendszerint jóindulatú mell-nagyobbodása, valamilyen hormonális zavar következtében. A megnagyobbodás lehet enyhe vagy erőteljes, időszakos vagy állandó. Lehet aszimmetrikus, sőt, néha fájdalmas  is. Minden esetben ajánlatos egy orvosi vizsgálat, akár a páciens megnyugtatása, akár valamilyen kezelés érdekében.

. A gynecomastiának két fő formája van:
  
1.
“Genuine” gynecomastia, vagyis a mellbimbók .fejlődése. Ez rendszerint átmeneti jelenség a serdülés során (“pubertal gynecomastia”). Az állapot néhány hónapig vagy akár egy-két évig tarthat, de a serdülőkor végén rendszerint eltűnik. Ám a gynecomastia felnőtt férfiaknál is kialakulhat, különösen az idősebb férfiaknál. Oka többnyire ismeretlen.  De gyakran valamilyen genetikai hiba (pl. Klinefelter syndrome), esetleg betegség (pl. májbetegség), vagy valamilyen gyógyszer lehet felelős. Aszimmetrikus mellek esetén  egy rákos megbetegedés gyanúja merülhet fel. Az orvosi kezelés,  beleértve az esetleges műtétet, az októl függően különböző lehet.
2.
Pseudo-gynecomastia, (más néven  lipomastia), vagyis  a mell elhájasodása a valódi mell-szövet hiányában. Ennek megint sokféle oka lehet, az elhízástól a szteroidok használatáig. Idősebb férfiaknál a prosztata-problémák miatt szedett ösztrogén mellékhatása is lehet. A kezelést a pontos diagnózis határozza meg.  Súlyosabb esetekben egy kozmetikai műtét is szükséges lehet.

.

Peyronie’s disease

 

François Gigot de
La Peyronie
(1678-1747),
XV. Lajos francia király orvosa adta az első, tudományos leírást erről a betegségről, amely ma az
ő nevét viseli.

 

 

 

 

A  Peyronie betegség  (latinul  induratio penis plastica;  IPP)  a pénisz abnormális meggörbülése, amely felnőtteknél alakulhat ki.  Ez a görbület egy rostos, merev, forradásos  szövet (plak) képződésének eredménye, rendszerint a pénisz két felső, szivacsos testén  (a  corpora cavernosán). Ennek folytán a pénisz többé nem elég rugalmas a  normális erekcióhoz, hanem felfelé vagy oldalt görbül.  A mégis kialakuló erekció fájdalmas is lehet.  Néhány esetben a plak a pénisz alsó oldalán alakul ki, ilyenkor lefelé görbül.  A görbület foka idővel erősödhet.  A betegség mértékétől függően a közösülés megnehezül vagy lehetetlenné válik.  Az állapot a pénisz valamilyen sérülése folytán gyorsan megjelenhet,  de többnyire lassan alakul ki a középkorú férfiakban.  Előfordulnak azonban igen fiatal, vagy igen idős férfiaknál is.  A 40 évnél idősebb férfiak  0,1%-a  látszik érintettnek.

.

Balról: 1. Egy normalis pénisz keresztmetszete. 2. Egy Peyronie’s kóros pénisz keresztmetszete. 3. A betegség által okozott görbület oldalnézete.

 

Kezelése

A korai szakaszban hasznosak lehetnek bizonyos gyógyszerek. Azonban hosszabb távon  és  súlyosabb esetekben csak a műtét lehet hatékony.  Ám mielőtt műtétre kerülne sor, ajánlatos egy-két évig várni, minthogy az állapot egy idő múlva kezelés nélkül is rendeződhet.  Azonkívül  amíg a közösülés lehetséges és a pénisz görbülete nem túl nagy,  érdemes lehet ehhez alkalmazkodni, s így elkerülni a műtétet.

 

Priapizmus

 

Priapos az ókori görögöknél a termékenység istene volt  Szobrát, amely mindig nagy, merev péniszt mutatott, a jó termés reményében a mezőkön helyezték el..

 

 

 

A  priapizmus  jelentése:  a pénisz állandó, rendszerint fájdalmas erekciója, szexuális izgalom nélkül.  Erről akkor beszélhetünk, ha a kellemetlen erekció két óránál tovább tart.  Az állapot bármilyen korú férfinél előfordulhat,  beleértve a csecsemőket és a kis gyermekeket is.  Az ilyen esetek valamilyen sérülésre vagy súlyos betegségre utalnak, pl. leukémiára vagy  sarlósejtes anémiára.  Ám a legtöbb, érintett férfi  életkora 20-tól 50 évig terjed.  Az ok itt is sarlósejtes anémia vagy valamilyen sérülés lehet. A másik ok lehet drogok injekciózása a péniszbe, vagy orális gyógyszerek szedése az erekciózavarok kezelésére. Természetesen más okok is lehetségesek, pl. egy fisztula, egy véna-elzáródás vagy más, belső akadályok.  A  priapizmusra jellemző, hogy a pénisz törzse duzzadt és kemény,  a makk azonban puha marad.  Előfordulnak kellemetlen, de napokig tartó, gyenge erekciók is  (ún. fél-merevedések).  Ezek, bár nem fájdalmasak, mégis kezelést igényelnek.  (A „női priapizmus”, vagyis a fájdalmasan megduzzadt csikló  rendkívül ritka.)

 

. Kezelése

A  priapizmus  orvosi értelemben veszélyhelyzet.  Azonnali intervenció szükséges  (lehetőleg urológus által, hat órán belül); enélkül ugyanis a pénisz  állandó jelleggel károsodhat.  Gondos kivizsgálással kell megállapítani az okát, s azonnal kezelésbe kell venni. Ha a kezelés elég korán kezdődik,  bizonyos gyógyszerek megoldhatják a problémát.  Ha az állapot továbbra is fennáll,  szükség lehet a vér kiszívására egy injekciós tűvel, vagy műtéti beavatkozásra.

Varicocele

 

Varicocele: Outside view

 

 

 

 

A  varicocele  (a latin  varix= viszértágulás  + a görög  kele=  szünet vagy üreg szavakból)  ama kis vénák hálózatának kitágulása, amelyek a vért a heréktől a szív felé továbbítják.  Ez akkor történik, ha e vénák egyirányú szelepei  elvékonyodnak, így a vér még könnyen folyik a herékbe, de nehezen folyik vissza.  Ennek folytán a vér felgyülemlik és kitágítja a vénákat;  a visszértágulat csomóját hozza létre.  Ilyen varicocele általában csak a herezacskó baloldalán található. Ez az állapot elég gyakorik, különösen a fiatal férfiaknál  (a férfiak kb. 10%-a érintett). Többnyire nem okoz különösebb tüneteket,  a csak véletlenül szokott kiderülni valamilyen testi vizsgálat folyamán.  Ám, ha a varicocele nagy, akkor kellemetlen érzést, sőt, fájdalmat válthat ki a herékben. Akár kékes duzzanatot válthat ki, amely észrevehető a herezacskó bőrén keresztül.  A varicocelétől a here is sorvadhat, s minthogy megemeli a hőmérsékletet a herezacskóban, oka lehet a férfi terméketlenségének.

 

Kezelése

A kezelés a diagnózistól függ.  Ha a varicocele nem okoz tüneteket, vagy csak egészen enyhéket, akkor  a herezacskó megtámasztása vagy azt kissé megemelve tartó alsónemű viselése elegendő lehet.  .Ám, ha a páciens fájdalmat érez, ha heréje sorvad  és/vagy ha igényli a kezelést a terméketlensége miatt,  akkor műtétre lehet szükség. A tágult vénákat néhány hagyományos sebészi technikával össze lehet szűkíteni.  Ennek orvosi megjelölése:  „varicocele lekötés”.  De van egy újabb , kevésbé kidolgozott, nem sebészi eljárás, a „varicocele embolizálása”.  Ez abból áll, hogy egy kis vágáson át, jobbról egy vékony csövet vezetnek a varicocelébe, hogy lecsapolják azt.  A cső lehetővé teszi egy kis tekercs elhelyezését, amely blokkolja a vénát, ezáltal ugyanúgy hat, mint a lekötés.

 

Hydrocele

 A hydrocele  (a görög  hydor= víz + kele= szünet vagy mélyedés szóból)  a here körül összegyűlt folyadék. Ez az állapot inkább csecsemőknél fordul elő, mint felnőtteknél.  S legtöbbször csak a herezacskó egyik oldalán jelenik meg.  Mindkét oldali hydrocele csak az esetek  kb. 10%-ára jellemző.

A hydrocele legtöbbször veleszületett, vagyis az újszülött fiú hozza magával.  Oka a következő:  amikor a szülés előtt a herék leszállnak a herezacskóba, velük együtt egy tömlő is leszáll némi folyadékkal  A tömlő rendszerint bezárul, a folyadék pedig felszívódik. Ám, ha nem szívódik fel és a zárt tömlőben marad, akkor ún. non-communicating hydrocele  keletkezik.  Ez az állapot azonban az élet első  18 hónapjában magától rendeződik.

Néhány esetben a tömlő nyitva marad, a folyadék pedig szabadon mozoghat a herezacskó és az alhas között. Ezt úgy hívják:  communicating hydrocele.  Az éjszakai nyugalom után rendszerint kisebb,  egy aktiv nap után pedig nagyobb.

 

 

 

1 Normalis scrotum 2 non-communicating hydrocele 3 communicating hydrocele

 

Kezelése

A  kis hydrocele, amely nem okoz tüneteket,  kezelést sem igényel.  Ám, ha kellemetlen vagy nagysága miatt túlságosan feltűnő, akkor indokolt az orvosi kezelés.  Egy felnőttnél megjelenő hydrocele  valamilyen belső károsodásra vagy súlyos betegségre utalhat.  Ezért  mindig szükség van alapos kivizsgálásra és pontos diagnózisra, az egyéb problémák kiiktatása érdekében.  Kettő lehet ezek közül a  hernia, vagy a  here-csavarodás  (lásd ott).  Egy másfél évesnél idősebb fiú nyilvánvaló hydrocele-je szintén orvosi figyelmet igényel.  A hydrocele ugyanis gyakran növekszik  az idő múlásával.  Leggyakrabban sebészetileg kezelik;  néha tűvel leszívják a folyadékot és ugyanígy valamilyen gyógyszert juttatnak be a tömlőbe..

Spermatocele

 

 

1: Here 2: Mellékhere
3: Spermatocele

 

 

 

 

 Spermatocele  (a görög  spermatos= spermium + kele= szünet vagy mélyedés szóból):  egy vagy több jóindulatú ciszta vagy tágulat, a spermavezeték (ondóvezeték)  folyadékával. A folyadék spermiumokat tartalmaz  (innen kapta a nevét).  Rendszerint a mellékherék csúcsán találhatók, közel a herék csúcsához.  Igen aprók, vagy elég nagyok és észrevehetők lehetnek, s előfordulhatnak csak az egyik vagy mindkét oldalon.  Lehetnek kellemetlenek vagy fájdalmasak, vagy észrevehetetlenek.  Ez az állapot elég gyakori, de legtöbb férfinek nincsenek tünetei, s így nem is tud róla.  A jelenség okait nem ismerjük.

Kezelése

Az egyszerű, apró spermatocele nem igényel kezelést. .Sőt, akkor sem, ha nagyobb, de  tünetmentesÁm, ha növekszik és fájdalmat okoz,  akkor  indokolt lehet az orvosi beavatkozás. Ez a spermatocele sebészi eltávolításából is állhat  („spermatocelectomy”).

 

 

 Here-csavarodás  (testicular torsion)

 

 

 

 

A here-csavarodás egy here rácsavarodása az ondóvezetékre. Ez akkor fordulhat elő, ha a here, amely rendszerint a herezacskó aljához tapad, elszabadul onnan és szabadon mozoghat.  Ennek folytán a here foroghat, s így az ondóvezeték megcsavarodhat.  Ez viszont elzárja a vérellátását.  Következménye pedig a herezacskó megduzzadása, s egy váratlan, erős fájdalom, amely  gyakran az alhasra is kiterjed, s esetleg hányingerrel és hányással társul. Ráadásul ez az állapot  hydrocele-t is létrehozhat  (lásd ott).  A  herecsavarodásnak különböző okai lehetnek,  bizonyos vele-született rendellenességektől, sérülésektől és kimerítő gyakorlatoktól egészen a hideg időjárásig.  Legtöbbször gyermekeknél és tinédzsereknél fordul elő, de bármely életkorban megtörténhet.  Rendszerint a bal here érintett.

Kezelése

A  here-csavarodás sürgős orvosi beavatkozást igényel  egy szakorvos részéről.  Ha nem kezelik  6 órán belül,  a here valószínűleg visszavonhatatlanul károsodik.  (Ebben az esetben  eltávolítják és kozmetikai jellegű beültetéssel helyettesítik, amely a herezacskó normális külső megjelenését biztosítja.)  A  kezelésről:  az orvos először megkísérli kézzel elhárítani a csavarodást. Ha ez nem sikerül, a műtét elkerülhetetlen.

 

Le-nem-szállt  herék
Orvosi terminus: Cryptorchidism (göög. Kryptos= rejtett + orchis= here)

 

 

 

 

Ahogyan a magzat növekszik a méhben,   heréi fokozatosan leszállnak a kialakuló herezacskóba. Itt egy here (kék) látható, amely egy vezeték (piros) mentén leszáll a herezacskóba.

1 második hónap
2 harmadik hónap
3 hetedik hónap
4 szüléskor

 

 

 

 

Amikor a fiú-magzat növekszik anyjának méhében,  heréi az alhasában fejlődnek, s aztán, röviddel a szülés előtt leszállnak a herezacskóba.  Ám bizonyos esetekben ez nem történik meg, és az újszülött le-nem-szállt herékkel születik.  Az állapot az újszülött fiúk 4%-ánál fordul elő;  viszont a koraszülöttek  30%-ánál.  Az is lehetséges, hogy a két here közül csak az egyik száll le.  Néha az is előfordul, hogy egy here, amely már leszállt a herezacskóba, ismét felhúzódik az ágyékba  (ez az ún. visszahúzódott here).  Az orvos rendszerint vissza tudja nyomni onnan.

A le-nem-szállt herék legtöbbször maguktól leszállnak a herezacskóba  az első néhány hónapban.  Ám, ha ez nem történik meg, akkor kezelésre van szükség, mert az alhasban a heréket a normális testhőmérséklet éri, amely túl magas a spermiumok termeléséhez, s ez terméketlenséghez vezethet.  Megvan a veszélye a herniának, sőt, a tumor képződésének is. 

 

 

Fiú csecsemők: (balra) Mindkét here leszállt a herezacskóba.
(jobbra) Egy here nem szállt le, hanem az alhasban maradt..

 Kezelése
 A le-nem-szállt herék szokásos kezelése sebészeti jellegű.  Ezt mielőbb végre kell hajtani, vagyis a születés utáni 3. és 18. hónap között. Ez biztosítja a legjobb esélyt a későbbi meddőség elkerülésére.  Az így született és kezelt fiúknak serdülőkorban ezt el kell mondani, s meg kell tanítani őket heréik rendszeres  vizsgálatára, hogy észrevegyenek bármely elváltozást, s így a hererák esetleges korai jeleit.  Ilyen önvizsgálatok ma minden férfi számára ajánlatosak  (lásd:  Here önvizsgálat).  Felnőtt férfiak esetén már rendszerint túl késő a le nem szállt herék visszahelyezése a herezacskóba, s így a nemzőképesség helyreállítása.  Ehelyett a heréket  műtéttel el lehet távolítani.  A 40 év feletti férfiak  már egyáltalán nem szoktak kezelést kapni erre az állapotra.

 

 A herék  önvizsgálata

 

 

Minden férfi számára igen hasznos heréik rendszeres vizsgálata és a rák esetleges jeleinek felderítése.  Különösen a 15 és 35 év közöttieknek ezt legalább havonta el kell végezniük.  A hererák ugyan általában ritka, de fiataloknál gyakrabban fordul elő, mint idősebbeknél.  Ám, ha időben felfedezik, akkor teljesen meggyógyítható.  A le-nem-szállt herékkel született férfiak veszélyeztetettebbek, mint a többiek.  Ez akkor is igaz, ha  műtéttel már rendbe hozták.  A hewre visszahelyezése a herezacskóba megkönnyítheti az esetleg kialakuló rák felismerését és kezelését.

Hogyan vizsgáljuk a heréket?
 A herék ön-vizsgálatának célja a herezacskóban esetleg kialakuló, gyanús csomók megtalálása.  Ám az ilyen csomót meg kell különböztetni a mellékherétől, amely a herékhez tapad és a herezacskó bőrén át érzékelhető. A vizsgálat lépései a következők::

 1. Legjobb először meleg vízzel zuhanyozni vagy fürödni, mert a meleg ellazítja a herezacskót, s így megkönnyíti a vizsgálatot.
 2. Ha tükör elé állunk, ez elősegíti az esetleges csomók észrevételét a herezacskón..
 3. Mindegyik herét külön vizsgáljuk, lehetőleg két kézzel. Mutató- és középső ujjunkat a here alá helyezzük, hüvelykujjunkat pedig föléje. Igy a herét gyengéden mozgatni tudjuk, s közben hüvelykujjunk érezheti annak sima felszínét.
 4. A hüvelykujj könnyen megtalálja a mellékherét is, vagyis a spermium-gyűjtő csövet, amely minden here tetején található. Jól elhatárolt alakját könnyű érezni, s nem szabad összetéveszteni egy abnormális kinövéssel. A gyanús csomók vagy kinövések rendszerint a here oldalán találhatók  Ezek lehetnek aprók (borsóméretűek)  vagy jóval nagyobbak.
 5. Ha bármely abnormálisat találunk, azonnal konzultáljunk egy orvossal.

 

 

Ön-vizsgálat: 1 A here felszíne legyen rugalmas és sima.   2 A  mellékhere (spermium-gyüjtő cső) legyen jól körülhatárolt..

                                                                                                                                                                                                               

Interszexualitás

 

 

 

 

Mind a fiú- és lánygyermekeknek, mind a serdülőknek és felnőtteknek lehetnek olyan testi problémáik, amelyek a nemi szerveiket és szexuális reagálásukat érintik.  Eltekintve a meddőségtől és a nemi úton terjedő betegségektől  (STD),  azt látjuk, hogy túl sok ilyen problémát okozhatnak a legkülönfélébb,  nem szexuális betegségek és sérülések  ahhoz, hogy  ebben a kurzusban  meg lehessen azokat tárgyalni.  A legfontosabb információkról speciális website-ok gondoskodnak,  például a Harvard Orvosegyetemé.  A  krónikus testi fogyatékosságokról  szóló információkat  szintén máshol kell keresni, például a  Szexszel, betegséggel és fogyatékossággal kapcsolatos linkekről szóló listánkon.  Ám az itt következő részekben bemutatunk legalább egy olyan problémát, amely egyre több figyelmet kap  mostanában. Az interszexualitás  problémájáról van szó, amelynek nemcsak  testi  és lelki, hanem erkölcsi, jogi, sőt, szociálpolitikai dimenziói is vannak.  Az érintett egyének az utóbbi években egyre inkább hallatják hangjukat, s a vitát új szintre emelték.  Erről kiváló információ-forrás az Északamerikai Interszex Társaság..

 

 

 Bevezetés: Egy komplex probléma

 

Botanikai szimbólum, amely utal a kettős nemű növényekre - a női és férfi szimbólumának kombinációja. Itt a női  elem piros, a férfi kék, s közös körük lila. A szimbólumot ma gyakran használják az emberi interszexualitásra

 

 

 

 

Az emberi lények két nemre – nőkre és férfiakra – tagozódása  gyakorlatilag mindenki által és mindig elfogadott volt.  Például, amikor egy gyermek születik, egyetlen pillantás a nemi szervére rendszerint eldönti a kérdést mindenki számára: agyermek vagy lány, vagy fiú.

Azonban, amint azt az első kurzusban  (Emberi  szexuális anatómia és fiziológia)  láttuk, az ügy nem mindig ilyen egyszerű.  A tipikus női és férfi anatómiai képződmények mellett  akad néhány atipikus  „köztes”  eset, ami megnehezítheti az újszülött nemének megállapítását.  Napjainkban az ilyen eseteket rendszerint az interszexualitás  címszó alatt összegzik.  Közülük némelyek alaposabb vizsgálat esetén egyértelmű túlsúlyt mutatnak a női vagy férfi jelleggel,  s ez megkönnyíti a megfelelő megoldást.  Azonban esetenként a probléma olyan bonyolultnak bizonyul, hogy hosszas tűnődéseket és konzultációkat, messzire nyúló erkölcsi döntéseket igényel.  Ezek a döntések nemcsak az esettel foglalkozó orvosokat és pszichológusokat konfrontálják, hanem a szülők és esetleg a felnövő gyermek, serdülő vagy felnőtt számára is konfliktusokat jelentenek.  Sőt, a legutóbbi években sok interszexuális felnőtt kezdett szervezkedni és kifejezte frusztrációját a jóindulatú, de rövidlátó orvosok által korábban róla hozott döntések miatt.  A  hagyományos orvosi gyakorlatnak ez a kritikája  minden szociokulturális hagyományunkat érinti,  mert azok ragaszkodnak a nemek világos  és éles elkülönítéséhez, s nincs türelmük ahhoz, ami  „a kettő között” van.

Definició

 

A Merkur asztrologiai jele (gr. Hermes). Alul a kereszt a nőiséget reprezentálja, felül pedig a kelő hold a férfiasságot. A gyűrű a női és férfi elemek  egyensúlyban tartását az egyénben. Ez a jel ma gyakran az emberi intersexualitást jelenti

 

 

 

 

 

Az interszexualitás azon személyek állapota, akik kifejezetten atipikus formájú nemi szervekkel, vagy kromoszomális rendellenességgel születtek.  Ez határozatlan testi megjelenést eredményezhet, s megneheziti a nem közvetlen és egyértelmű meghatározását.  Az állapot többnyire a külső nemi szerveket érinti, s ennek megfelelően már a születésnél felismerhető.  Máskor viszont, ha a belső nemi szervek érintettek,  a probléma eleinte „rejtett” lehet, s csak sokkal később, egy orvosi vizsgálatnál derül ki.  Vannak esetek, amikor mind a külső, mind a belső nemi szervek érintettek, vagy ellentétben állnak az egyén kromoszomális nemével  (XY nők).  Egyes problémák korai műtéttel megoldhatók.  A komplikáltabb esetekben a műtéteket és egyéb kezeléseket inkább kerülni kell, vagy későbbi évekre kell azokat halasztani.

Néhány szerző az „interszexualitás”  fogalmát igen szélesen értelmezi és kiterjeszti  az olyan,  viszonylag egyszerű  állapotokra is, mint a nagyon kiemelkedő csikló, vagy a nagyon kis pénisz, vagy a hypospadia, sőt, a le-nem-szállt herék.  Itt azonban ezt nem követjük.  Amíg nincsenek más, anatómiai szabálytalanságok, ez utóbbiakat célszerűbb a saját helyüknek megfelelően értékelni. A csikló vagy a pénisz „helyes” mérete egyéni vélemény kérdése, s így a „korrektiv”  intervenciók feleslegesek, sőt, károsak lehetnek.  Ezzel szemben az egyszerű hypospadiát minden további nélkül rendbe lehet hozni műtétileg.  A le-nem-szállt herék is idejekorán orvosi beavatkozást igényelnek a későbbi, komoly problémák elkerülése érdekében.

Terminusok

 

Ógörög vázafestmény egy táncoló hermafroditáról

 

 

 

 

Az  „interszexualitás” (a latin  inter= között  és  sexus= szex szavakból) modern terminusa a mai orvosi és szociálpolitikai vitában  felváltotta  már a  „hermafroditizmus”  költőibb fogalmát.  (Bár ezt a hagyományos terminust  a növények és állatok biológiájában még használják.)

Az ősi görög legenda szerint  Hermaphroditos  szép, fiatal férfi volt,  a hírvivő Hermész (a latin Mercurius) isten és a szerelem istennőjének, Aphrodite-nek (latinul Venus) a fia.  Amikor ő visszautasította egy nimfa szerelmét, a nő olyan szenvedélyesen ölelte át, hogy teste egybeolvadt vele.  Ennek megfelelően  az ókortól az újkorig a férfi és női testi jellemzőket mutató egyént hermafroditának nevezték.

Egy másik ősi terminus az  „androgyn”  (görögül  andros= férfi,  gyn= nő), amely egy kétnemű személyt jelentett, vagyis  egy erősen „kettős”  lényt,  aki egy férfi és egy női testből van összegyúrva.  Ma  az  „androgyn”  csak melléknévként van forgalomban, s rendszerint az olyan testekre vagy arcokra utal, amelyek férfias és nőies vonásokat egyesítenek.

 Napjainkban a mitológiai utalásokat túl pontatlannak tekintik  tudományos szempontból, s így az orvosok és az érintett egyének egyaránt kerülik azokat.  Ez érvényes azokra a régebbi elvekre is, amelyek különbséget tettek az ún. „női  pszeudo-hermafroditák” (petefészekkel), a „férfi  pszeudo-hermafroditák” (herékkel)  és „valódi hermafroditák” (petefészekkel és herékkel)  között.  E megkülönböztetéseket egykor hasznosnak tekintették, de időközben  stigmatizálónak, mesterkéltnek bizonyultak. Helyettük ma  az általánosabb  „interszexuális személy” vagy röviden  „interszex” terminusokat használják.

 A modern kutatás megmutatta, hogy  az interszexualitásnak fokozatai vannak, s az atipikus testi változások széles spektrumát tartalmazzák, különböző lehetséges okokkal.  Ezért egyetlen megközelítés sem magyaráz minden esetet.  Mindig csak egy igen alapos vizsgálat és gondos mérlegelés mutathat útat a szükséges egyéni eljárásokhoz

 

 Gyakoriság: Mennyire elterjedt az interszexualitás?

Igen nehéz megmondani, hány gyermek születik interszexuálisnak.  Mint már láttuk,  az  interszexualitás egy modern fogalom, amely a nem tipikus képződmények széles  spektrumát foglalja magában.  Közülük néhány rögtön nyilvánvaló. Mások rejtettek vagy nehezen megfigyelhetők még nagy orvosi rutinnal is.  Néha  felfogás kérdése, hogy az „interszex” terminus alkalmazható-e egy adott esetre.  Más szóval:  mint sok más az emberi szexualitásban, az interszexualitás is fokozat kérdése, s a különböző szociális és orvosi konvencióktól függ, hogy éppen hol húzzuk meg a diagnosztikus vonalat.  Mégis többször megpróbálták felmérni az érintett személyek számát, ám ezek a becslések nagyon ingadoztak.  A legjobb becslésnek ma ez tűnik:  Minden  1500 – 2000 élveszülött közül egy esetben szakembert hívnak az újszülött nemének eldöntéséhez.  További, ismeretlen számú interszex állapotot nem vesznek észre az újszülöttnél,  csupán jóval később.  Szélesebb látószögből úgy tűnik, hogy  100  újszülött közül  egynek a testi megjelenése különbözik az elvártan tipikus férfitől vagy nőtől, s ezer közül egy csecsemőnél műtéttel „normalizálják” nemi szerveiket.  (1)  Az interszexualitás tehát viszonylag ritka, de elég gyakori ahhoz, hogy figyeljünk rá.  Igen hasznos lenne, nemcsak az érintett személyek, hanem az egész társadalom számára, ha mindenki tájékozottabb lenne ebben a kérdésben.

 

Spektrum a nő és férfi közt

 

 

 

 

 

Széles a spektruma  a férfi és nő között lehetséges, atipikus fejleményeknek.
Az interszexualitás különböző meghatározásai e spektrum
(A) szűkebb vagy (B) tágabb szekcióin alapulnak.

 

 

 

 

 

 

Biológiai  lábjegyzet: növények és állatok

 

Mielőtt az emberi interszexualitást részletesebben megtárgyalnánk, hasznos lehet legalább egy futólagos pillantást vetni az alacsonyabbrendű állatok „hermefroditizmusára”.  Vannak növény- vagy állatfajok, amelyek mind férfi, mind női nemi szervekkel rendelkeznek, így növelik túlélési esélyeiket.  A biológusok ezeket a fajokat „hermafroditikusnak” nevezik.  A rengeteg hermafroditikus növény mellett  igen sok kettős nemű állat létezik, különösen a gerinctelenek és a halak között.  Egyesek akár nőstényként, akár hímként párosodnak, mások a helyzettől függően változtatják nemüket.  Ez sajátos példája az élet rendkívüli változatosságának Földünkön.

 • A phylum Platyhelminthes nevű féreg hímként vagy nőstényként tud működni, tojásokat rak, vagy  spermiumot juttat társaiba, amelyek szintén hímként vagy nőstényként viselkednek..
 • A Hypoplectrus nevű hal képes egyszer hímként spermiumokat termelni, máskor pedig  nőstényként tojásokat rakni..
 • A Fekete-tengeri sügér életét nőstényként kezdi, később viszont hímmé változik..

 

Balról: 1. A phylum Platyhelminthes (természetes mérete: ca. 4cm/1.5 inches)
2. A Hypoplectrus 3. A Fekete-tengeri sügér

 Ám ahogy felfelé haladunk az evolúciós létrán, ez a hasznos hermafroditizmus egyre ritkábbá válik. A nőstény és hím jellemzők megléte egy emlős testében atipikus, problematikus fejlemény.  A legjobb példát jól ismerik a marhatenyésztők.  Az ún. „freemartin”  egy nőstény borjú, amely megszületése előtt bizonyos hormonokat megoszt hím ikertestvérével.  Ezek a „maszkulinizáló”  hormonok aztán megakadályozzák nőstény nemi szerveinek normális fejlődését.  Az eredmény csaknem mindig sterilitás.  Szerencsére az ikerterhesség ritka a marháknál.

Itt elég ez a néhány emlékeztető.  A következő szöveg az emberi interszexualitásra szorítkozik..

 

 

Történelmi lábjegyzetek: Mitologia és alkimia

 Az interszexualitás ősidőktől kezdve ismerték és megfigyelték az egész világon, de a különböző kultúrák igen eltérően kezelték.  Nemcsak, hogy más kifejezésekkel írták le, hanem különböző magyarázatokat is találtak rá.  Minthogy egyes ilyen fogalmak fontos szerepet játszottak a nyugati filozófia és művészet történetében, ehhez két lábjegyzetet csatolunk:

 1.  Kettős nemű személyek jelennek meg sok ősi mítoszban a világ teremtéséről, a klasszikus eposzokban, sőt, a filozófiai vitákban is.  Itt csak egy jól ismert példát említünk az ókori Görögországból.

 2.  A férfi és női elemek vegyítése („hermafroditizmus”)  a középkori alkímiának is fontos koncepciója volt.  A  Nap (arany, férfi) és a Hold  (ezüst, nő)  szimbólumait  gyakran egyesítették a tökéletesség új, kétnemű szimbólumában.  Itt csupán néhány alapvető információt közlünk.

 

 

Történelmi lábjegyzetek: - Mitológia

 

Platon (427-347 BC)  egyike volt a legbefolyásosabb nyugati gondolkodóknak. A “Symposium”, egy filozofiai vitairat a szerelemről egyike a fő műveinek.

 

 

 

 

 

Az ógörög filozófus,  Platon  „Szimpóziumában” az egyik vendég érdekes elméletet terjeszt elő a szerelem eredetéről.  Az elmélet szerint az emberi faj nagyrészt androgynekből állt,  vagyis  félig nő, félig férfi volt. A vendég  Aristophanes  (i.e. 448-385), a híres vígjátékíró volt  („A madarak”, „A felhők”, „Lysistrate”)  és kis meséjét nem azért mondta, hogy komolyan vegyék.  Mindazonáltal évszázadokon keresztül elbűvölt sok írót és művészt, akik ezt saját céljaikra használták.  Ezért itt közöljük a (némileg rövidített)  szöveget:

Aristophanes azt mondta: „Eredetileg az emberi természet nem olyan volt, mint a mai. .. Nem két nem volt, hanem eredetileg három.  Férfi, nő  és a kettő  androgynnak nevezett uniója. Az ősi emberi lény kerek volt, háta és oldala kört formáztak, négy keze volt és négy lába, egy feje két arccal, amelyek ellenkező irányba néztek egy kerek nyakon és teljesen egyformán;  négy fülük volt, két privát részük és így tovább…  Kiegyenesedve járt, mint ma a férfiak, tetszés szerint hátra vagy előre, és át tudott gurulni egy nagy térségen, négy kezén és négy lábá  (igy összesen nyolcon)  forogva, mint a bukógalambok a levegőben,  legalábbis, ha sietni akart.  Három nem volt, ahogy leírtam, mert a Nap, a Hold és a Föld is hárman vannak. A férfi eredetileg a Nap gyermeke volt, a nő a Földé, a férfi-nő pedig a Holdé, amely Napból és Földből készült, s ők mind kerekdedek voltak és gurulva mozogtak, mint a szüleik. Nagy volt az erejük és a lelkesedésük, s elhatározták, hogy megtámadják az isteneket… De hogyan válaszoljanak az istenek erre a támadásra? Öljék  meg az emberi fajt villámcsapásokkal? ..

Ám ez az áldozatok és imádás végét jelentené, amit az emberektől kaptak…

Végül Zeusz találta meg a megoldást. Azt mondta: „Van egy tervem, amely elveszi büszkeségüket  és megjavítja viselkedésüket. Az emberek éljenek tovább, de kettévágom őket, s akkor erejük csökken, a számuk pedig növekszik, s ez azzal az előnnyel jár, hogy hasznosabbak lesznek számunkra…”  Akkor kettévágta az embereket, mint az almát, vagy mint ahogy megfelezünk egy tojást, s ahogy megfelezte egyiket a másik után, aztán kérte Apollot, hogy egészítse ki az arcot és nyakat, hogy a férfi megnézhesse önmaga másik felét és tanuljon alázatosságot.  Apollot arra is kérte, hogy gyógyítsa meg sebeiket és alkossa meg alakjukat. … A korábban teljes emberi lények megosztása után mindegyik fél kívánta a másik felét.  Összejöttek, ölelkeztek, körülfonták egymást, s vágyakoztak az összenövésre…

Igy mindegyikünk, ha magányos, mindig figyeli, keresi a másik felét. A férfiak, akik e kettős természet  részei, amely egykor androgyn volt,, az asszonyok szeretői… a nők pedig vágynak a férfiakra.  A nők, akik csak kis részét jelentik az eredeti nőnek, nem gondozzák a férfiakat, hanem nőket szeretnek, Akik pedig az eredeti férfi részei, azok férfiakat követnek, s amig fiatalok, a férfiakat szeretgetik, s önmaguknak ők a legjobb fiúk, mert nekik van a leginkább férfias természetük… Ők bátrak, s azt szeretik, aki hozzájuk hasonló. S ha felnőnek, ők válnak nálunk államférfivé.”

 

 

 

 Történelmi lábjegyzetek - Alkimia

 

 

 

 

 

A középkorban széltében művelt alkimia  egy tudomány-előtti vállalkozás volt, amely a kémiát, a fizikát, a metallurgiát és az orvoslást  vallásos miszticizmussal kombinálta.  Az alkimisták gyakran titkos laboratóriumaikban igyekeztek megtalálni a „bölcsek kövét”, vagyis egy olyan anyagot, amely bármely fémet ezüstté vagy arannyá változtatna és  egy „élet-elixirt” is teremtene, vagyis az örök élet italát.

Sok alkimista írásnak metaforikus jellege is van, vagyis a szöveg szó szerinti jelentése mögött (fémek átalakítása, elixirt főzése)  gyakran a „spirituális alkimia” titkos tanítása rejlett. Ennek tipikus példája a baloldalt látható, ősi  illusztráció: egy  androgyn  alakot mutat. Anélkül, hogy a kép minden  misztikus részletét érintenénk, egyértelműen látható egy két-nemű személy, a Nappal (lat. sol), egyik oldalon az arany szimbólumával, a másikon pedig a Hold (lat. luna), az ezüst szimbólumával.  Ez az alak a szív és az ész közötti tökéletes összhangot jelképezi.  Az alak egy szárnyas sárkányon áll, s ez  a spiritualizált szenvedélyeket jelképezi.  A sárkány pedig egy szárnyas globuszon ül --  ez a felvilágosulttá (beavatottá) vált lélek  stb.  Igy az egész kép alkimista szimbólumokkal illusztrálja a tökéletességhez vezető, szellemi utazást.  Ennek része a férfi és női elemek ötvözése. 

     

                                                                                                                                

Interszexualitás

 Az interszexuális spektrum: A nem – fokozat kérdése

 Amint azt az 1. kurzusban láttuk, egy személy testét a férfi vagy női jelleg szempontjából vizsgálva  az alábbi 5 tényezőt kell figyelembe vennünk:

    
1. Kromoszomális nem,
     2. gonadális nem ,
     3. hormonális nem ,
     4. belső reproduktiv struktúrák,
     5. külső nemi szervek

Ez az öt faktor együttesen adja a személy biológiai, pontosabban  testi nemét, amit a köznyelv gyakran egyszerűen  nemnek nevez. .

Legtöbbször mind az öt faktor tipikusan férfi vagy női fejlődést mutat, ezért az egyén neme nem kétséges. Ám vannak nem jellemző kivételek.  Például  e tényezők egyike-másika, vagy valamennyi lehet valahogy szabálytalan, kétértelmű, fejletlen vagy hiányos. Ilyenkor nehéz meghatározni a személy nemét.  Mindenesetre az ilyen esetek az alábbi, gyakran elfelejtett biológiai tényt demonstrálják:

 A testi nem – fokozat kérdése..

 

  Női  és férfi  jelleg

 Ahogy szintén az 1. kurzus mutatta,  az emberi szexualitásnak három alapvető szempontja van: a testi nem, a nemi szerep (gender role)  és a  szexuális orientáció. Mindhárom  fokozatokon múlik.   Ebben a kontextusban elegendő emlékeztetni a testi nem fő tényezőinek  összefoglaló táblázatára: 

               Nem

 

 • A nem az egyén női  vagy  férfi jellegét  jelenti. Ezt öt testi kritérium határozza meg: a kromoszomális nem, a gonadális nem, a hormonális nem, a belső, járulékos reproduktiv szerkezetek, és a külső nemi szervek.
 • Az emberek annyiban férfiak vagy nők, amennyiben megfelelnek a férfi vagy női jelleg kritériumainak..
 • A legtöbb ember egyértelműen férdi vagy nő mind az öt testi kritérium szerint. Ám egy kisebbség nem nagyon felel meg ennek, s az ő nemük ezért  kétséges  (interszexualitás).

 

 

 

 Az interszexualitás okai

Mint láttuk, a női és férfi jelleg atipikus feltételeinek van egy spektruma.  Napjainban ezek legtöbbjére illik az  „interszexualitsá”  terminusa.

Az interszexualitás különböző formáinak és fokozatainak több, lejetséges oka van.  Röviden összegezve, három fajta lehetséges okról beszélhetünk:

 1. Kromoszomális,
 2. hormonális,
 3. környezeti okok.

I Az esetek kb. 25%-ában nincs pontos diagnozis, így az ok ismeretlen marad.

 A jelen alap-kurzus nem tárhatja fel az interszexuális állapotok különböző okait. Ám a most következő részek legalábbis néhány általános információt nyújtanak az interszexualitás legismertebb formáiról.

Az interszexualitás okai - kromoszómák

A modern kutatás egy sor atipikus kromoszomális helyzetet talált.  Ezek eltéréseket jelentenek a szabályos női  XX  és a férfi  XY  kombinációktól.  Ezek vérvizsgálat révén diagnosztizálhatók.  A vér kromoszóma-elemzését  „karyotyping”-nek hívják, ami az adott kromoszómák szisztematikus csoportosítását jelenti.  A „karyotype”, vagyis a teljes kromoszomális készlet – a  „karyogram”-nak nevezett ábrán láthatóvá téve – minden szabálytalanságot feltár.

Ilyen szabálytalanságok az interszexualitás különböző formáit eredményezhetik.  Ezek közül legismertebb a  Turner szindróma  a nőknél  és a  Klinefelter szindróma  a férfiaknál.  A következő részek alapvető információkat adnak mindkettőről

Három karyogram

 

Balról: 1. Tipikus férfi (egy X-, egy Y-kromoszóma)  2. Nő Turner szindrómával (csak egy X-kromoszóma)  3. Férfi  Klinefelter szindrómával (két X-kromoszóma, egy Y-kromoszóma)
A nagyításhoz klikkeljen bármelyik karyogramra.

Nőknél: Turner szindróma (más néven Ullrich-Turner Syndrome, Monosomy X)

A „szindróma” kifejezés sokféle tünetre utal, amelyek oka ugyanaz.  Ebben aaz esetben a szindrómát  Henry Turner  amerikai orvosról nevezték el, aki  néhány jellemzőjét a 1930-as években írta le.  Nem minden lehetséges tünet van mindig jelen, de az ok mindig ugyanaz:  a tipikus  két nemi kromoszóma  (XX vagy XY) helyett csak egy  X kromoszóma van, a másik hiányzik.  Ezt  X0-nak hívják.  Az okát nem ismerjük.  Egy másik X kromoszóma hiánya ritkán fordul elő.  A Turner szindrómás nők az alábbi illusztrációban összegzett  testi jellemzőkkel rendelkezhetnek.

 

A Turner szindroma lehetséges testi jellemzői

 

 

Külső
alacsony termet
extra bőr a nyakon
széles mellkas
mellbimbók egymástól távol
 
gerinc esetleg ferdült
 (scoliosis)

a karok enyhén kifelé
fordulnak könyöktől
rövid ujjak
kövér kezek és lábak


 

 

 

 

Belső
fejletlen petefészkek
meddőség
nincs menstruáció

Lehetséges  problemák:
szív- problémák
magas nyomás
fül- és hallási problemák
rövidlátás
tanulási nehézségek
pajzsmirigy problemák
vese problemák
diabetes
osteoporosis
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezelés és támogatás

A Turner szindrómát vérvizsgálattal diagnosztizálják  („karyotyping”-nak nevezett  kromoszóma-elemzésből). Napjainkban a diagnózist néha már a szülés előtt megkapják, az olyan prenatális tesztek eredményeként, mint az  amniocentesis  vagy  „corionic villus sampling” (CVS).  Ám többnyire később fedezik fel ezt az állapotot, vagy az újszülöttnél, vagy az iskoláskort illetve serdülőkort elérő lánynál.  Előfordulhat, hogy csak felnőttkorban diagnosztizálják, pl. amikor egy orvos a meddőség okát keresi.  Bár ez az állapot nem  „gyógyítható”,  néhány tünete megszűntethető.  Növekedési hormon adása révén pl.  a testmagasság növelhető;  ösztrogén-pótlás révén a másodlagos nemi jegyek fejleszthetők.  Sőt, a nőgyógyászati technológia újabb eredményei  még az anyává válást is lehetővé tették a Turner szindrómás nőknek.

Támogató csoportok
 
Régebben a Turner szindrómások és családjaik gyakran elszigetelődtek és  nehezen szereztek információkat erről az állapotról.  Az utóbbi években azonban több támogató csoport szerveződött.   Ezek szívesen adnak bővebb felvilágosítást, s megadják a téma website-jait is;  például az alábbi csoportok (klikkelj a  logora):

  Turner Syndrome Society of the United States

   Turner Syndrome Support Society

 

 

Férfiaknál: Klinefelter szindroma

A „szindroma”  kifejezés  különböző tünetekre utal,  amelyeknek oka ugyanaz. Ebben az esetben a szindromát  Harry F. Klinefelter  amerikai orvosról nevezték el, aki  az elsők között írta azt le az  1940-es években.  Nem minden lehetséges tünet van mindig jelen, de az okuk egyforma:  a tipikus  XY kromoszómapár helyett  van egy többlet  X kromoszóma  (XXY  vagy néha  XXXY).   Egyes kutatók az XXX kromoszóma-kombinációval rendelkezőket is ebbe a csoportba sorolják, s az érintettek közül  sokan nem is tartják magukat férfinek, hanem semleges, vagy éppen nőneműnek.  Az állapot oka a szülők pete és/vagy spermium-termelésének valamilyen rendellenessége, ám még nem tudjuk pontosan, hogy miért és hogyan történik ez.  Viszont:  az ilyen atipikus kromoszoma-kombinációval rendelkező férfiak közül sokaknál nem alakul ki a szindroma.  Nincsenek jellemző tüneteik,  s egész életükben nem is tudnak az extra  X-kromoszomájukról.  Ezért némileg kérdéses, hogy valóban  indokolt-e a  „Klinefelter szindroma” terminus.  Pontosabb lehetne egyszerűen  „XXY  férfiak”-ról beszélni.  Az ilyen férfiak rendszerint nemzésképtelenek.  Lehet valamilyen nyelvi fogyatékosságuk, s rendelkezhetnek az alábbi illusztrációban  összegzett testi jegyek közül néhánnyal  vagy valamennyivel.

A Klinefelter szindroma lehetséges testi jegyei:

 

nyulánkság

keskeny vállak

nagyobb mellekszéles csipő


hosszú karok és lábak

 

 

 

Nincs magas homlok

vékony vagy hiányzó szakáll

mellszőrzet is alig vannőies szeméremszőrzet

kis herék
 

 

 

 

 

 

 

Kezelés és támogatás

A Turner szindrómát vérvizsgálattal diagnosztizálják  („karyotyping”-nak nevezett  kromoszóma-elemzésből). Napjainkban a diagnózist néha már a szülés előtt megkapják, az olyan prenatális tesztek eredményeként, mint az  amniocentesis  vagy  „corionic villus sampling” (CVS).  Ám többnyire később fedezik fel ezt az állapotot, vagy az újszülöttnél, vagy az iskoláskort illetve serdülőkort elérő fiúnál.  Előfordulhat, hogy csak felnőttkorban diagnosztizálják, pl. amikor egy orvos a meddőség okát keresi.  Bár ez az állapot nem  „gyógyítható”,  néhány tünete megszűntethető.  Például, ha egy ilyen fiú eléri a pubertást,  rendszeres tesztoszteron injekciókkal  elő lehet segíteni a szakáll növekedését és  a test izmosodását.

. Támogató csoportok
 
Régebben a Turner szindrómások és családjaik gyakran elszigetelődtek és  nehezen szereztek információkat erről az állapotról.  Az utóbbi években azonban több támogató csoport szerveződött.   Ezek szívesen adnak bővebb felvilágosítást, s megadják a téma website-jait is;  például az alábbi csoportok

   American Association for Klinefelter Syndrome Information & Support
   Klinefelter Syndrome Support Group

 

Az interszexualitás okai - hormonok

 Néhány interszex állapotot hormonális okokra lehet visszavezetni. Ez azt jelenti, hogy a szülés előtt  bizonyos hormonok hiányoznak, vagy működésük gyenge, s így a magzat tipikus fejlődése a férfias jelleg fel hiányos marad.  Ennek eredménye valamilyen kettősség a külső vagy belső nemi szervek alakulásában, s néha az egyén külső, testi megjelenésében is.  Itt ismét széles spektruma van a lehetőségeknek, s ezeket nem tudjuk részletesen megtárgyalni ebben a kurzusban.  Ám az alábbi részek általánosságban leírják a legfontosabb feltételeket, amelyek:

 • Kongenitális adrenális hyperplasia (CAH)
 • Androgen Insensitivity Syndrome (AIS)
 • 5-Alpha-Reductase Deficiency (5-ARD)

Kongenitális adrenális hyperplasia (CAH)

A „kongenitális adrenális hyperplasia”  (CAH)  orvosi terminusa  szó szerint fordítva „vele született adrenális  túlnövést”  jelent.  Az  adrenális mirigyek hibás működésére  utal, amelyek a vesék mellett találhatók és a test növekedése számára fontos hormonokat termelnek.  A hibás működés esetén azonban nem termelnek optimális mennyiségű hormont,  hanem az adrenális mirigy külső része (az ún. „adrenális kortex”)  megvastagszik  (vagyis  hiperplasztikussá  válik) , s így nem képes megfelelően működni. Ennek folytán a a hormontermelés gyengül, s vele együtt a magzat és később a gyermek és felnőtt  fejlődése is.  Ez komoly egészségi problémákat okozhat, s egyenek közt az interszexualitás bizonyos formáit is létrehozhatja.

A következő al-szekciók csupán igen egyszerűsített leírását adhatják ennek az állapotnak és kezelésének.

 

Adrenális mirigyek

 

 

 

 

 

Hormonalis  egyensúlyhiány

 A CAH  három fő hormonja:

 1. Cortisol (a stressz, a sérülése és a fertőzés ellen hat,; segít a vércukorszint ellenőrzésében),
 2. Aldosteron  (szükséges a veseműködéshez; segíti a só visszatartását), és
 3. Androgenek, amelyek egyike a tesztoszteron (szükséges az egészséges testi fejlődéshez).

 

Előfordul, hogy e hormonok keveréke rossz.  A cortisol és az aldosteron szintje alacsony,  az androgénszint viszont túl magas.  Ez többféle testi problémát eredményezhet, amelyek közül egyesek, pl. a sóveszteség, igen komolyak.  Azonkívül:  egy ezzel született lánynak „bizonytalan” külső nemi szervei lehetnek, pl. egy szokatlanul nagy csikló  és összenőtt hüvelybejárat.  Az ezzel született fiúknak  gyengén működő heréik lehetnek, megfelelő spermium-termelés nélkül, bár egyébként semmilyen testi problémájuk nincs.  A  CAH esetén mindkét nemnél igen korán jelentkezhet a szemérem-szőrzet, a csikló vagy a pénisz pedig  még az iskolába lépés előtt megnőhet.  Általában az ezzel született gyermekek többnyire igen gyorsan nőnek, de mint felnőttek, alacsonyabbak az átlagnál.  A  CAH  bizonyos  formái kevésbé súlyosak.  Bizonyos formái már a születéskor könnyen észrevehetőek  („klasszikus  CAH”), ám az állapot egy enyhe formája a serdülőkorig nem derül ki  („nem-klasszikus  CAH”  vagy „későn kezdődő CAH”).  Szerencsére mindkét formája kezelhető. 15,000  újszülött közül általában csak egyet érint  (kb. 0,007%).

 

 

 

 

 


 
Adrenal Cortex
 -
cortisol  hiány
 - aldosteron hiány
 - túl sok androgen
 

 

A: Vesék (fehér) és adrenális mirigyek (narancs).  B: Egy adrenális mirigy kinagyított metszete. A rosszul működő cortex itt narancsszínű.

 

Hogyan öröklődik a CAH?

Az így született gyermekek két abnormális gént örökölnek a szüleiktől, pontosabban mindegyiktől egyet. Maguknak a szülőknek nem lehet ilyen állapotuk, ha – mint legtöbbször – mindegyiküknek csak egy ilyen génje van.  Igy ők csak „hordozói a  CAH  vonásoknak”.  Ám még ez sem jelenti feltétlenül azt, hogy minden gyermeküknek átadják. Az esély valójában egy a négyhez,  tehát, ha négy gyermekük van, akkor csak az egyik lesz  CAH-os.  Ez  magyarázza, hogy miéárt olyan ritka  a CAH, bár a népességnek kb. 2%-a  hordozza.

 

 

 

 

               Anya         Apa

 
nincs tünet
nem hordozó
 
tünetes hordozó

 

    tünetmentes hordozók

 

 

 

 

 

Kezelés és támogatás

A  CAH  bizonyos formáit olyan prenatális tesztekkel lehet kimutatni, mint az  amniocentesis, vagy a „chorionic  villus sampling”.  Egyes formáit már a szülés előtt lehet kezelni.  Ha felmerül a CAH gyanúja a szüléskor, ajánlatos egy gyors  teszt, mivel  egyes újszülötteknek azonnali sópótlásra van szükségük.  Ők és sokan mások is rendszeres hormonális kezelést igényelnek az egyensúly helyreállítása érdekében.  A terápiát a gyermek növekedése során, sőt, felnőtt korában is folytatni kell.  Minden életkorban szoros orvosi felügyeletre van szükség.  Ha ez biztosított, a  CAH-os egyén életvezetése egészen normális lehet.  Régebben a  „kétséges”  nemi szerveket  rutinszerűen megműtötték  a születés utáni hetekben vagy hónapokban.  A mai orvosok azonban sokkal óvatosabbak lettek.  Ők már megkérdezik a szülőket, s később, ha lehet, a lányt is.  Aztán együtt döntik el, hogy szükség van-e valamilyen műtétre, s ha igen, mikor és milyenre.  Ennek folytán a műtét sokszor későbbre halasztódik, vagy szükségtelenné válik.

 

Támogató csoportok

Régebben a  CAH-os egyének és családjuk elszigetelődött, s nehezen tájékozódott alaposabban erről az állapotról.  Az utóbbi években azonban  támogató csoportok szerveződtek. S ezek szívesen nyújtanak további információt, s ismertetik a vonatkozó  webcímeket. Pl. ezek a csoportok 
 

  Adrenal Hyperplasia Network
Climb CAH UK Support Group

 

 

Androgen Insensitivity Syndrome (AIS)

 Az e szindrómával rendelkezőknek éppúgy megvan az  X  és az Y  kromoszómájuk, mint  a tipikus férfiaknak. Mindkét kromoszómának fontos funkciója van.  Az  Y kromoszóma megindítja a herék növekedését, amelyek aztán  androgéneket termelnek, vagyis olyan hormonokat, amelyek a testi fejlődést maszkulin irányba terelik.  Az  Y kromoszóma olyan gént tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a test reagáljon az androgénekre. Ám  az  AIS folytán az  X kromoszóma kicsit szabálytalan, s ez a testet  részben vagy egészen érzéketlenné teszi az androgénekre. Ennek eredményeképpen a nemi szervek nem fejlődnek a szokásos módon.  A részleges androgén érzéketlenség (PAIS) esetén többféle elváltozás lehetséges.  A nemi szervek normálisak lehetnek, vagy különböző mértékben kétértelműek,  tehát valamennyire a férfi és nő közöttiek.  A komplett  androgén inszenzivitás  (CAIS)  esetén  a nemi szervek női alakúak lesznek.  Mindenesetre az androgének iránti érzéketlenség gátolja a férfi jelleg testi  megnyilvánulását a születés előtt és a serdülés során, s a testnek egy nőiesebb alakot kölcsönöz. Egyes kutatók kialakítottak egy  AIS  fokozati skálát, amely  1-től  (igen enyhe PAIS-férfi)  7-ig  (CAIS-nő)  tart. Ez a skála egy részletesebb diagnózishoz használható, s így a nem meghatározására is.  A skálán kijelölt helyüktől függően  az AIS-szal született csecsemőket fiúként vagy lányként nevelhetik.  Ám figyelembe kell venni, hogy a  PAIS állapotúak jelentős része nem elégedett eredetileg kijelölt nemi szerepével  és felnőve meg akarja változtatni azt.  Mindenesetre az  AIS-os egyének meddőek.

Az AIS Spectrum

Átmeneti szakaszok az XY férfitől az XY nőig

 XY Férfi (terméketlen)

XY Nő

 

Androgen Insensitivity Syndrome (AIS)

 Kezelés és támogatás

 Vannak orvosi tesztek, amelyek már a csecsemőknél feltárhatják az AIS-t.  Ám a CAIS-ra általában nem gyanakodnak, így az ritkán derül ki a gyermekkorban.  A PAIS  korai diagnózisa valószínűbb.  Ha megvan a pontos diagnózis, a gyermek helye a már említett  AIS fokozati skálán, ez segíthet eldönteni, hogy fiúként vagy lányként kell-e nevelni.  CAIS  esetén (női nemi szervek megléte)  és a PAIS (férfi nemi szervek megléte) enyhébb eseteiben a döntés könnyű;  máskor viszont igen nehéz. Az eset jellegétől függően, s az esélyek gondos mérlegelése alapján valamilyen hormonális kezelés a pubertásban hasznos lehet, s ahol a nem kijelölése megfelelőnek biozonyult, ott  néhány kis műtét is segíthet megerősíteni a férfias vagy nőies testi megjelenést.  Az utóbbi években azonban sok  PAIS-os felnőtt kritizálta ezt a sebészeti beavatkozást, ha az rutinszerűen és túl korán történt.  (A nem-leszállt herék sebészi helyretétele egészen más ügy és szükségessé válhat  elég korán.)  Mindenesetre minden érintett – orvosok, szülők,  AIS-os egyének) számára ajánlatos kapcsolatot keresni és fenntartani a jelentős támogató csoportokkal.


 Támogató csoportok

 A múltban az androgén érzéketlenségi szindrómában  (AIS)  szenvedő egyének és családjuk gyakran elszigeteltnek érezték magukat, s nehezen tudtak ismereteket szerezni erről az állapotról.  Az utóbbi években azonban több támogató csoport szerveződött.  ŐK szívesen nyújtanak további információt és kapcsolatot a segítség más helyeihez. Ilyen pl. az alábbi csoport 
 

 

5-Alpha-Reductase Deficiency (5-ARD)

Az 5-ARD-vel született gyermekek genetikailag férfiak egy  XY kromoszóma-kombinációval.  Ám heréik nem szálltak le és külső nemi szerveik bizonytalanok vagy kifejezetten nőiesek.  A péniszük kicsi lehet (először gyakran összetévesztik egy nagy csiklóval), van hüvelyük és hüvelybejáratuk, de nincs petefészkük és petevezetékük.  A látszólag női nemi szervekkel rendelkező gyermekeket rendszerint lányként nevelik, ám a serdülőkorban a herék gyakran leszállnak és férfias másodlagos nemi jegyek alakulnak ki. Ők ilyenkor elhagyják a női szerepet és férfinek tartják magukat.

A biológiai vagy orvosi részletkérdések mellőzésével az alábbiakat mondhatjuk ezen állapot okairól. Hiányzik az  5-alfa reduktáznak nevezett, fontos enzim, s így a fiú-magzat normális  fejlődése gátolt.  A prosztata még a felnőtt férfinél is kicsiny marad,s elég valószínű a terméketlenség.  Szakáll is alig nő  (másrészt nincs férfiakra jellemző kopasazság sem).  Az állapot öröklött, de igen ritka.  Néhány csoportja csak a dominikai köztársaságban található és néhány más országban, ahol viszonylag elszigetelt közösségek vannak, sokan rokonai egymásnak..

5-ARD: Nőből férfi a serdülés során

Valamikor a 10 és 16 év között, a látszólag lánytest férfias nemi jelleget ölt.  Ekkor általában .egy férfi identitás is kialakul.

Kezelés és támogatás

Az 5-ARD  könnyen félrediagnosztizáható, mintha az AIS  (lásd ott)  egyik formája lenne, s a külsőleg nőies testük miatt a legtöbb, érintett gyermeket egyszerűen lányként nevelik.  A serdülőkorban megjelenő, férfi jellegű változások azonban elárulják a valódi állapotot.  A modern nyugati társadalmakban általában nem sok türelmet tanúsítottak az olyan lányok iránt, akik a serdülés során fiúvá változtak, s aztán férfiként éltek.  Régebben ezért  különböző, korai sebészeti beavatkozásokkal, rutinszerűen megpróbálták „normalizálni”, nőnek megőrizni ezeket a gyermekeket, a kromoszomális nemük ellenére.  Ezt a hagyományos gyakorlatot mostanában különböző interszex csoportok támadják.  Más a helyzet, ha a lány nagyon erősen identifikálódott női szerepével.  Ilyenkor indokolt a megfelelő műtét elvégzése a serdülés előtt.  Ám, tekintettel az ezzel összefüggő pszichoszociális és jogi bonyodalmakra  (később rossz bánásmód címén bírósági eljárás indulhat),  a szülőknek és orvosoknak egyaránt tiszteletben kell tartaniuk a gyermek véleményét  és ajánlatos  információkat szerezni a jogászoktól és a támogató csoportoktól.

 

Támogató csoportok

Régebben az  5-ARD-s egyének és családjuk gyakran elszigetelődtek és nehezen jutottak elegendő információhoz erről az állapotról.  Mostanában azonban  több támogató csoport szerveződött.  Ezek megfelelő tájékoztatásról gondoskodnak.  Az alábbi csoport például szintén támogatja az 5-ARD-s egyéneket 

Az interszexualitás okai - környezet

A kromoszomális és hormonális okokon kívül környezeti tényezők is szerepet játszhatnak az interszexuális állapotok létrejöttében.  A  sugárzás,  kémiai anyagok és bizonyos gyógyszerek is negativan befolyásolhatják a magzat fejlődését.  Sajnos, nem mindig tudjuk, hogyan működnek ezek a tényezők, és valójában mekkora szerepet játszanak.  Bizonyos esetekben hatásuk bebizonyosodott, máskor viszont csak feltételezett.  Ám napjainkban az interszexualitás kutatói  egyre inkább érdeklődnek irántuk.  Tudjuk, hogy a sugárzás hat a kromoszómákra, hogy bizonyos kémiai szerek megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, és hogy egyes gyógyszerek  igen komoly testi problémákat okozhatnak a születés előtt és után is.

 

A szimbolumok jobbról balra: Sugárzás, Toxikus kemikaliák, orvosi receptek

 

 
EDC-k, szintetikus hormonok
Az utóbbi években kiderült, hogy a környezeti szennyezettség  okozta sok híím állat feminizálódását.  Például  az ipari kemikáliákkal érintkezésbe került halak és békák  a tavakban és folyókban  interszexuális állapotba kerültek, s így elvesztették nemzőképességüket.  Ennek eredményeként népességük  rohamosan csökkent.  A szóbanforgó kemikáliák  elnevezése:  „endocrine  disrupting  chemicals”  (EDC-k).  Amint az elnevezés mutatja,  tönkre teszik az olyan endokrin mirigyek működését, mint a petefészkek és herék,  vagyis megzavarnak lényeges hormonális folyamatokat.  Igy különböző testi problémákat okozhatnak, beleértve a nemi szervek atipikus alakulását.  E kurzus nem tud minden ilyen kemikáliát ismertetni, sem pedig  sokféle hatásukat felsorolni.  Mindenesetre még nem tisztázott  és további kutatásokat tesz szükségessé a tényleges vagy lehetséges szerepük az emberi interszexualitásban.  Viszont már kétségtelen bizonyos hormonális gyógyszerek szerepe, amelyeket  terhes nőknek írtak fel.  A fogamzás-gátlásban széles körben használt Progestin  az 50-es és 60-as években a vetélés megelőzésére is szolgált.  Erre a célra ugyan nem volt hatékony,  virilizáló hatása volt a női magzatokra.   Az újszülött lány nemi szerve igy valamennyire hasonlított a fiúkéra.  A  DES  (diethylstilbestrol) ,  az ösztrogén egy szintetikus formája az  1940-es évektől  az 1970-es évek kezdetéig  szintén a vetélés megelőzését szolgálta volna, ám ehelyett igen súlyos, váratlan hatásai voltak;  köztük az újszülött fiúk interszexuális állapota, a lányokra és az anyára nézve pedig fokozott egészség-károsodás.

Mindezek a megfigyelések ismét azt mutatják, hogy az interszexualitás fokozat kérdése és  igen sokféle oka lehet.  Ezért, minthogy minden eset különböző, minden interszexuálist  egyénileg kell vizsgálni és kezelni.  Ök  minden szempontból a többiekhez hasonló emberi jogokkal rendelkeznek. Bár statisztikailag kisebbségek, minden olyan privilégiumra jogosultak,  ami a többségnek magától értetődően jár.

   

(Balra) Az Europai Unio által használt szimbólum: “Veszélyes a környezetre”
A szimbolumnak, amely egy kiszáradt fát és egy döglött halat mutat, szerepelnie kell minden olyan  kemikália csomagolásán,  amely károsíthatja a természeti környezetett.
(Jobbra)  Az US Food and Drug Administration  logoja
Az USA-ban az FDA felelős a közegészség ügyéért,  biztosítva a gyógyszerek, biológiai termékek, , orvosi eszközök, élelmiszerek, kozmetikumok és sugárzást kibocsátó termékek hatékonyságát..

 

 

Az interszexualitás kezelése: A realitások sorrendje

Ahogy már többször láttuk e kurzusban, az emberi szexualitás  minden szempontból fokozat kérdése:

 Az emberi  szexualitás alapvető szempontjai –a testi nem, a gender role és a szexualis orientáció – fokozat kérdései.
Az interszexualitás is fokozat kérdése.
A különböző interszexuális állapotok önmagukban szintén fokozat kérdései.

 

Mindezekben a jelenségekben nem körülhatárolt alternativákkal van dolgunk, hanem  a lehetőségek, sőt, valóságok  széles spektrumával.  Ilyen spektrumok mindenütt találhatók a természetben, s természetes, hogy a biológusok már  régóta ismerik ezeket.  A nyugati civilizáció egésze azonban igyekezett figyelmen kívül hagyni a nyilvánvalót, s  a természetet meghatározott és változatlan dolgok összességének vélte. Az emberek inkább hittek természeti abszolutumokban,  s minden megfigyelt jelenséget a változatlan dolgok tetszetős, hierarchikus rendszerébe helyeztek. Igy a nemekről is azt gondolták, hogy azok jól meghatározott ellentétel  („ellenkező nem”).  Nem fogadták el a köztes szakaszok létét, és minden testi és lelki változatot  valamilyen örök normától való eltérésként, deviációként elutasítottak.

 

 

Csak a modern tudomány lassú és nehéz progressziója tette lehetővé  egy kevésbé merev szemlélet kialakulását, a kategóriákon belüli rangsor  felfedezését és a természetes jelenségek közötti átmenetek észrevételét.  Különösen, amióta a biológus  Charles Darwin (1809 – 1882)  kezdte megérteni és  értékelni a természet rendkívüli variációs képességét.  Előbb-utóbb azt is megértették, hogy ez a képesség minden élet valódi forrása bolygónkon.  Ezt a felismerést és annak következményeit még nem sajátította el mindenki.  Ám  legalábbis  az interszexualitás  kérdésében az orvosi szakma és az egész társadalom számára ma ismerőssé válik néhány régi, biológiai igazság.  Ezt a folyamatot jelentősen elősegítette az interszexuális  támogató csoportok megalakulása és fáradhatatlan munkája.

Szocio-kulturális attitűdök

A szexuális attitűdöket  számos egyéni és szocio-kulturális tényező alakítja.  Ezek között igen fontosak a vallási, jogi és orvosi hagyományok.  Ez a modern világra éppúgy igaz, mint a régebbire.  A történelem előtti időkben, amikor még nem volt írott törvény és tudományos orvoslás,  bizonyos szent doktrinák magyarázták az egészséget és betegséget, a  jót és a rosszat.  Ez a magyarázat aztán a cselekvés helyes módját is  kijelölte.  A hagyományos vallási értékek még a fejlett törvénykezéssel és nagy orvosi intézményekkel rendelkező, modern, világi társadalmakban is befolyást gyakorolnak, bár csak indirekt módon.

Egyik-másik hagyomány néhány ezredévre nyúlik vissza.  Mások sokkal újabb eredetűek, mint sokan képzelik. Néhány igen régi vallás a legutóbbi évtizedekben  „modern” gondolatokra jutott, s ebben a folyamatban vagy „liberálisabbá”  vagy „konzervativabbá”  vált.  Ez bizonyos mértékig a jogi hagyományokra is igaz. Az utóbbi évtizedekben a nyugati jogrendszer lassan, de folyamatosan liberálisabbá vált a szexuális változatok tekintetében. Másrészt viszont néhány nem-nyugati ország újabban sokkal „konzervatívabb” iszlám törvényeket fogadott el.  Az orvosok persze mindig kezelték a nyilvánvaló, férfi és női testi problémákat, de csak a 18. század közepén kezdtek törődni a szexuális normák megsértésével, és kinyilvánították tekintélyüket  azok magyarázatára és rendezésére. A  19. században ezt az igényt széles körben elfogadták, s megalapoztak néhány diagnosztikai és terápiás sztenderdet.  Ám a nem-orvosi  szexológia fejlődése folytán a 20. században az orvosi szakma nagyobb önkritikára kényszerült, s arra, hogy megkérdőjelezze néhány hagyományos feltételezését.  Ennek eredményeként sok orvosi eljárás megváltozott, s ez a változás ma is folytatódik.  Erre jó példa az interszexualitás ügye.

A következő szekciók röviden összefoglalják a vallási, jogi és orvosi hagyományokat, tekintettel az e kurzusban tárgyalt szexuális variációkra. Az utolsó rész a mai helyzetet vázolja.

 

Szocio-kulturális attitűdök -  vallásos hagyományok

A három nagy, monoteista, patriarchális vallásban --  zsidóság, kereszténység, iszlám – hagyománya van annak, hogy az emberi szexualitást három alapvető szempontból  abszolútnak és változhatatlannak tartják.:

 1. Nem:
  A férfi és a női  nem különböző, természetes emberi tulajdonságok (Genesis 1:27: “Isten férfinek és nőnek teremtette őket”). Nincs harmadik lehetőség..
   
 2. Nemi szerep
  A  férfiasság és nőiesség  szintén teljesen különbözőek és  egyértelműen az egyik vagy a másik nemhez tartoznak. Sohasem szabad  a hagyományos nemi szerepük természet-adta határait túllépni. A férfiaknak bizonyos kiváltságaik vannak, de  nem szabad nőiesen ruházkodniuk vagy viselkedniük;  a nőknek nem szabad férfias vonásokat felvenniük és a férfiak számára fenntartott feladatokat vállalniuk..
   
 3. Szexuális  orientáció:
  A h
  eteroszexualitás a természetes norma, a biszexualitást és homoszexualitást  el kell nyomni.  

 

 

 A  „természetes” a monoteista értelmezés szerint azt jelenti, hogy „összhangban Isten akaratával”  vagy „összhangban Isten természeti törvényével”.  Ez tehát nem tudományos, semleges, leíró kifejezés, hanem pozitiv, vallásos értékítélet. Végeredményben tehát a „természetes”  itt egyszerűen „jót”  jelent. Az Isten akaratától való eltérés pedig rosszat.

 

 A tolerancia különböző fokai

A természet hagyományos, monoteista szemlélete szerint az interszexualitás, a feminizmus, a homoszexualitás és biszexualitás  szabálytalanságok és eltérések az Isten által kijelölt rendtől.  Végül is az interszexek eltérnek a „természetes”  testi nemtől,  a feministák  provokálják a „természetes”  nemi szerepet, a homoszexuálisok pedig megsértik a szexuális orientáció „természetes”  normáját.

 

Zsidóság, kereszténység, iszlám: alig van tolerancia  a szexuális variációk iránt
Az interszexualitás, feminista igények és a homoszexuális viselkedés sérti az Isten-adta normákat.

Csak akkor váltak toleránsabbá,  amikor néhány vallási vezető kezdte elfogadni a modern természettudománynak legalább néhány megállapítását.  Napjainkban már van néhány „liberális”  zsidó kongregáció és keresztény egyház, amely támogatja a korábbi „deviánsokat” és teljes tagságot, egyenlő jogokat biztosít nekik.  (Az iszlám csak a kb. i.u. 800 és 1300 közötti „aranykora”  idején volt viszonylag toleráns; ezt követően azonban intoleránsabbá vált.)  Összességükben a monoteista vallások még mindig ellenállnak azoknak a próbálkozásoknak, amelyek a tudomány fényében újraértelmezik a hagyományos szexuális dogmákat.  Ezért, minthogy ezek a dogmák még mindig befolyásolják az általános, szocio-kulturális légkört, az interszexuális személyek és más „norma-sértők” még mindig nehéz küzdelmet folytatnak.  Másrészt viszont néhány ázsiai vallás, pl. a  hinduizmus, buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus, a sinto  stb., sohasem rendelkezett ilyen dogmákkal, s így sokkal könnyebben elfogadja a szexuális variációk szélesebb spektrumát.

Hinduizmus, buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus, sinto: Nincsenek dogmák a szexualis variációkról
Az interszexualitás, a feminista igények és a homoszexuális viselkedés nem lényeges témák a hit  szempontjából.
Ha mégis, akkor mérlegelve kell őket megítélni

 

                                                                                                                                              

Szocio-kulturális attitűdök - Legális hagyományok

 

Minden legális hagyomány vallási eredetű, mert eredetileg minden törvény  „isteni törvény”  volt.  Ez akkor is így maradt, amikor a törvényeket kezdték írásba foglalni.  Minden ősi törvényhozó – Hammurabi babiloniai uralkodótól  (i.e. 18. század)  a  bibliai  Mózesig (i.e. 13. század) – törvényeinek forrásaként valamilyen isteni akaratra hivatkozott. Az egyiptomi fáraók isteni eredetüket hirdették,  Kína és Japán uralkodói  önmagukat a menny  fiainak nevezték, a római császárokat istenként tisztelték, de még az i.u.  7. században fellépő Mohammed próféta is isteni sugallatra hivatkozott;  a mai iszlám törvények is ezt vallják. A nyugati törvényhozók csak az utóbbi évszázadokban kezdték kiküszöbölni a vallási befolyást a törvényekből, például Napoleon francia császár az ő forradalmi Büntető Törvénykönyvéből  (1811).  Azóta a nyugati törvények egyre inkább világiak lettek, s különösen az emberi szexualitás terén  fokozatosan pragmatikusabbak.  A modern demokráciákban a törvényt a törvényhozó személyek művének tekintik, akiket azért választottak, hogy kifejezzék választóik akaratát.  E népakaratnak azonban tiszteletben kell tartania  bizonyos alapvető civil jogokat. Igy például a  vallási, faji és etnikai kisebbségek alapvető jogai védettek maradnak, függetlenül attól, hogy mit kíván a többség.  Az utóbbi évtizedekben az ilyen alapvető jogokban a szexuális kisebbségek is részesültek bizonyos mértékig.  Mindazonáltal az interszexualitás ügyében a törvényhozás még elégtelen. Ezért  az interszex érdekvédő csoportok további jogi reformokat igényelnek,  különösen az alábbi területeken:

 Személyazonosítás

 

 

 

 

A jog gyakorlatilag minden kultúrában csak két nemet ismer el – a női és a férfi nemet. Vagy az egyiket, vagy a másikat jegyzik be a hivatalos dokumentumokba, pl. a születési, iskolavégzési vagy egészségügyi iratokba, autóvezetői engedélyekbe, személyazonossági kártyákba, útlevelekbe  stb. A  törvény számára egy személy vagy férfi, vagy nő. Nincs más opció.

Míg ez a hagyományos, egyszerű és szigorú  különbségtétel hasznos a túlnyomó többség számára, egy kisebbségnek problémákat okozhat.  Ám egyes nyugati országokban ma a törvény megenged bizonyos kivételeket.  A transszexuálisok személyi okmányait meg lehet változtatni a nem sikeres műtéti megváltoztatása után, ám ez a változtatás csak nőről férfire, vagy férfiről nőre történhet.  Eddig csak egyetlen eset történt Ausztráliában, ahol egy interszexuális egyénnek sikerült olyan útlevelet szerezni, amelyben nemét „X”-ként jelölték, vagyis hogy sem nő, sem férfi. Ez a precedens hasznos lehetne másoknak, de hogy gyakorlati megoldás lehetne minden interszexuálisnak, az több mint kétséges.  Tekintettel az interszexualitás széles spektrumára, feltételezhetőleg legtöbbjük örülne, ha választhatna a férfi és a női nem között.  Gondjuk némileg más.  Minthogy sok interszexuálist nem ismernek fel vagy rosszul diagnosztizálnak szültésükkor, s olyan nemi szerepben nevelnek, amit később elvetnek,  azt kívánják, hogy ne a testi nemük legyen a döntő, hanem a saját szexuális identifikációjuk. Még ha az ifjúkorban vagy felnőttkorban túl késő is bármit változtatni a biológiai státuson, ne ez legyen az egyedüli kritérium.  Inkább azt a belső meggyőződést kellene figyelembe venni, hogy férfinek vagy nőnek érzi magát.  Ha ez minden személyi okmány megváltoztatását igényli, akkor ezt meg kellene könnyíteni.  Más szavakkal:  a legtöbb interszexuális nem ellenzi  a szűk  férfi / nő alternativát, inkább csak annak rugalmatlan alkalmazását.  Ha a törvény engedékenyebb lenne, ez sokakat segítene, akik ma még szükségtelen problémákkal küzdenek.

Házasság

 

A törvény hagyományosan legtöbb országban csak a házasságot tekinti egyedül lehetségesnek a nők és férfiak között.  A házastársak pontos száma nem volt mindig meghatározott,  minthogy néhány kulturában megengedettek voltak a poligámia különböző formái.  Ám mindig úgy gondolták – ha nem is mondták ki --, hogy  a házasság különböző nemű személyek között történik.  Sőt, a polgári törvények  sok modern, nyugati társadalomban  a házasságot egyértelműen  egy férfi és egy nő társulásaként határozták meg.

Azonban, amint már láttuk ebben a kurzusban, nem mindig könnyű meghatározni,  ki nő és ki férfi.  A modern szexológiai kutatás ezen a területen sok, korábban ismeretlen bonyodalmat feltárt;  többek közt a férfi és női nem közötti átmenetek egész színképét, amely nincs összhangban a mai törvényekkel.  Azt is megmutatta, hogy egy személy szexuális ön.identifikációja ellentmondhat bármely anatómiai látszatnak.  Ezért egy korai nemi szerep-kijelölést később esetleg meg kell változtatni, s így szükségessé válhat a személyazonossági papirok átírása.  Ám ha ez a személy már házas az okmányváltoztatás idején, akkor felmerül a kérdés, hogy a házasság – mostmár két azonos nemű személy között – érvényben maradhat-e. Az azonosneműek házasságai csak újabban váltak lehetővé néhány nyugati országban, de néhány más ország és sok vallás hevesen ellenzi azokat.  A házasságban élő transszexuálisoknak pedig, akik új személyazonossági papirokat igényelnek a  „nem-változtatás”  után, először el kell válniuk.

Ez komoly gond az interszexuálisoknak is, mert közülük sokan „jóhiszeműen” egy másneművel házasodnak.  Sőt, az állapotuk évekig titokban maradhat, amíg aztán egy orvos utána nem néz a meddőségük okainak. Ő ekkor ellentmondást találhat a nemi szerep és a biológiai tények között.  Ha a meglepő diagnózis ellenére az illető nemi identifikációja változatlan marad, akkor az újonnan felismert „valódi”  testi nemet egyszerűen figyelmen kívül hagyják.  Az orvos és a pár ezt titokban tartja, s ennél a törvény sem bölcsebb.  Ám néhány eset kezdettől fogva bonyolultabbnak bizonyulhat, s nehezen megoldható.  Ha nyilvánosságra kerülnek, megkérdőjelezhetnek sok hallgatag feltételezést a házassággal kapcsolatban.  Az interszex védői kimutatják, hogy pl. a gyermeknemzési képtelenség sohasem volt akadálya a házasságnak, hiszen a nők a klimaktérium után is mindig megházasodhattak.  Ugyanígy a közösülési képtelenség sem volt soha akadály, hiszen még a krónikus beteg, súlyosan fogyatékos vagy igen öreg személyek is házasságot köthettek.  Ez ért tulajdonképpen a szeretet, a barátság, az együvé tartozás és az anyagi biztonság is mindig elismert és elegendő indoka volt a házasságnak.  Ebből következően nincs logikus magyarázat arra, hogy miért kellene azt különböző nemű párokra korlátozni. Nem meglepő tehát, hogy  a modern társadalmakban növekszik annak igénye, hogy a házasság egyetemes emberi jog legyen,  tekintet nélkül a partnerek testi nemére

Szexuális jogok

 

Klikkelj a logora.

 

 

A hagyományos nyugati jogrendszerben  az interszexuális személyek a szexuális kisebbségekhez hasonlóan sohasem rendelkeztek sajátos jogokkal.  A szexuális jogok megfogalmazásának korai kísérletét az 1930-as években egyszerűen figyelmen kívül hagyták.  Még az Egyesült Nemzetek  Univerzális Nyilatkozata az emberi jogokról  (1948)  sem tartalmazta a szexuális jogokat. Jó fél évszázaddal később, 1999-ben  a Szexológiai Világszervezet  (ma Világszervezet a Szexuális Egészségért)  Hong Kong-i kongresszusán kiadta nyilatkozatát a szexuális jogokról.  Ez összegezte azokat az igényeket, amelyeket  különböző csoportok az 1960-as években kezdődő „szexuális forradalom”  óta támasztottak.  Időközben néhány más szervezet  is kiadta saját nyilatkozatát a szexuális jogokról, pl. az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  2002-ben.

Ám e dokumentumok egyike sem foglalkozik az interszexuálisok speciális gondjaival.  Szó van a „nemi integritás”  vagy „ testi integritás” jogáról, de nincs kifejezett utalás a csecsemőkori, rutinszerű , sebészi „nem-normalizálásról”. Ugyanígy nincs utalás a felnőttkori nem-átalakításra, vagy arra, hogy  megmaradhat-e a házasság, ha a személyazonossági iratokban a nemet átírják a másik nemre.  S persze nincs említés egy harmadik lehetőségről, az X-ről = sem nő, sem férfi.  Másrészt nincs egyetértés még az interszexuálisak között sem, hogy ezeket a hiányosságokat pótolni kell, tehát újabb jogokat kell igényelni.  Nagyon is elég lehet az alábbi szövegek tágabb és pontosabb interpretációja.

Az általános jogok meglevő deklarációi az interszexuális egyéneknek igen hasznosak lehetnek a diszkriminativ gyakorlat leküzdésében, ahol ilyenek léteznek, akár a helyi, a nemzeti vagy nemzetközi síkon. Valóban, a nemzetközi trendet követve sok törvényhozó alkotott különböző civil jogokat és anti-diszkriminációs törvényeket, amelyeket szükség esetén az interszexuálisokra is ki lehet terjeszteni.

Az alábbi példák a jövő vitáinak néhány lehetséges kiinduló pontját mutatják.  Azt is felvázolják, hogy feltehetőleg milyen irányt vesz ez a vita..

 

 

 A jogok evoluciója

  A WAS Deklarációja a szexuális jogokról  többek közt proklamálja

2. A jogot a szexuális autonómiához, integritáshoz és a nemi szervek biztonságához.  Ez magában foglalja a nemi élettel kapcsolatos autonóm döntések képességét, az egyén személyes és szociális erkölcsi rendjének megfelelően. Tartalmazza saját testünk ellenőrzését és élvezetét bármilyen kínzástól, csonkítástól és erőszaktól mentesen.

4.  A  szexuális egyenlőség jogát.  Ez szabadságot jelent a diszkrimináció minden formájától, tekintet nélkül a nemre, nemi szerepre és orientációra, az életkorra, fajra, szociális helyzetre, vallásra vagy testi és lelki fogyatékosságra.

7.  A szabad szexuális társulás jogát. Ez annak lehetőségét jelenti, hogyesetleg házasodjunk, hogy elváljunk, vagy más jellegű, felelősségteljes szexuális társulást létesítsünk.

 

   A WHO deklarációja   többek közt a következőket igényli:

Mindenki jogát arra, hogy kényszertől, diszkriminációtól és erőszaktól mentesen…
tiszteletben tartsák a testi integritását ….”

  Az Europai Unio Alapvető Jogok Kartája (2000), említi

 A személyes integritás joga:
1. Mindenkinek joga van testi és lelki integritásának tiszteletben tartásához.
2. Az orvoslás és a biológia terén különösen az alábbit kell tiszteletben tartani:
   - az érintett személy szabad és informált egyetértését …

Ezek és hasonló megfogalmazások a további haladás alapját képezhetik.  A szexuális jogokat illetően  a jogszabályok még alakulnak, s a mai interszex érdekvédelmi és támogató csoportok elkötelezetten igyekeznek ezt a haladást elősegíteni.

                                                                                                                                

 Az interszex jogok  mozgalma

 

Mint már említettük, a 20. század utolsó évtizedeiben különböző  szexuális kisebbségek kezdtek szerveződni és sokáig megtagadott civil jogaikat követelni. Mi több, az internet megjelenésével  új és igen hatékony eszközt találtak igényeik közvetítésére.  Ugyanakkor a tudósok és kutatási eszközeik is  fejlettebbek lettek.  Az interszexualitással kapcsolatban például az új vizsgálatok demonstrálták, hogy az gyakoribb és változatosabb, mint  azt korábban feltételezték. Tény, hogy atipikus testi állapotok széles spektrumából áll, amelyek egyéni megközelítést igényelnek.

A kisebbségek önszerveződése, az „elektronikus forradalom” és a tudományos haladás  eredményeként  az 1990-es évek elején megalakult az első érdekvédő és támogató csoport :  Északamerika  Interszex  Társasága  (ISNA).  Ez és más országok hasonló csoportjai kezdtek konfrontálódni az önelégült orvosi és jogi „establishment”-tel.  Provokálták a hagyományos orvosi vélekedéseket és sikerült növelniük nemcsak az orvosok tudatosságát, hanem a közvéleményét is.  A meglevő, általánosabb szexuális jogi deklarációkra alapozva  az interszex jogok mozgalma egyszerű végső célokat követ:  önmeghatározást,  mentességet a diszkriminációktól és teljes civil jogokat mindenkinek, tekintet nélkül  a külső vagy belső nemi szerveik jellegére.

                                                                                                                                            

 Az interszexualitás kezelése

Szocio-kulturális attitűdök – orvosi tradiciók

 

A joghoz hasonlóan az orvoslásnak is vallási gyökerei vannak.  Sok ezer évig csak a szellemek, az istenek vagy Isten tudhatott gyógyítani.  Ha egy sámán, varázsló, füves ember vagy pap megpróbált gyógyítani,  mindenki tudta, hogy ez a kezelés önmagában  még nem gyógyít. Sokkal fontosabb volt az isteni erők segítsége.  A nyugati világban az ókori Görögország és Róma orvosai szakítottak először ezzel a tradicióval.  Kezdték figyelmen kívül hagyni a természetfelettit  és tudományos principiumokat alkalmazni  az orvosi gyakorlatban. A középkorban munkájukat tovább fejlesztették  a híres iszlám orvosok. Összegzett ismereteik viszont megalapozták Európa első orvosi iskoláit. A kutatás kiterjesztése és gyorsítása pedig  ezekben az intézményekben előkészítette az újkor rendkívüli tudományos fejlődését.

. Volt azonban egy kivétel.  A szexuálterápia még a 20. században is jócskán leragadt  a vallásos, tudomány-előtti fogalmaknál.  A régi „bűnöket”  egyszerűen betegségeknek nevezte és kötelességének tartotta megőrizni vagy érvényesíteni a szexuális konformitást.  Ezért, éppúgy, mint előttük a teológusok,  az orvosoknak is kevés türelmük volt bármiféle szexuális variációhoz.  Az interszexualitás esetében  a lehető legkorábbi nem-kijelölést és „korrektiv” műtétet jelentett.  Nem volt kétség afelől, hogy egy interszexuális test azonnali „normalizálása” mindig a „gyermek érdekét”  szolgálta.  Végül is csak két nem volt, és mindent, ami köztük lehetett (volna) ki kellett küszöbölni vagy elnyomni, mint egészségtelent.  Az olyan orvosi fogalmak tükrözték ezt a szemléletet, mint  a „defekt”, „zavar”, „torzulás” és „abnormalitás”.
Az interszexualitás okai persze igen sokáig ismeretlenek voltak.  Csak a modern genetika és a hormonális kutatás nyitotta meg az útat  a lényeges felfedezésekhez, bár még ma sem értünk mindent teljesen.  Az orvosok mégis eleget tanultak ahhoz, hogy óvatosabbak legyenek és respektálják az egyéni különbségeket.  Ennek megfelelően minden páciensüknek biztosítják az önmeghatározás jogát, mint magától értetődőt. Amíg az egyének elégedettek  nem-tipikus testi fejlődésükkel,  egyre inkább elfogadják magukat a saját fogalmaik szerint.  Végül is, még egy  „korrigálatlan”  interszexuális állapot  sem csökkenti az egyén emberi méltóságát.

Folytatódó  változások

Az utóbbi évtizedekben az interszexualitás kutatása jelentősen előre haladt.  Az interszex érdekvédő csoportoknak is köszönhetően az interszexuális állapotok orvosi kezelése kevésbé dogmatikussá  és körültekintőbbé vált.  Mindenesetre van egy általános trend az orvoslásban afelé, hogy a pácienseknek több jogot biztosítsanak és beleszólást az őket érintő orvosi döntésekbe.  Az internetből az derül ki, hogy  sok páciens is tájékozottabbá vált mint valaha.  Ennek következtében javult az orvos—beteg viszony és az orvosi gyakorlat.  Mindez az interszexuális páciensekre is igaz.

 Mindazonáltal, tekintettel az interszexualitásra, még átmeneti helyzetben vagyunk.  Az erőteljesebb globális kommunikáció ellenére sok „hagyományőrző” nem tud szabadulni az elavult koncepcióktól, és sok interszexuális egyén, valamint családja marad elszigetelt és tájékozatlan.  A meglevő hiányok áthidalása érdekében még sok lépésre van szükség. Különösen ígéretesek ezek:

 • Az interszexuálisok kezeléséhez új irányelveket javasoltak .   
 • Interszex támogató csoportok kibővítik és korszerűsítik website-jaikat, több információt és részletesebb tanácsokat nyújtanak.

 A következő részek néhány példát mutatnak.

 

  Mai irányelvek

 

 

 

 

Néhány éve  Milton Diamond  amerikai  biológus és Keith Sigmundson  kanadai pszichiáter új irányelveket javasolt az interszexuálisok orvosi kezelésére,  a születéstől kezdve a serdülőkoron át a felnőttkorig.  Ezek az irányelvek a biológusok, orvosok, pszichológusok, jogászok és a különböző interszex támogató csoportok közötti viták eredményei. Orvosok számára itt összegezzük ennek főbb pontjait:

 • Atipikus nemi szervek esetén mindig igyekezz kideríteni a lehetséges okot.
 • Azonnal tájékoztasd a szülőket  és őrizd meg a bizalmukat.
 • Ahol az ok és a prognózis világos, mielőbb jelöld ki a megfelelő nemet..
 • Kevésbé nyilvánvaló esetekben a nem kijelölését ne a születéskor megjelenő testi formákra alapozd,  hanem a gyermek serdülése után legvalószínűbb helyzetre.
 • Az igen nehéz esetekben  az akkor lehetséges, legjobb döntés mellett magyarázd meg a családnak, hogy a gyermek később “más nemre térhet”, vagyis más nemi azonosulást alakíthat ki..
 • Amíg nincs végleges diagnózis, halaszd el a gyermek nemének bejegyzését hivatalos iratokba.  Egyes határozatlan szavakat lehet ehhez használni, vagy semleges nemű keresztneveket, pl. Gabi..
 • Nagyobb műtétet kozmetikai célból ne végezz; hanem csak a gyermek egészségével kapcsolatos állapotok miatt. Ismertesd ezt a döntést a szülőkkel, akik szeretnék, ha gyermekük  „normálisan nézne ki" Még ha a külső nemi szervek nyilvánvalóan atipikusak maradnak is, a kielégítő felnőttkori élet nagyon is lehetséges marad. Hiszen a legtöbb interszex állapot egyáltalán nem igényel sebészeti beavatkozást.
 • Tedd lehetővé a későbbi konzultációt. A szülőknek és a gyermeknek egyaránt szükségük lehet  esetleges vagy rendszeres konzultációkra az évek során.
 • Légy tekintély, de kerüld az önkényeskedést. Gondoskodj minden hozzáférhető információról, de  ne feledd:: Csak a kliens teheti meg a végső döntést önmagáról és nemi identitásáról.
 • Hozd kapcsolatba a családot egy segítő csoporttal..

 

 Támogató csoportok

Mint többször említettük, ma már létezik néhány interszex érdekvéső és támogató csoport.  Közülük egyesek sokféle interszex állapottal foglalkoznak, mások  egyes kromoszomális vagy hormonális problémákra korlátozódnak. Ám  mindezen csoportokat egyesíti egy közös cél:  az atipikus külső és/vagy belső nemi szervekkel született egyének orvosi, pszichológiai, szociális és jogi helyzetének javítása.  E cél elérése érdekében a csoportok igyekeznek felvilágosítani nemcsak az érintett személyeket és családjukat, hanem az orvosokat, jogászokat, sőt, a közvéleményt is.  E missziójuk során állandó párbeszédre törekszenek a kutatókkal, orvosokkal és jogászokkal. Cikkeket is írnak és interjúkat adnak.  Még fontosabb, hogy megpróbálnak pontos információkat szerezni, s lehetőleg konkrét segítséget nyújtani az érintetteknek. Egyik leghatékonyabb eszközük az internet.  Számos website-juk nagyon informativ még a szakemberek számára is, nemcsak, mert a legújabb tudományos megállapításokról tudósítanak, hanem azért is, mert közlik a páciensek igen tanulságos élményeit és elvárásait.  Vagyis az interszex támogató csoportok ma fontos részei az interszexualitással való törődésnek. Fő céljaikat így lehet összegezni:

 • Informálni és felvilágosítani annak érdekében, hogy leküzdjük az interszexuális állapotokhoz kapcsolódó, indokolatlan szégyent, titkolózást, tudatlanságot, előítéletet és diszkriminációt.
 • Teljes nyitottságot várni az orvosoktól  a diagnózis és kezelés vonatkozásában.
 • Kampányolni az atipikus nemi szervek rutinos sebészeti “normalizálása” ellen..
 • Elvárni, hogy a nőkénti vagy férfikénti nem kijelölése a gyermek valószínűsíthető későbbi fejlődésén alapuljon, ne pedig a közvetlen, konformista nyomáson.
 • Javítani az egészség gondozását..
 • Támogatni az érintett egyéneket és családjaikat,  biztosítva számukra a szükséges információkat  és a hasonló helyzetben levőkkel való kapcsolatot.  

Linkek

Azok kedvéért, akik szeretnék a témát tovább követni,  itt egy  áttekintést adunk a legfontosabb támogató csoportokról,  beleértve a már máshol említetteket.  (A részletes információkért egyszerűen klikkeljen az alábbi logokra).

Intersex Advocacy and Support Groups

 

 

 

 

 The UK
 Intersex Association

 Turner Syndrome
 Society of
 the United States

 

 Kiegészítő olvasmányok

 Kiegészítő olvasmányként néhány cikket ajánlunk egy enciklopédiából,  online  könyvtárunkban:

 1. Haeberle, Bullough & Bullough, eds.
  Human Sexuality: An Encyclopedia  (Emberi szexualitás:  enciklopédia)

  Cancer and Sexuality  (Rák és szexualitás)
  Circumcision - Male: Effects upon Human Sexuality  (Körülmetélés…)
  Disabilities and Sexuality  (Fogyatékosságok és szexualitás)
  Hermaphrodites  (Hermafroditák)
  Physical Disabilities and Sex  (Testi fogyatékosságok és szex)

 Ugyancsak ajánljuk:

 1. Hazel Glenn Beh & Milton Diamond:
  Surgical Treatment of Infants with Ambiguous Genitalia:
  Deficiencies in the Standard of Care and Informed Consent
 2. Charles Moser:
  General Medical Care of the Gender Dysphoric Patient

 

 Az alábbi publikációk nem érhetők el online, de ajánlhatók az  akadémiai  könyvtárakat elérőknek:

 1. Diamond, M. and H.K. Sigmundson, Sex Reassignment at Birth: Long Term Review and Clinical Implications. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 1997. 151(March): p. 298-304.
 2. Diamond, M., Pediatric management of ambiguous and traumatized genitalia. The Journal of Urology, 1999. 162: p. 1021-1028. See also in: Contemporary Sexuality, 2004. 38(9): p. i-viii.
 3. Diamond, M., Sex, Gender, and Identity over the years: A changing perspective, in Child And Adolescent Psychiatric Clinics Of North America: Sex & Gender, M. Diamond and A. Yates, Editors. 2004, Elsevier: Philadelphia. p. 591-607.
 4. Diamond, M. and H.G. Beh, The Right to be Wrong: Sex and Gender Decisions, in Ethics & Intersex, S. Sytsma, Editor. 2005 In Press, Springer

 

 

Ellenőrző kérdések

 

 Igaz vagy  Nem

 

Többválasztásos

 

 Rövid esszék

 

Hosszabb esszék

 

 

 

 

Ellenőrző kérdések – Igaz  vagy Nem

Igaz    Nem    

Klikkelj az egyikre

 1.

     

A herecsavarodás  orvosi neve chryptorchidizmus

 2.

     

 A gynecomastia  egy orvosi veszélyhelyzet

 3.

     

A priapizmus – orvosi veszélyhelyzet

 4.

     

A le nem szállt heréket a  serdülés kezdetén kell kezelni

 5.

     

A le nem szállt herékkel született férfiaknál nagyobb  a hererák veszélye

 6.

     

A Peyronie betegség mindig műtétet igényel

 7.

     

a varicocele mindig műtétet igényel

 8.

     

a spermatocele egy orvosi veszélyhelyzet

 9.

     

A hypospadia a pubertás kezdetén kezelendő

10.

     

A parafimozis nem igényel kezelést, mert rendszerint magától rendbejön

11.

     

A rendszeres here-önvizsgálat különösen az idősebb férfiaknak ajánlott

12.

     

A "varicocele embolizáció" a kitágult vénák szétcsomózását jelenti

13.

     

A le nem szállt herék nem csökkentik a férfi nemzőképeségét

14.

     

A kommunikáló hydrocele nagyobb egy jó alvás utáni reggelen

15.

     

A hermafroditizmus egy régebbi kifejezés a  transszexualizmusra

16.

     

A szmegma klitoralis  adhéziókat okozhat

17.

     

Az insomnia sohasem tünete a PMS-nek

18.

     

A szédülés mindig a PMS  tünete

19.

     

Az acne tünete lehet a PMS-nek

20.

     

Egyes nők sohasem veszik észre a klitoralis adhézióikat

21.

     

A "hermafroditizmus" egy régebbi kifejezés az "interszexualitásra"

22.

     

A „freemartin” egy hermafrodita növény

23.

     

A klitoralis adheziók orvosi vészhelyzetet jelentenek

24.

     

A here ön-vizsgálata nehezebb egy meleg fürdő után

25.

     

Egy nagy hydrocele mindig fájdalmas

26.

     

Egy nem-kommunikáló hydrocele mindig fájdalmas

27.

     

Kisgyermekek nem szenvedhetnek  priapizmustól

28.

     

A Peyronie's kór nehéz eseteiben az egyetlen hatékony kezelés a műtét

29.

     

A pseudo-gynecomastiát lipomastia-nak is nevezik

30.

     

A herecsavarodás sohasem fájdalmas

31.

     

A herecsavarodás rendszerint a jobboldali herét érinti

32.

     

A spermatocelét mindig műtéttel kell eltávolítani

33.

     

A hererák gyakoribb a fiatal, mint az idősebb  férfiaknál

34.

     

A priapizmusra jellemző, hogy a pénisz makkja puha marad

35.

     

Sok régi kultúrában  a Napot a nőiesség szimbolumának tartották

36.

     

A priapizmus egyik oka a sarlósejtes anemia lehet

37.

     

A varicocele csökkentheti a férfi nemzőképességét

38.

     

A testgyakorlat súlyosbítja a PMS  tüneteit

39.

     

Alhasi fájdalmat okozhat a PMS

40.

     

Egyes nők szexuálisan jól reagálnak a klitoralis adhéziók ellenére

41.

     

Az 50 év feletti nők gyakrabban szenvednek a PMS-től

42.

     

A Peyronie kór néha kezelés nélkül is rendbe jöhet

43.

     

Priapizmus esetén a pénisz törzse kemény, de a makk lágy marad

44.

     

A klitoralis adhéziók gátolhatják a nő  orgazmusát

45.

     

A Klinefelter szindromás egyén jellemzői a rövid lábak

46.

     

A serdülés előtti lányok nem szenvednek PMS-től

47.

     

A nőknek rendszerint a fogamzóképes napjaik során van PMS-ük

48.

     

A feledékenység a PMS  tünete lehet

49.

     

Lehetetlen, hogy a két here közül csak az egyik nem száll le

50.

     

A le nem szállt herével született férfiaknál nagyobb a hererák veszélye

51.

     

A „freemartin” egy hermafrodita hal

52.

     

A gynecomastiát idősebb férfiaknál májbetegség okozhatja

53.

     

Az egyik oldal gynecomastiáját rákos daganat okozhatja

54.

     

A varicocele rendszerint csak a jobb oldalon található

55.

     

A hydrocele rendszerint magától rendbejön az élet első18 hónapja során

56.

     

Egy Turner szindromás személy valószínűleg igen magas

57.

     

A középkori alkimiában a Nap a női elem  szimbóluma

58.

     

A hermafroditizmus gyakoribb a halaknál, mint az emlősöknél

59.

     

Hermafroditizmus nem fordul elő növényeknél

60.

     

Serdülőkori gynecomastia rendszerint eltűnik az ifjúkor végén

61.

     

A Turner szindroma  hormonalis okok következménye

62.

     

A Klinefelter szindroma kromosomalis okok  következménye

63.

     

 A „PAIS” Primer Androgen Inszenzitivitás Szindromát jelent

64.

     

A klasszikus CAH hatása enyhébb mint a nem-klasszikus CAH-é

65.

     

Egyes 5-ARD-vel születettek azonnali sópótlást igényelnek

66.

     

Az 5-.ARD könnyen összetéveszthető az AIS-szal

67.

     

CAH esetén a fiúk és lányok már kisgyermekkorban szeméremszőrzetet  növeszthetnek

68.

     

A  „CAIS” jelentése: Complet Androgen Insensitivity Syndrome

69.

     

A CAH jelentése: Complet Adrenalis Hyperplasia

70.

     

CAH esetén a gyermekek igen gyorsan nőhetnek

71.

     

A hinduizmus nem tűri az interszexualitást

72.

     

Az izületi vagy izomfájdalom a PMS  tünete lehet

73.

     

Az AIS jelentése: Acquired Immunedeficiency Syndrome

74.

     

Az  5-ARD.ben túl sok 5-alfa reductas  van

75.

     

Az 5-ARD-vel született gyermekek genetikusan nők, XX- kromoszoma kombinációval

 

 

 

 

 

Ellenőrző kérdések -  Többszörös választás

Klikkelj a helyes válaszra. Néha több válasz is helyes.

1. Az alábbiak közül melyik nem orvosi vészhelyzet?
    priapizmus
    hydrocele
    herecsavarodás

2. Az alábbi állapotok közül melyiket kell gyógykezelni a kisgyermekkorban?
    fimozis
    hypospadia
    le-nem-szállt  herék

3. A  PMD  betűk jelentése:
    Premenstrualis Depression Disorder
    Premenstrual Dizziness Dysfunction
    Premenstrual Dysphoric Disorder

4. Az alábbiak közül melyik enyhítheti a PMS-t?
    menstruációs napló vezetése
    édességek kerülése
    kávéfogyasztás minden étkezésnél

5. A szmegma jelentése:
    a pénisz fitymája alatt összegyűlő anyag
    a csikló fitymája alatt összegyűlő anyag
    a hüvelyfalak váladéka

6. A priapos  jelentése:
    a hosszú élet ősi, római istene
    a termékenység ősi, görög istene
    a jó egészség ősi, görög istene

7.  Platon "Symposium"-ában az egyik vendég elmondja, hogy  az emberi fajnak eredetileg három  neme volt: férfi, nő és  androgyn. Ez a vendég
    Socrates
    Alcibiades
    Aristophanes

8. A "spermatocelectomy" jelentése:
    férfi sterilizációs  műtét

   a spermiumok mikroszkópos  vizsgálata
    a spermatocele  műtéti eltávolítása

9. A priapizmust  előidézheti  a
    sarlós-sejtes anemia
    túlzott alcoholfogyasztás
    leukemia

10. A  Klinefelter szindromás személy tipikus testi jellemzői::
    rövid termet
    gyér vagy hiányzó szakáll
    széles csípő

11. A  herecsavarodás
    sohasem fájdalmas
    bármely életkorban előfordul
    fiataloknál ismeretlen

12. A varicocele jellemzője:
    alacsonyabb hőmérséklet a herezacskóban
    kitágult visszerek gubanca
    folyadék-gyülem egyik vagy mindkét here körül

13. Hypospadiát  okozhatnak a
    prenatalis hormonalis problemák
    egy kezeletlen paraphimosis
    genetikus és környezeti tényezők

14. A "pubertális gynecomastia"  jelentése:
    arc-szőrösödés  serdülő lányokon
    hangváltozás  fiúknál a  serdülés  során
    a fiúk mellének átmeneti megnövekedése a serdülés során
15. A fimózis
    fiúcsecsemőknél ritka
    sürgős orvosi segítséget igényel
    circumcisio  után  lehetetlen

16. A Turner szindromás személy tipikus testi jellemzői::
    széles, pajzs-szerű mellkas
    hosszú karok és lábak
    hengerszerű nyak

17. A középkori alkimiában a Hold szimbóluma volt a

          hermafroditizmusnak
    a bölcsek kövének
    a női elemnek

18. A mai legjobb becslések szerint az újszülött fiúk és lányok teste az alábbi arányban különbözik  a tipikusan elvárttól:
    1 a 100-hoz
    1 az 1000-hez
    1 a 10 000-hez

19. A mai legjobb becslések szerint a gyermekek alábbi hányadát műtik nemi szerveik "normalizálása"  céljából:
    1 a 100-hoz
    1 az 1000-hez
    1 a 10 000-hez

20. Az alábbi kutató orvosok közül melyikük nevéhez fűződik egy férfi  testi probléma?
    Harry F. Klinefelter
    Henry Turner
    François Gigot de la Peyronie

21. A karyogram  mutatja
    a magzat ultrahangos  képét
    a kromoszomák  rendezett készletét
    egyetlen kromoszoma  analizisét

22.  Az  AIS  jelentése:
    Acquired Immunedeficiency Syndrome
    Androgen Immunity Syndrome
    Androgen Insensitivity Syndrome

23.  Az  5-Alfa Reductase Deficiency (5-ARD) világszerte igen ritka állapot, de kis csoportjait megtalálták
    Ecuadorban
    a Dominikai Köztársaságban
    Jamaikában

24.  A  fiatal férfiak végezzenek here- önvizsgálatot
   havonta egyszer
   háromhavonta
   évente

25.  Melyik alábbi állapotnak van kromosomalis oka?
    Androgen Insensitivity Syndrome
    Turner Syndrome
    Klinefelter Syndrome

26.  Ha mindkét szülő CAH-hordozó, annak esélye, hogy ezt átadhatják gyermekeiknek
    1 a 2-höz
    1 a 3-hoz
    1 a 4-hez

27.  Az alábbi hormonok közül melyiknek nincs szerepe a CAH-ban?
    cortisol
    progesteron
    aldosteron

28. Interszexuális állapotokat okozhatnak

          hormonális  tényezők
    étkezési  tényezők
    kromoszomalis  tényezők

29. Az alábbi vallási hagyományok közül melyik tette nehézzé az interszex  szociális elfogadását?
    Taoizmus
    Buddhizmus
    Kereszténység

30. A varicocele kezelhető a
    varicocele embolizációval
    varicocelectomiával
    érlekötéssel

 

A rövid esszék témái: 6-ot a 10-ből

 

Válassz 6-ot az alábbi 10 témából, s írj egy rövid esszét
minden választott témáról. Rendelkezésre álló idő: 3 óra.

 

I.

 1. Sorold fel és ismertesd a férfi nemi szerveket érintő  vészhelyzeteket
 2. Sorold fel és ismertesd a PMS testi és lelki tüneteit
 3. Sorold fel és ismertesd a Klinefelter szindroma lehetséges testi  jellemzőit
 4. Ismertesd a  “hermafroditizmus” és  “interszexualitás”  történetét és különböző vonatkozásait
 5. Sorold fel és ismertesd  az interszexualitás  hormonalis okait
 6. Sorold fel és ismertesd  az interszexualitás  környezeti okait
 7. Sorold fel és ismertesd az egyén testi nemének meghatározásánál figyelembe veendő tényezőket  
 8. Ismertesd az interszexualitás elterjedtségének problémáit 
 9. Ismertesd és indokold meg a herék önvizsgálatának  folyamatát.
 10. Ismertesd  az interszexualitás  támogató csoportjainak fő céljait és igényeit..

II.

 1. Igen sok testi problema érintheti a férfi nemi szerveket. Sorold fel és ismertesd  azokat, amelyek csecsenőkorban igényelnek kezelést .
 2. A hermafroditizmus eszméje jelentős szerepet játszott a nyugati kultúra történetében.  Adj  rá  példákat.
 3. Igen sok testi probléma érintheti a férfi nemi szerveket. Ismertesd azokat, amelyek nem feltétlenül igényelnek kezelést..
 4. Sorold fel és ismertesd a Turner szindroma esetleges testi jellemzőit
 5. Ismertesd, hogy a  Klinefelter szindromások miért igénylik támogató csoportok segítségét.
 6. Ismertesd, hogy a Turner szindromásoknak hogyan segithet egy támogató csoport..
 7. Ismertesd a congenital adrenal hyperplasia (CAH)  problémáját
 8. Ismertesd az androgen insensitivity szindromát (AIS)
 9. Ismertesd és értékeld a különböző vallási hagyományokat, tekintettel az interszexualitásra.
 10. Ismertesd az 5-ARD lehetséges tüneteit

 

 

A hosszabb esszék témái: 3-ból  3-at

 

Irjon esszét mindhárom alábbi témáról .
Rendelkezésre álló idő: 3 óra.

 

I.

 1. Értékelje az interszexualitással kapcsolatos, hagyományos orvosi gyakorlatot és annak mai kritikáját.
 2. Értékelje szocio-kulturális tradicióink mai bírálatát  a nemek közötti különbségek vonatkozásában.
 3. Sorolja fel és hasonlítsa össze a férfi és női nemi szerveket és szexuális reagálást érintő  testi problémákat.

II.

 1. Ismertesse az interszexualitás testi, lelki, etikai, jogi és szociálpolitikai dimensióit .
 2. Az emberi szexualitás sok szempontból fokozat kérdése. Részletezze ezt az általános megfigyelést és adjon rá példákat.
 3. A „férfi” és  „nő” kategóriáinak kiegészítéseként néhányanegy harmadik kategória, a „sem nő, sem férfi”, vagy „nő és férfi” legális elismerését igénylik. Értékelje az igény teljesítésének lehetséges következményeit.